Dolar 32,3579
%0.13
Euro 34,9930
%-0.21
Altın 2.325,970
%0.24
Bist-100 9,09
%0.12

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güven'den 'Akşener'li iktidar formülü

Güven'den 'Akşener'li iktidar formülü

Gazeteci Adem Nakçı ve Mithat Umutoğulları’nın sunduğu ‘Gün Ortası’ programının bu haftaki konuğu CHP İzmir İl  Başkanı Asuman Ali Güven oldu. Güven, Meral Akşener'in kurduğu yeni partiyle ilgili beklentilerini açıklarken, "AKP merkez sağdaki oylarını kaybediyor. Bu boşluğu da Meral Akşener'in doldurması gerekiyor" dedi. 'Bizi tehdit edecek bir parti...'

  • Ege Postası
  • 18.10.2017 - 09:03

EGEPOSTASI-CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Türkiye’deki genel siyaset, Meral Akşener’in kuracağı partinin İzmir ve Türkiye siyasetindeki etkisi, tamamlanan delege seçimleri süreci ile önümüzdeki süreçte gerçekleşecek ilçe ve il kongresi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Güven, "AKP merkez sağdaki oylarını kaybediyor. Bu boşluğu da Meral Akşener’in doldurması gerekir. Bu boşluğu doldurursa güçlü, önemli ve değerli bir parti olur. Türkiye’deki muhalif hareketi de CHP’nin duruşuyla birlikte yeni bir iktidarın önünü açmış olur" dedi. 

Partilerine üye 146 bin kişinin olduğunu, üyelerin çoğunun sandık başına gidip 8 bin 165 kongre delegesi seçtiğini belirten CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, bazı tartışmaların ve sıkıntıların yaşanmasının normal olduğunu, sıkıntıların çoğunun da demokratik yollarla çözümlendiğini söyledi.

İlçe kongrelerinin ardından il başkanlığı için aday olup olmayacağı sorulan Asuman Ali Güven, bu soruya, “Neden adayım demiyorum. Çünkü taraf olursunuz. Adaysanız bu kongreler ve delege seçimlerinde kendinize yönelik seçtirmeye çalışırsınız. Sürece müdahil olmaya başlarsınız. İl başkanlığı kalbinden geçenler müdahil olmasın lütfen. 2019’u hedefleyen yönetimler olmalı. Nitelikli güçlü kadrolar olmalı. Ve bu yapılırken de kapsayıcı, tüm İzmir ilini kapsayıcı bir konsensüs içinde yapılmalı. Ben olayım demiyorum. Öyle bir derdim yok. Zor bir görev. Zor bir göreve talip olmak kolay iş değil. O zaman bunu yapacak insanı seçip bulabilmeliyiz” yanıtını verdi.

CHP İl Başkanı Güven, gözlemlediği kadarıyla ilçe yönetimlerinin çoğunun değişmeyeceğini düşündüğünü  vurgulayarak, nasıl bir il başkanı olması gerektiğini de şöyle tarif etti:

“İhtiyacımız olan güçlü ilçe yönetimleri oluşması. Çok büyük kesimi görevde kalacak gibi görünüyor. Deneyimli, tecrübeli arkadaşlar. Partinin duruşunu ve çizgisini de biliyorlar. Şimdi bu arkadaşları bizim kaybetmememiz gerekiyor. Ama o ilçeyi kucaklayarak devam etmesi gerekiyor. Daha güçlü ilçe yönetimleri oluşması lazım. Dışlayıcı olmamalıyız. Katılımcı ve güçlü yönetim olarak tüm ilçede yaşayanlara hitap eden bir yönetim anlayışı olmalı. 30 ilçenin 30’unu kucaklayan, vekillerle dost-arkadaş olabilen, büyükşehir ve 22 belediye başkanıyla iyi iletişim kurabilen, bölge siyasetçisi olmayan kapsayıcı biri olsun. İzmir’in topyekün mücadele stratejisine sahip olması lazım. Küçük düşünmeyin.”

İŞTE PROGRAMIN SATIR BAŞLARI:

Asuman Ali Güven: Nereden baksanız Türkiye’de işler iyi gitmiyor. İçeriden de dışarıdan da hiç iyi gitmiyor. Savaş koşulları var. İlişkilerimiz risk taşıyor. Ortadoğu’da büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bizim de yaptığımız ciddi yanlışlar var hükümet olarak. Alınması gereken kararlar olduğunda zaman zaman destek oluruz.

Yanlışlığın temel nedeni Türkiye’nin en temel dış politikası olan Atatürk’ün yurtta, cihanda sulh ilkesinin terk edilmesidir Dış politikanın diplomatların yürütmesi gereken bir politika. Bu ilke terk edildiği için başımız dertte. Şimdi de ABD ile vize sorunu. Amerikalılar dün geldi, konu tartışılıyor. NATO üyesiyiz, ABD bizim müttefikimiz. Vize çok ağır bir cezadır. Yurttaşlarımızı cezalandıran noktaya giden bir anlayıştır. Ne durumlara düştüğümüzün göstergesidir.

İç barış yeteri düzeyde yürütülemiyor. 3 ayda bir OHAL uzatıyoruz. Ege Bölgesi’nde OHAL yasaları geçerli. Bunlar Türkiye’ye Türk insanına yakışmıyor. Bir şekilde düzeltmemiz gerekiyor. AKP’deki yıkıntı sürecektir. Alternatifi CHP olmalıdır, olacaktır. Çabamız bu noktadadır.

Mithat Umutoğulları: Ülke hiç bu kadar kutuplaşmamıştı. Bir taraftan hükümete yakın olanlar bir taraftan diğerleri şeklinde. Siyasetin dili de sertleşiyor.

Asuman Ali Güven: Kutuplaşma siyaseti bir stratejidir. Kendi gücünü korumaya çalışabilir bir parti kutuplaşma siyaseti ile. Siyasi rantlar elde etmek isteyebilir. Kutuplaştırma ve kamplaştırma siyasetine kesinlikle karşıyız. CHP bugün genel başkanımız 80 milyona hitap etmeye çalışıyor. Parti amblemlerimizi parti rozetlerimizi bir kenara bırakarak bizi bütünleştiren siyaset yapmaya çalışıyor. Toplumun tüm kesimlerine barış içinde birlikte yaşama mesajı veriyoruz. 2019’a kadar yürüteceğimiz bir siyaset bu. AKP tam tersi bölen, kutuplaştıran bir anlayışı sürdürüyor. Referandumdaki anlayışımızı yani birleştirmeye yönelik siyasetimizi sürdürüyoruz. 2019’da inşallah hep birlikte yeni bir siyaset anlayışı gerçekleştireceğiz Türkiye’de ve yeni bir siyasi iktidar oluşturacağız.

Mithat Umutoğulları: Bir örgüt ile partiniz bağlantılandırılmaya çalışılıyor. Sanki PKK ile siz yıllardır görüşmüşsünüz şeklinde bir algı yönetimi var.

Asuman Ali Güven: Çok inandırıcı değiller. Yaratmaya çalıştıkları algı destek gören bir algı değil. Bizim başka şeylere ihtiyacımız var. Bizim daha üretken, daha ülkenin ihtiyacı olan konularda projeler üretmemiz lazım. Türkiye’nin kurtuluş projelerini üretmemiz gerekiyor. CHP bu ülkenin kurtuluşudur. Türkiye’deki sorunları çözebilecek yegane partidir. Bu sorunları CHP çözecektir çözmelidir. Bu misyonu üstlenebilmelidir. Yoksa iktidarın vermeye çalıştığı yaratmaya çalıştığı algılar bana göre önemli değil. Bunlar zaten tescilli şeyler. Bu halk da bunların hepsini gördü yaşadı. Artık bunun üzerinde CHP’nin kendini savunacak durumu yoktur.

Adem Nakçı: CHP’nin parmağı çevirip siz yaptınız demesi gerekmiyor mu'

Asuman Ali Güven: Evet. Açık ve komplekssiz şekilde net olarak söyleyebilmeliyiz. Bugün doğu ve güneydoğu Anadolu’da ciddi sıkıntılar var, yaşanıyor. Oralarda artık daha aktif politikalar yapmalıdır. Bu bir gerekliliktir zorunluluktur. Eğer orada güçlü bir şekilde olamazsak ülkede bu siyaset ve sistem kurtarılamaz. 2019’da bir başarı elde edemeyiz. Orada çok daha aktif siyaset yapmalıdır, varlığını hissettirmelidir. Sandıklarda CHP’yi iktidara taşıyacak bir sistem kurabilmelidir. Önümüzdeki hafta Diyarbakır’a gideceğim. Ben de gidiyorum ona. İzmir il örgütü bundan sonra doğu, güneydoğu ve iç Anadolu bölgelerinde varlığını hissettirecektir. İzmir’in de görev ve sorumluluğu var. Devam edersem daha da ciddi projeler yapacağım.

Asuman Ali Güven: Muhalif ve milliyetçi parti boşluğu var. Sağ kulvarda da var. AKP’nin yarattığı geniş alan daralmaya başlamıştır. AKP tek adam yönetimine hatta dikta noktasına kadar ulaşma noktasındadır. Ciddi anlamda kadrolarını kaybetmektedir. Merkez sağdaki oylarını kaybediyor. Bu boşluğu da Meral Akşener’in doldurması gerekir. Bu boşluğu doldurursa güçlü, önemli ve değerli bir parti olur. Türkiye’deki muhalif hareketi de CHP’nin duruşuyla birlikte yeni bir iktidarın önünü açmış olur. Yeni Cumhurbaşkanı seçiminde bu muhalif büyük güç sorunu çözebilir. Türkiye’nin bu ihtiyacını karşılayacak sağ kulvarda bir partiye ihtiyaç var. Akşener bunu karşılarsa ciddi oy alır. Bu anlayışla kurulursa bize zararı olmaz. Bizden çok az bir oy gidebilir. Ama ben bir miktar milliyetçi bir miktar da CHP’den oy alırım derse başarısız olur. Türkiye’nin buna ihtiyacı yok çünkü. Sağ kulvarda güçlü bir partiye ihtiyaç var. Takdir kendilerinin. Böyle yaparsa CHP’ye ciddi anlamda bir etkisi olmaz.

Adem Nakçı: Suat Çağlayan dışında hepsi sağdan.

Asuman Ali Güven: Belediye seçimlerinde etkisi olmaz. Oy kayışları genelde 3. partinin burada çok fazla belirleyici olacağını düşünmüyorum. Esas olan bu parti nasıl bir kimlikle ortaya çıkacak. Bizi tehdit edecek parti kurmayacağını düşünüyor ve temenni ediyorum. Yerel yönetimlerde güç olmak istiyorsa Samsun’da, Trabzon’da olsun, Anadolu’da olsun. Güncelliğini yitiriyor partiler, ANAP ve Doğruyol gibi. Şu andaki kutuplaşmayı kim yapıyo? İktidar. Öyle bir proje üretilmeli ki yeniden bir yapı yaratmalıyız. Akşener hareketi milliyetçi-muhafazakar olmalıdır. Anadolu’ya hitap edebilmelidir. CHP Anadolu’da, Karadeniz’de, Doğu Anadolu’na yok. Buralarda bu hareketin çok büyük bir çıkış yapması lazım. Yaparsa iktidarı değiştirme şansımız olur. Muhalefet hareketi yüzde 60’ların üzerine çıkabilmeli. CHP ile ittifak yapabilir. Araya girecek Akşener hareketi. AKP’nin oylarını yüzde 45’lerden 30’lara düşürecek. AKP zaten düşüşte. Biz alalım diyoruz. Bizim almamız zor. Çünkü kamplaştırıyor. Gerçi AKP’li bir yığın seçmen referandumda hayır dedi. Çalışıyoruz ama sağ kulvardaki partinin bunu yapması daha kolay.

Mithat Umutoğulları: Yüzde 51 lazım. Gerçekçi olmak lazım. CHP’nin bunu sağlaması mümkün değil. Tek başına kalmış bir CHP ile olmaz. Bir açıklama yaptığında üstüne saldırılıyor.

Adem Nakçı: AKP zaten düşüyor.

Asuman Ali Güven: Halkın oylarına saygı gösterilmiyor. Halk oy veriyor. Yerel yönetime. Sen şimdi halkın o tercihini yok sayıyorsun. Bu demokrasilerde ve demokratik sistemiyle yönetilen ülkelerde olmaz. Ama maalesef ülkemizin geldiği durumu gösteriyor. Biz hangi sınıf bir demokrasiyle yönetiliyoruz. Halkın da rahatsız olduğunu düşünüyorum bunlardan. Bu yapılan değişikliklerle pirim yapmaya çalışan siyasi iktidar, bence çok büyük hüsrana uğrayacaktır. Şaşalı büyük güçler olduğunu söyleyen güçler bir gecede sandığa çakılıp gömülmüşlerdir.

Mithat Umutoğulları: Parti içinde çetin bir delege seçimi geçti. CHP tarihinde bu kadar gergin ve çekişmeli delege seçimi olmamıştır herhalde. CHP İzmir tarihinde bu kadar dosyanın ve itirazın geldiği başka bir il yönetimi de yoktur.

Asuman Ali Güven: İzmir farkı olarak görüyorum. İzmir’de 146 bin üyemiz var. 8 bin 165 kongre delegesi seçecek. Bin iki yüz küsur mahallede. Büyük iş. Büyük iş olduğu için ufak tefek tartışmalar oldu. Ama olumlu olarak çözüldü. Çiğli’de de Bayraklı’da da, Karabağlar’da da böyle oldu. Sıkıntılar en güzel şekilde aşıldı. Demokratik ve katılımcı bir şekilde orada o seçimleri yaptırdık. İtirazsız yaptırdık. Bu önemli bir nokta. Sonuçta tartışılan bir yer. Oluyor. Ama sorunu çözdük. Şeffaf, açık seçimler yaptık. 8 bin 165 kongre delegesi, ondan daha fazla önseçim delegesi seçildi. Kadın ve gençlere kota uygulansın istedik. Buca’da mesela, Buca’da delege seçimlerinde 63 tane genç seçildi, 400 delegenin 63’ü genç. Orada ısrar ettim. Gençlik kollarına çalışacaksınız, mücadele edeceksiniz ve seçileceksiniz dedim. Kadınlar için de aynı şekilde.

Mükemmel mi old? Hayır. Ama önceki dönemlere göre çok daha iyi oldu. Bu örgüt benim yarattığım bir örgüt değil. Genetik mirasımız var dedim. Kongreler partisi olmaktan çıkaracağız dedim. Liderimizin yolunu açacak örgütlere ihtiyacımız var. Bu örgütleri yaratmamız gerekiyor. İzmir il örgütü de bir numaralı örgüt olmalıdır. Toplumun ve Türkiye’nin beklentisi bu. İzmir moral kaynağımız enerjimiz. Size bakarak siyaset yapıyoruz diyorlar. Marka isek marka işlerimizin olması lazım. Yeni gelenekler yaratalım, bunlar kalıcı olsun istiyorum.

Mithat Umutoğulları: İlçe kongreleri başlayacak. Bir sürü hesaplar var. Partiyi seçime siz götüreceksiniz. Aday olup olmayacağınızı bilmiyorum ama. Parti içinde konuşulan bazı genel başkan yardımcılarının çok müdahil olduğu yönünde. Bu kadar hesapların yapıldığı bir ortamda bunların önüne nasıl geçeceksiniz'

Asuman Ali Güven: Delege seçimleri ve ilçe kongrelerinde yetki il başkanlığında. Tüzüğün de maddesi bu. Genel merkez yöneticilerinin mahalle delege seçimleriyle ilgilenmeleri aslında bir dedikodu. Çok ciddiye alınacak şeyler değil. Ben tavır olarak buna yatkın değilim. Beni arayacak şu, bu diyecek. Benim dışımda olmuşsa bilemem ama benim olduğum yapıda olamaz. Asla müsaade etmem hiçbir genel başkan yardımcısının müdahalesine. İl yöneticilerim de aktif olarak rol aldı delege seçimlerinde. Mahalle delege seçimleri bu şekilde kapandıysa bu da il yönetiminin başarısıdır. Çok başlı yöneticilik olsaydı kavgalar çok daha farklı olurdu.

Mithat Umutoğulları:  Güzelbahçe’de bir kadın görevlinin tuvalete görevlendirilmesi doğru mu diye genel merkez sordu. Hala devam ediyormuş. Başkanla görüştünüz mü'

Asuman Ali Güven: O bayan arkadaşımız belediye başkanının çok samimi yakınlarıydı. Hatta Adalet kurultayında dört gün boyunca belediye başkanı ve ilçe başkanıyla orada beraber çadır kurduk. O arkadaşlarımız da o çadırda her gün belediye başkanımız ve ilçe başkanımızla birlikte bütün günü geçirdik. Hatta orada belediye başkanımız, 'Ya bu kızımızı gece yarısı markette, mağazada çalışıyordu üzüldüm ona gel yarın bizim belediyede başla dedim' dedi. Aralarında duygusal ilişkinin olduğu, ailecek olduğu bir şey. Aile içinde bir kavga gibi. Ama nedense aralarında böyle bir şey oluştu. Duygusallık var işin içinde. Siyasi bir durum değil bu. Hallolacak. Çözülmeyecek bir şey değil. aralarında tartışma olmuş. Ben o zaman devreye girdim. Başlatın kızı işe. Kıza da dedim yapma karşılıklı bu işi bitirin, medyaya mal etmeyin dedim. Biraz daha dikkatli olunması gerekiyor.

Mithat Umutoğulları: Aday olacak mısınız'

Asuman Ali Güven: Neden adayım demiyorum. Çünkü taraf olursunuz. Adaysanız bu kongreler ve delege seçimlerinde kendinize yönelik seçtirmeye çalışırsınız. Sürece müdahil olmaya başlarsınız. İl başkanlığı kalbinden geçenler müdahil olmasın lütfen. İhtiyacımız olan güçlü ilçe yönetimleri oluşması. Çok büyük kesimi görevde kalacak gibi görünüyor. Deneyimli, tecrübeli arkadaşlar. Partinin duruşunu ve çizgisini de biliyorlar. Şimdi bu arkadaşları bizim kaybetmememiz gerekiyor. Ama o ilçeyi kucaklayarak devam etmesi gerekiyor. Daha güçlü ilçe yönetimleri oluşması lazım. Dışlayıcı olmamalıyız. Katılımcı ve güçlü yönetim olarak tüm ilçede yaşayanlara hitap eden bir yönetim anlayışı olmalı. 2019’u hedefleyen yönetimler olmalı. Nitelikli güçlü kadrolar olmalı. Ve bu yapılırken de kapsayıcı tüm İzmir ilini kapsayıcı bir konsensüs içinde yapılmalı. Ben olayım demiyorum. Öyle bir derdim yok. Zor bir görev. Zor bir göreve talip olmak kolay iş değil. o zaman bunu yapacak insanı seçip bulabilmeliyiz. 30 ilçenin 30’unu kucaklayan, vekillerle dost-arkadaş olabilen, büyükşehir ve 22 belediye başkanıyla iyi iletişim kurabilen, bölge siyasetçisi olmayan kapsayıcı biri olsun. İzmir’in topyekün mücadele stratejisine sahip olması lazım.

Kocaoğlu'na 'Güven' mesajları

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.