Dolar 32,3721
%0.17
Euro 34,9916
%-0.21
Altın 2.326,010
%0.24
Bist-100 9,10
%0.19

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Esnaftan Kocaoğlu'na büfe tepkisi: Haksız rekabet!

Esnaftan Kocaoğlu'na büfe tepkisi: Haksız rekabet!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sahil kesimi, çeşitli parklar ve kent genelinde 17 ayrı noktada büfe açma ve işletmeye yönelik kararına esnaftan tepki geldi. Büfeciler Odası Başkanı Selahattin Arslan, belediyenin haksız rekabete yol açtığını ve kamunun zarara uğratıldığını belirterek karşı çıktı. Esnaftan Kocaoğlu'na büfe tepkisi:

  • Ege Postası
  • 24.07.2017 - 11:41

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de bir dönem büyük tartışmalara yol açan, yerel idareyle esnaf camiasını karşı karşıya getiren gelişmelerin 18 yıl ardından büfe devri resmen yeniden başladı. Ancak belediyenin bu yöndeki girişimlerine esnaftan veto geldi.

BÜFE ÇATLAĞI: ESNAF YEREL İDAREYE KARŞI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kent genelindeki park, yeşil alan, rekreasyon alanı, sahil şeridi gibi birçok bölgede nostaljik büfeleri yeniden canlandırmak amacıyla seyyar satış alanları oluşturmaya başladı. Taşınabilir konteynır şeklinde "Grand Büfe" adıyla oluşturulan 17 ayrı büfe Bostanlı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı, Narlıdere, Güzelbahçe ve Kordon, Bayraklı gibi mekanlara yerleştirildi. Geçtiğimiz günlerde büfelerin hizmete açılabilmesi için gerekli tüm işlemleri tamamlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, 17 ayrı büfenin işletme hakkı 5 yıl süreyle yine İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Grand Plaza A.Ş.'ye ihalesiz olarak doğrudan devredildi. Böylece, yaklaşık 18 yıl önce Konak Belediye Başkanı Erdal İzgi tarafından kaldırılan büfeler de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu döneminde yeniden geri gelmiş oldu. Ancak bu karar farklı tepkileri de beraberinde getirdi.  

"BELEDİYENİN İŞİ DEĞİL"

İzmir Büfeciler ve Kantinciler Odası (İBKO) Başkanı Selahattin Arslan, konuya dair yaptığı değerlendirmede belediyenin tavrının yanlış olduğunu ve kamunun zarara uğratıldığını savundu. Büfelere karşı olmadıklarını ancak, işletme haklarının ihaleyle özel sektöre verilmesi gerektiğini açıklayan İBKO Başkanı Arslan, "Belediye belediyeciliğini yapmalı, esnaf da esnaflığını yapacak. Belediyelerin yani kamunun büfe işletmesini doğru bulmuyorum. Yıllar önce büfeler yasal değil diyerek insanları ekmeğinden ettiler. Yerel yönetim bu büfeleri kendisi kaldırmıştı. Şimdi ne oldu da yeniden açıyorla? Bu doğru değil. İzmir'de şu anda aktarma merkezleri, otobüs durakları ve sahil şeridinde belediye tarafından işletilen 30'a yakın farklı büfe var. Büfelerin işletmesini üstlenen belediye şirketi Grand Plaza zarar ediyor. Dolayısıyla İzmirlinin parası boşuna gidiyor. Belediye hem esnafı mağdur edecek, hem de bu kararla birlikte kamu zarara uğratılacak" dedi.  

İZMİR'İN PARASINA YAZIK!

Kararın haksız rekabete yol açtığını belirten Arslan ayrıca, Ahmet Priştina ve Erdal İzgi tarafından kaldırılan büfelerin şimdi Büyükşehir Belediyesi tarafında yeniden açılmak istendiğini hatırlatarak şunları kaydetti: "Büfelerin açılmasına karşı değiliz. Özellikle sahil şeridinde ve parklarda daha çok büfe olmasından yanayız. Hatta böyle derme çatma vagon büfeler değil, kafeteryalar, çay bahçeleri açılsın. Ancak bu büfelerin işletme hakkı ihaleyle özel sektöre verilmeli ve rekabet koşulu yaratılmalı. Büfeleri belediye işletmeyecek. Keşke her parkta büfeler olsa. Bugün parklarda bira içiliyor, tinerciler kol geziyor. Bunun da önüne geçilmiş, güvenlik sağlanmış olur. Amaç vatandaşa hizmetse esnaf olarak biz her zaman hazırız. Bu iş belediyenin yapacağı iş değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi bugün Konak İskele önündeki tuvaleti işletemiyor, orası aylardır kapalı. Belediye bunu yapamıyorsa biz yaparız. Ancak bizzat belediye bu haksız rekabetin önünü açıyor. Bugün aktarma merkezlerinde ESHOT bünyesinde kurulan kooperatif eliyle işletilen büfeler dışarıya satış yapıyor. Bu yasal değil. İzmir'de yaşıyorsak, İzmir'in yararına bir şey yapalım. Biz elimizi taşın altına koymaya hazırız. Ama esnafa fikrini soran yok. Büfeler ihale yoluyla kiraya verilseydi, rekabet olacaktı, belediye de para kazanacaktı. İzmir'in parasına yazık..."

Büyükşehir'den büfe açılımı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.