Dolar 32,4930
%0.25
Euro 34,5866
%0.27
Altın 2.480,800
%-0.1
Bist-100 9.585,00
%-0.98

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ESHOT'taki tasfiye krizi büyüyor

ESHOT'taki tasfiye krizi büyüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'nde patlak veren tasfiye krizi hem personeli hem de kooperatifi mağdur etti. Sayıştay raporu nedeniyle ESHOT bünyesinde faaliyet gösteren kantinlerin kapatılmasına karşı çıkan sendika ve kooperatif yönetimi Büyükşehir Belediyesi'ni geri adım atmaya çağırdı. Sendika ve kooperatiften belediyeye sert tepki

  • Ege Postası
  • 29.09.2017 - 11:34

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir’de toplu ulaşım hizmetlerini yerine getiren ESHOT Genel Müdürlüğü’nde tasfiye şoku patlak verdi. Sayıştay’ın hazırladığı son raporun ardından kurum bünyesinde 2006'dan bu yana faaliyet gösteren kantinlerin kapatılmasına karar verildi, gelişmeler İZ-YÜK kooperatifinde deprem etkisi yarattı.

ESHOT’a Sayıştay darbesi!

Personele hizmet veren kantinlerin tamamını kapatma kararı alan ESHOT Genel Müdürlüğü'nün bu hamlesine işçileri temsil eden sendika ve İZ-YÜK Kooperatifi'nden sert tepki geldi. ESHOT personelinin yıllar önce kendi imkanları ile kurdukları 27 kantin ve satış noktasının kapatılması, ardından da 80 çalışanın işten atılmasına karşı çıkan iki kurum belediyeye çağrı yaparak karardan geri dönülmesini istedi.

ŞOFÖRLER İSYAN ETTİ: ESHOT YASALARI ÇİĞNİYOR

Personel cephesinde büyük krize yol açan gelişmeleri değerlendiren ve ESHOT Genel Müdürlüğü'ne çağrı yapan şoförlerin örgütlü olduğu DİSK Genel-İş Sendikası 1 No'lu Şube Başkanı Engin Topal, "Son günlerde üyelerimizden gelen en büyük şikayet konusu bu kantinlerin kapatılmasıdır. Garajlarda, aktarma istasyonlarında, ağır bakım tesislerinde çalışan arkadaşlarımız içecek su dahi bulamaz oldular. Şoförler bu durumdan ötürü çok rahatsız ve çalışma arkadaşlarımız mağdur durumda. Her gün saatlerce can taşıyan ve direksiyon sallayan şoför arkadaşlarımız içecek su dahi bulamıyorlar.  Bu koşullar altında nasıl çalışalı? Son durakların büyük kısmı yerleşim alanları dışında ve etrafında ihtiyaçlarımızı giderebileceğimiz mekanlar da yok. İstasyonlara konan makineler de bu işe çözüm değildir. Bugün bir garajda en az 250 çalışan hizmet veriyor. Makine nasıl yetsi? Ayrıca makinenin verdiği gıda ve içecekler kantinlerdeki fiyatlardan da fazladır. Yarın öbür gün bu olumsuzluklar yolcuya da yansıyacaktır. Sonuçta bizler de insanız. ESHOT şoförleri robot değildir. Gece 4'te kalkıp direksiyon başına geçiyoruz, ama yiyecek ve içecek ihtiyacımızı gideremiyoruz. Bizi makine yerine koymasınlar. ESHOT'un bu son hamlesi kurumdaki baskı iddialarını da ayyuka çıkartmıştır. Bu gelişmeler bardağı taşıran son damladır. ESHOT Genel Müdürlüğü'nün almış olduğu bu karar aynı zamanda iş kanuna da aykırı. ESHOT bu kooperatifçe işletilen kantinleri kapatarak açıkça yasaları çiğnemektedir. Belediye bu konuya acilen bir çözüm getirmeli ve yanlıştan derhal geri adım atılmalıdır. ESHOT yönetimine personele sahip çıkması için bir kez daha çağrı yapıyoruz. Oturup kooperatifle anlaşarak bu sıkıntıya bir çare bulmaları gerekiyor. 35 yıldır süregelen düzeni kaldırıp, işçiyi de çözümsüzlüğe mahkum edemezsiniz" dedi.

80 KİŞİ İŞSİZ KALACAK!

Sorunun giderilmesi adına sayısız girişimde bulunduklarını ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı kapatma kararından vazgeçmek istemediğini söyleyen S.S. İZ-YÜK Tüketim Kooperatifi Personel Müdürü Tarkan Aladağ ise şunları dile getirdi: "80 işçi arkadaşımız ve aileleriyle direnişteyiz, burayı bırakıp gitmeye hiç niyetimiz yok. Mayıs ayından beri maalesef sesimizi duyması gereken kişi ve makamlar duymadığı gibi hukuksuzluklar ve baskılar devam etmektedir. Direnişimizde bir kişiyi incitmeden, bir tane dal koparmadan belediye içinde bekleyişimiz vicdanları ve adaleti harekete geçirmeye yetmemiştir. ESHOT Genel Müdürü Raif Bey'in yanlışlarını sevgili Aziz Kocaoğlu'na mal etmek yersiz ve anlamsızdır. Bu konuda herkesi vicdan muhakemesine davet ediyorum. Bizi dinlesinler henüz kaybedilmiş bir şey yok. Bir sorun var ve bu sorun bir tek kişinin çıkar ve menfaatlerini ilgilendiren bir şey değil. 80 kişi yani, aileleriyle birlikte 320 kişiyi ilgilendiren bir durumdan bahsediyoruz. Bu bin kişi tüm İzmir'i ilgilendiren bir yapıya dönüşüyor. Biz bu konuyu kesinlikle gündemden düşürmeyeceğiz. İşçilerimize yapılan bu haksızlığı halkımızın duymasını istiyoruz. Bugün onlara yapılan yarın başkasına yapılacak. Temel olanı, insan hakları ve insan değerleridir. Bu arkadaşlar belediyeye uzun yıllardır emek veren kalifiye elemanlardır. Bu arkadaşlarımızı işten çıkarmamak gerekir. Olumlu bir sonuç almazsak konuyu meydanlara taşıyacağız."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.