Dolar 32,3295
%0.24
Euro 35,0712
%-0.14
Altın 2.300,300
%1
Bist-100 8,99
%2.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
FETÖ sanığı: 'ByLock'u burada duydum'

FETÖ sanığı: 'ByLock'u burada duydum'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 sanığın Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına devam ediliyor. Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, ifade verdi.

  • Ege Postası
  • 11.08.2017 - 12:38

Geçen 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele saldırı düzenleyen Özel Kuvvetler ve Muharebe Arama Kurtarma (MAK) timlerinin de aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 47 sanığın yargılanmasına Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde dördüncü duruşma ile devam edildi. Dünkü duruşmada olduğu gibi sanıkların esas hakkındaki savunmalarına bugün de devam edildi. Mahkemenin kararı doğrultusunda savunma yapacakları tarihleri bildiren ve bugünkü listede yer almayan tutuklu askerler ise duruşmaya getirilmedi.

ŞEHİT POLİSİN AİLESİ DE DURUŞMAYI İZLEDİ

Bu arada duruşmayı, geçen yıl 15 Temmuz gecesi Marmaris'te şehit olan polislerden Nedip Cengiz Eker'in babası Nihat Eker ile annesi Güzel Eker de izledi.

Duruşmaya, kızlarından olan torunlarıyla gelen çiftten Nihat Eker salona girerken, "Mahkeme bu ayın sonunda davayı bitirmeyi hedefliyor. Bitecek inşallah. Onlar artık cezalarını alacaklar, başka kurtuluşları yok" dedi.

Şehit polisin annesi  Güzel Eker ise "Ben yaralıyım. Tabii ki şehitlik güzel bir mertebe ama içim yaralı. Onları görünce bütün sinirlerim bozuluyor. Onları Allah'a havale ediyorum ve idamını istiyorum. Bütün şehit aileleri de bunu istiyorlar" diye konuştu. 

"BYLOCK'U BURADA DUYDUM"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 kişinin yargılandığı Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde esas hakkındaki savunmasını yapan sanıklardan Dalaman Deniz Hava Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, ifade verdi.

"TANIMSIZ HAVA ARACI OLARAK GÖRÜLMÜŞ"

FETÖ üyeliği ve örgüt ile temasının olmadığını ileri süren Cenk Bahadır Avcı, "ByLock'u burada duydum. TCG Anadolu projesinde görev aldım. Benden FETÖ'cü olmaz" dedi. Darbe girişimine ilişkin sıkıyönetim mesajının gelmesi üzerine Tuğamiral Tezcan Kızılelma'yı aradığını söyleyen Cenk Bahadır Avcı, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Kendisine de mesaj geldiğini gerekli tedbirleri almamı istedi. Birliğin emniyetini aldırmamı istedi. Ben de gerekli önlemleri aldım. Saat 03.30 sıralarında Yavuz Özfidan (Muğla İl Jandarma Komutanı) aradı, ilk sorduğu 'Marmaris üzerinde uçan helikopterler size mi ait' dedi. Bizim havada helikopterimiz yok, dedim. Hangara gittim kontrol ettim yeniden aradım bizim helikopterlerimiz burada dedim. Sonra saat 03.45'te uçuş kulesinden aradılar tanımsız bir hava aracının yaklaştığını telsiz teması kurulamadığını bildirdi. Park sahasına geçtim görmek için, kısa süre sonra helikopter sesi duydum. Temas kurulmasını istedim kuleden, ancak helikopter indi. Hazır kıtayı hazırlamıştım onlara talimat vererek çatışma pozisyonuna girmelerini emrettim. Işığı yanmıyordu ve yüksek devirde bekliyordu. 'Meydanımıza izinsiz giriş yaptınız etrafınız sarıldı helikopterden inip teslim olun' anonslarının yapılmasını emrettim. Helikopter çok seri bir şekilde kalktı ve gözden kayboldu. Canımız pahasına namluya mermiyi sürerek kararlı bir tutum sergiledik."

Geceye ilişkin gelişmeleri anlatan Cenk Bahadır Avcı, "aat 03.50'de gelip 04.10'da kalktıktan yaklaşık 20 dakika sonra tekrar bir helikopter sesi duyduk. Kule helikopterle temas kurduklarını, yakıt talep ettiğini söyledi. İniş yaptı. El telsizinden panter 2 kodlu Emin Keskin Yarbay anons geçti. Deniz Hava Komutanı emriyle gelen helikoptere yakıt ikmali yapılacağı emri verildi. Tuğgeneral Tezcan Kızılelma'yı aradım. Konuyu söyledim, kendisi helikopterle ilgili sıkıntı olmadığını, Deniz Kuvvetleriyle temas halinde olduğunu, yakıt vermesinin sıkıntı olmayacağını söyledi" dedi.

O dönemin Muğla Valisi Amir Çiçek ve İl Jandarma Komutanı Yavuz Özfidan'la arasında geçen konuşma hakkında da bilgiler veren Cenk Bahadır Avcı, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Yavuz Özfidan'la konuştuktan sonra bana telefonu valiye vereceğini söyledi. Bunun üzerine telefonu alan Vali Amir Çiçek bana, 'Komutan helikoptere yakıt verme' dedi. Sonra tehditvari bir şekilde 'Yakıt verme verirsen sonucuna katlanırsın, hesabını sorarız' dedi. Ben de valiyi tanımam, sesini bilmiyorum. Hiç temasım olmadığı için valiyi bilmiyorum. Yavuz Özfidan vali olduğunu söyledi, kişinin ne tarafta olduğunu ne bileyim. Vali mülki amir, yüksek perdeden, avam biri şekilde verme dedi. Bu atmosferden etkilenmiştim. Hemen arkadaşlara yakıtı keselim bu refleks olarak, yanlış bir şey yapıyorsak duralım dedim. Tankerden sorumlu olan arkadaşımız, 'Yakıt verildi komutanım gitti' dedi. Telefon konuşması sırasında yakıt ikmali yapılmıştı. Bunun üzerine vali telefonu kapattığı için Yavuz Özfidan tekrar aradı. Yakıt verdik dedim. O zaman bana 'Pilotları ikna et ne yaparsan yap ikna et, kalkamasınlar, gerekirse alıkoymaya çalış' dedi. Ben de helikopterin yanına gittim, pilot olan kişiye 'Jandarma komutanı sizin kalkmamanızı istiyor, ben de sizi misafir edeyim' dedim. O da 'Komutanım emir aldık gitmem lazım' deyip havalandı. Helikopter hemen kalktı. Kuleyi aradım, 'Takip etmeye çalışın' dedim. Sonra Tezcan Kızılelma'yı aradım. Valinin yakıt vermeyin söylemini anlatım ve 'Gerekli yerlere açıklamayı yapın ben rahatsız oldum' dedim. Bu gelişmeden sonra Tezcan Kızılelma aradı 'Bundan sonra helikopter gelirse kule vasıtasıyla indirme, inerse de helikoptere yer hizmeti verme' dedi. Bu arada görüştüğüm Donanma Kurmay Başkanı Yalçın Amiral, 'Bahadır aranızda hainlere var, Deniz Kuvvetleri Hareket Merkezi hainlerini elinde temizlenmek üzereyiz. Emir komuta yapısı değişti. Donanma Komutanı Veysel Kösele'den emirleri alacaksın' dedi."

Bu arada araya giren Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ'un, "Sıkıyönetim listesinde Tezcan Kızılelma için devam yönünde değerlendirmesi vardı, sizin için problem değil miydi" şeklindeki sorusuna Cenk Bahadır Avcvı, "Ben görmedim. Gözlüğüm yoktu. Görmedim. Karşı olduğum için evraka bakmadım" yanıtını verdi. Cenk Bahadır Avcı'nın savunmasının uzaması üzerine, Mahkeme Başkanı Baştoğ, duruşmaya öğle arası verdi.

CUMHURBAŞKANI AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA

Duruşmaya verilen aradan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlarından Ahmet Özel, bir gazetede yer alan ve mahkemenin, sanıkların yürütülmeden direkt otoparka alınmalarına ilişkin kararı olduğu iddiasına ilişkin açıklama yaptı. Ahmet Özel, "Ceza Usul Kanunu'na uygun yargılama yapılıyor. Geçen duruşmada 'Hero' tişörtü üzerine tartışma oldu. Basındaki haber gerçeği yansıtmıyor. 13 Temmuz, 14 Temmuz'da 'Hero' tişörtüyle salonda ve dışında olaylar yaşandı. Vatandaşların yumurta, ip atması oldu, sanıklar bundan rahatsız olduğunu, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını istedi. Mahkeme Başkanı da duruşma salonu dışındaki konunun cezaevi yönetimi ile jandarmanın görevi olduğunu söyledi ve böyle bir talebi reddetti. Ara kararda da sanıkların getirilirken gerekli emniyet tedbirlerinin alınmasının emniyetten istenmesine karar vermiş. Mahkemenin bu yönde verdiği karar yok. Mahkeme heyetinin duruşma solunu dışında karar verme yetkisi yok. Öyle bir karar da yok. İdari karardır, böyle bir kararın varlığından da haberdar değiliz" dedi.

BAŞSAVCI DA AÇIKLAMA YAPTI

Muğla Cumhuriyet Başsavcısı İlyas Yavuz da yaptığı yazılı açıklamada, "Muğla ilimizde Sayın Cumhurbaşkanımıza suikast davasında Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı duruşma salonunda devam eden duruşmalara sanıkların halkın önünden geçirilmeyerek Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda doğrudan duruşma salonuna alındığına ilişkin bir takım basın ve yayın organlarında bazı haberler yayınlanmıştır. Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin sanıkların duruşma salonuna halkın önünden geçirilmeyerek doğrudan salona alınmalarına ilişkin herhangi bir kararı bulunmadığı hususunda basın açıklaması hasıl olunmuştur" dedi. 

DURUŞMAYA DEVAM EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına öğleden sonra devam edildi. Duruşmada Dalaman Deniz Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı, esasa ilişkin son savunmasını yapmayı sürdürdü. Cenk Bahadır Avcı, komutanların telkinlerine uyup, emri uyguladığını herhangi bir olumsuz davranışta bulunmadığını söyledi.

MAHKEME BAŞKANINDAN UYARI

Muğla İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan'ın, kendisine konunun ayrıntıları hakkında bilgi vermediği gerekçesiyle bu şekilde davrandığını söyleyen Cenk Bahadır Avcı, yaşananların kendisini sinirlendirdiğini, yargılanmasına neden olduğunu söyledi . Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ sözünü kesti. Mahkeme Başkanı Baştoğ, "Yavuz Özfidan burada yok. Mahkemeye hitap ediyorsun, saygısızlık kastın olmadığını fark ediyorum ama bu hareketlerine de yansısın. Ses tonunu düşür ve kürsüye vurma, bize karşı savunma yapıyorsun" dedi.

Sık sık masum olduğunu, kandırıldığını hissettiğini söyleyen Cenk Bahadır Avcı, "Benim FETÖ'yle, franksiyonlarla işim olmaz. Ben Atatürk'ün şemsiyesi altında yetişen bir Türk subayıyım. Ama şimdi geldim böyle karşınızdayım. Darbeci değilim, darbenin hiçbir yerinde değilim. Yaptıklarım belli, yapmadıklarım belli. Çok sevdiğim mesleğimden ihraç edildim. Benim sınıf arkadaşlarım amiral oldu. Beni onlara sorun. İdari tahkikatta bir tane olumsuz cümle yok. Beni de katarak direk darbeyi katılmamıştır diyor ama endirek olarak oldum, kandırıldığımı hissediyorum, maalesef. İddia makamlarının iddialarını kabul etmiyorum. Masumum. Ailemde eşimde deniz kuvvetleri de biliyor masumum. Masumum da masumum. Acilen beraatimi talep ediyorum" diye konuştu. Sanık Cenk Bahadır Avcı'nın ifadesinin ardından duruşmaya ara verildi.

MAHKEME BAŞKANINDAN, HABERE TEPKİ

Duruşma başlamadan önce Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, bugün bazı gazetelerde çıkan, mahkemenin, sanıkların istekleri doğrultusunda, onları vatandaşların önünden yürütmek yerine bulundukları araçları otoparka aldırıp orada inmelerine sağlayacak karar verdiğine yönelik habere tepki gösterdi. Yaptığının bir basın açıklaması olmadığını vurgulayan Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, "Bu bir basın açıklaması değildir. Biz burada hiçbir köşe yazarını tatmin etmek için görev yapmıyoruz, yargılama yapmıyoruz. İşimizi yapıyoruz. Basın açıklaması için iznimiz yok. Ama izin isteyeceğim, verirlerse gerekli açıklamayı yapacağım" dedi.

DURUŞMALARA PAZARTESİ GÜNÜ DEVAM EDİLECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele, 15 Temmuz darbe girişimi gecesi saldırı düzenleyen 1'i firari 37 darbeci askerin aralarında bulunduğu 43'ü tutuklu 47 kişinin Muğla 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına verilen aradan sonra devam edildi. Duruşmada Dalaman Deniz Üs Komutanı Albay Cenk Bahadır Avcı'nın avukatı, müvekkilinin suçlandığı saatlerin suikastle ilgisinin bulunmadığını, doğru yönlendirilmediğini ileri sürüp beraatini istedi. Savunmanın tamamlanmasından sonra gelen talepler için ara kararı açıklayan Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ, duruşmayı 14 Ağustos Pazartesi gününe erteledi. Duruşma sonrasında sanıklardan Gökhan Şahin Sönmezateş, gelecek celselerde yapacağı savunma için kendisine ayrılan süreyi az bulup, itiraz etti. Mahkeme Başkanı Emirşah Baştoğ ise "Gerekli süreleri size verdik" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.