Dolar 32,3764
%0.18
Euro 34,9968
%-0.19
Altın 2.333,930
%0.58
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
FETÖ davasında ara karar

FETÖ davasında ara karar

271 sanığın yargılandığı davanın görülmesine, dosyası bu davayla birleştirilen tutuklu sanığın ifade vermesiyle devam edildi. Mahkeme heyeti, 144 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi Aralarında sözde sıkıyönetim komutanları da var

  • Ege Postası
  • 19.07.2017 - 09:44

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin 271 sanık hakkındaki davada ara karar verildi.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'nde İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine dönüştürülen salondaki duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayda alınan duruşmada, darbe girişiminin yaşandığı gece, Ege Ordusu Komutanlığındaki olaylara ilişkin güvenlik kameraları görüntüleri izlendi.

Tutuklu sanıklar eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser, eski Albay Oksal Çelik, eski Albay Turhan Özkal, eski Yarbay Mustafa Toklu, eski Yarbay İbrahim Fatih Büyükbaş, eski Binbaşı Recep Kılıç, eski Binbaşı Durmuş Ali Vurkun, eski Yüzbaşı Eser Bingül, eski Üsteğmen Yücel Atıgan ve eski astsubay Adnan Karaman'ın, görüntülerde yer alan Ordu Harekat Merkezinin dışındaki eylemleri sanık ve taraf avukatlarına izletildi. 

TUTUKLU SANIK YILMAZ'IN SAVUNMASI

Hakkında İzmir 15. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan dava dosyasının bu davayla birleştirilmesi nedeniyle savunma yapan tutuklu sanık eski Astsubay İsa Yılmaz, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamalarına ilişkin ifade verdi. 

Yılmaz, darbe girişiminin yaşandığı gece Hava Eğitim Komutanlığında görevli olduğunu, mesai bitiminin ardından evine gittiğini belirterek, çağrılması üzerine birliğine gidp askeri kıyafetlerini giydiğini söyledi.  

Tutuklu sanık eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş'ın dışarıdan gelmesi muhtemel tehlikelere karşı lojman, birlik, er ve erbaşların güvenliğinin alınması yönündeki emrinin ardından silahlığa giderek zimmetle bir silah aldığını ifade eden Yılmaz, darbe girişiminin hiçbir yerinde olmadığını, TSK'daki emir komuta zinciri içerisinde görevini icra ettiğini ileri sürdü.

Yılmaz, gece yarısı, TRT'de ülkede sözde sıkıyönetim ilan edildiğine ilişkin bildirinin okunması karşısında şaşırdığını savunarak, bu esnada Savaş'ın "1980'den bu yana 36 sene geçmiş. Darbe yapılacak zaman mı şimdi'" diye söylediğini duyduğunu, Korgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu'nun tutuklu sanık Savaş'ı arayarak Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığında bazı görevler vermesi üzerine Savaş ile helikoptere binerek Çiğli'ye gittiklerini anlattı. 

Çiğli'de karşılaştıkları emniyet mensuplarıyla çatışma yaşanmaması için Savaş'ın emir verdiğini söyleyen Yılmaz, derdest edildiklerini ve kim olduklarını sonradan öğrendiği Tümamiral Hasan Nihat Doğan ile Tümamiral Aydın Şirin'i helikoptere bindirerek birliklerine gönderdiklerini, Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığındaki darbe yanlısı bazı askerleri de polislere teslim ettiklerini ileri sürdü. 

Hakkındaki suçlamaları kabul etmeyen Yılmaz, 15 Temmuz gecesi, darbe girişiminin karşısında hareket ederek devlet ve milletin yanında olacak şekilde eylemde bulunduğunu, hayatının hiçbir aşamasında FETÖ/PDY ile bağlantılı olmadığını savunarak, tahliye talebinde bulundu. 

Mahkeme heyeti, verdiği ara kararda tutuklu sanık Yılmaz ile tutukluluk incelemesi yapılan 143 tutuklu sanığın bu hallerinin devamına karar verdi. Duruşmanın 24 Temmuz Pazartesi günü devam etmesi kararlaştırıldı.  

İDDİANAMEDEN

İddianamede, Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 267 sanığa, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olma", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianame ve birleştirilen bir dosya nedeniyle 4 kişinin daha dosyaya ilave edilmesiyle sanık sayısı 271'e yükselmişti.

Yargılananlar arasında tamamı TSK'dan ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, eski NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, eski Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, eski Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, eski Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, eski Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, eski Amfibi Gemiler Komutanı Tuğamiral Erdal Ergün, eski Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, eski İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, eski Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, eski Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile eski Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.