Dolar 32,3433
%-0.05
Euro 34,9102
%0.34
Altın 2.399,520
%0.11
Bist-100 10.186,00
%-0.23

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Grev başladı: Karabağlar'da hayat durdu!

Grev başladı: Karabağlar'da hayat durdu!

Karabağlar Belediyesi'nde toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamayınca 915 personel iş bıraktı. Grevle birlikte ilçedeki belediye hizmetleri durdu. Öte yandan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, başlayan grev nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Grev başladı

  • Ege Postası
  • 31.01.2017 - 11:26

EGE POSTASI- İzmir Karabağlar Belediyesi'nde yüzde 7'lik zam önerisini kabul etmeyen, bu oranın yüzde 15'e çekilmesini isteyen, belediyenin Temizlik, Fen İşleri, Park ve Bahçeler müdürlükleri ile idari birimlerinde çalışan belediye şirketi KARBEL'in 915 işçisi greve gitti. Belediye binası önünde toplanan ve grev önlüklerini giyen işçiler halay çekti. 

İşçilerin bağlı olduğu DİSK Genel İş Sendikası 5 Nolu şube Başkanı Ali Haydar Kara, KARBEL emekçisinin üretimden gelen gücünü kullandığını belirterek, "Bu grev keyfi olarak gerçekleşmiyor. İnsanca yaşam koşullarını sürdürmek, çocuklarımızın eğitim, sağlık ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için talep ettiğimiz haklarımızdan da asla vazgeçmeyeceğiz. Gücümüzü, işçi sınıfının birliğinden, mücadelemizi emekçilerin şanlı direnişinden alıyoruz. Buradan tüm işçileri, emekçileri, tüm halkımızı bu şanlı direnişimize, grevimize omuz vermeye çağırıyoruz. İnsanca yaşayacak haklarımızı alıncaya, toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar mücadelemiz kesintisiz devam edecektir" dedi.

Kara, toplamda 76 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağında taraftların ayrıca ikramiyelerin 69 günden 112 güne çıkarılması, banka promosyonlarının ödenmesi, sosyal hakların iyileştirilmesi ve kiralık işçi çalıştırılmaması gibi konularda anlaşma sağladığını belirterek, "İzmir'in en kalabalık ilçesi olan Karabağlar'da 500 bine yakın insan yaşıyor. Belediyenin kendi şirketi dışında hizmet veren taşeron şirket ise bulunmuyor" diye konuştu.

Anayasa değişikliği referandumu için de 'hayır' oyu kullanılması çağrısında bulunan Kara "Biz tek adam diktatörlüğüne karşı demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz. Barışı ancak işçiler getirebilir. Saraya rağmen inatla barış demeye devam edeceğiz" dedi. 

Greve çikan KARBEL işçileri ile halay çeken DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise "Sizin bu işyerinde başlatmış olduğunuz grev Genel İş üyesi 15 bin işçiyi ilgilendiriyor. Buradaki ateş gerekirse bütün İzmir'e yayılacak. Biz buraya kazanmaya geldik ve kazanacağız" diye konuştu. 

Belediye önünde yapılan eyleme Genel İş İzmir Şubesi yöneticileri ile Birleşik Metal İş Sendikası yöneticileri de katıldı. 

BAŞKAN SELVİTOPU'NDAN AÇIKLAMA

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, başlayan grev nedeniyle yazılı basın açıklaması yaptı. Demokrasinin en önemli koşullarından birinin, yöneticilerin halka hesap vermesi olduğunu vurgulayan Başkan Selvitopu, "Karabağlar'da yaşayan bir vatandaş ödediği vergilerin nerelere harcandığını sorgulamak ve yönetici de hesap vermek durumundadır. Nitekim 5393 Sayılı Belediye Kanununa göre belediye bütçesini hazırlamak ve uygulamak görevi Belediye Başkanlarına verilmiştir. Dolayısıyla Belediye Başkanlarına emanet edilen bütçe halkın bütçesidir" dedi. Selvitopu, sendikaya yaptıkları zam teklifine ilişkin ise şu bilgileri verdi: 

"Belediyemiz, İhale yolu ile İzmir Karabağlar Belediyesi İnşaat Temizlik Tanıtım Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş. (KAR-BEL) den personel çalıştırmasına dayalı hizmet satın almaktadır. Belediyemiz Hizmetlerinde bu şekilde çalışan şirket işçisi sayısı 915 kişidir. KAR-BEL A.Ş. ile işçilerin sendikalı olduğu DİSK Genel-İş 5 Nolu Şube arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamamıştır. KAR-BEL A.Ş. bünyesinde çalışan bir işçinin sosyal hakları ile birlikte ortalama 3.110,00.TL- aylık geliri bulunmaktadır. Sendika toplu iş sözleşme taslağına göre ortalama  %40’lara varan bir artış talep etmiştir. KAR-BEL A.Ş., DİSK ‘e bağlı Genel İş Sendikasına, çalışan işçilerin mevcut gelirlerine ek olarak yıllık 43 yevmiye (Yıllık yaklaşık 3.600,00 TL, aylığa yansıması 300,00 TL.) ikramiye + ücretlere ve sosyal haklara yüzde 7 artış + iki adet bayram fişine ek olarak üçüncü bir bayram fişi (Her bir bayram fişinin ederi 235,00-TL.) teklifte bulunmuştur. Tüm bu teklifler sonucu bir işçinin aylık gelirine yaklaşık %18,52 (576,00 TL) oranında artış yansımakta ve mevcut aylık geliri de yaklaşık 3.686,00 TL olmaktadır. Bu nedenle teklif edilen artış oranı, çalışanlarımızı hayat pahalılığına ezdirmeyecek bir oran olup kamuoyuna saygıyla sunulur."                                                  

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.