Dolar 32,3286
%0.24
Euro 35,0658
%-0.16
Altın 2.301,820
%1.07
Bist-100 9,04
%2.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Güzelbahçe'de maskeli protesto!

Güzelbahçe'de maskeli protesto!

Güzelbahçe’de Atatürk’ün ve günümüz siyasetçilerinin kadına bakışı düzenlenen panelde masaya yatırıldı. Kadınlar, panel öncesi Atatürk ve günümüz siyasetçilerinin kadına dair sözlerinin yer aldığı el broşürünü maske takarak sahnede okudu.

  • Ege Postası
  • 03.12.2016 - 10:28

Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi ve Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şubesi işbirliğiyle Güzelbahçe Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Atatürk ve Günümüz Siyasilerinin Kadına Bakışı” konulu panel yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan Cumhuriyet Kadınları Derneği Güzelbahçe Şubesi Başkan Yardımcısı Güler Bilgen, birçok Avrupa ülkesinden önce Türkiye’de kadınlara seçme seçilme hakkı tanınmasına rağmen 82 yıl içinde bir arpa boyu yol alınamadığını, kadın milletvekili oranının yüzde 14,9’da kaldığını söyledi. Mecliste de eşit sayıda yer almak istediklerini dile getiren Bilgen, “Anayasa’da, siyasi partiler ve seçim yasalarında, parti tüzüklerinde, seçilme hakkımızı yaşama geçirmek üzere en az yüzde 40 temsil hakkı getiren değişikliğin gecikmeksizin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

HAKLARINIZA SAHİP ÇIKIN

Kadınların seçme ve seçilme gününü kutlayarak çiçek ve Atatürk’ün Nutuk adlı eserini kadınlara hediye eden Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, seçme ve seçilme hakkı kazanmış kadınların istenilen yerlere gelemediğini belirterek, “Ne zaman gelirsiniz'. Haklarınızı aramasını bildiğiz zaman. Haklarınızı ancak sizler alacaksınız. Sakın ola ki, Türk kadını olarak bu hakkınızın elinizden alınmasına ve toplumsal hayattan geri çekilmeye razı olmayınız. Bu konuda bizler Türk kadınının daha ileri seviyelere gelmesi için çalışmalıyız, mücadele etmeliyiz. Bu mücadeleyi kadınlarla erkekler el ele omuz omuza vererek sürdürmelidir“ dedi.

Daha sonra dernek üyesi kadınlar, panel öncesinde Atatürk ve günümüz siyasilerinin kadına dair sözlerini maske takarak sahnede canlandırdı. Atatürk’ün kadını yücelten sözlerini alkışlayan, günümüz siyasetçilerinin kadını aşağılayan sözlerini düdükle protesto eden kadınlar, hep bir ağızdan ”Ben Cumhuriyet Kadınıyım, Atamın verdiği hakları tepemem elimin tersiyle” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

KADIN OLMADAN DEMOKRASİ OLMAZ

Kadın Haklarını Koruma Derneği İzmir Şube Başkanı Engin Demir, panelde yaptığı konuşmada, kadın sorunlarının çözümü için siyasette kadın katılımını destekleyici politikalar üretilmesini isteyerek, “Kadının sosyal ve kamusal hayatta temsil oranları arttırılmalı, siyasal hayat içersinde kadına sunulan koşullar iyileştirilmelidir. Kadın olmadan demokrasi olmaz. Adaletli bir dünyanın oluşması için kadın gücüne ve enerjisine ihtiyaç vardır. Gerçek demokrasiye ancak eşit hak ve özgürlükler ile ulaşılabilir. Atatürk’e, kadınlara verdiği değerden dolayı minnettarız “dedi.

HAKLARIMIZI İLERİYE TAŞIYAMADIK

Eski İzmir Milletvekili Güler Aslan da “Kadının seçme ve seçilme hakkını kazanması, o günkü tarihte dünyada örneği çok olmayan büyük bir devrimdi. Ancak bizler bu haklarımızı pek de ileriye taşıyamadık. Kadınlar olarak karar mekanizmalarının her kademesinde yer almak için talepte bulunmalıyız” dedi.

SİYASET İÇİN DAVET BEKLEMEYECEĞİZ-

CHP eski Parti Meclisi Üyesi ve Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Saniye Nazik Işık, yıllarca kadın haklarının görmezden gelindiğini, seçme ve seçilme hakkı tanınmış olsa dahi kadınların pek çok alandan dışlandığını belirterek, “Değişime çok ihtiyacımız var. Dünyayı biz kadınlar değiştireceğiz. Kötülüğe dur diyeceğiz. Ya da daha iyisini biz yapacağız, beklemeyeceğiz, başlayacağız. Dünyaya aynı gözlükle bakabilir daha eşit bir dünya yaratabiliriz. Siyaset için davet beklemeyeceğiz, yola çıkacağız. Bu bir vatandaş sorumluluğudur. Siyasetin biz kadınların deneyim ve yaşam bilgimize ihtiyacı var. Kadınsız siyaset eksiktir, sağlıklı değildir” diye konuştu.

Güzelbahçe Kahramandere Muhtarı Meryem Yılmaz da, muhtar seçilme sürecindeki çalışmalarını anlattı, kadınların özellikle yerel yönetimlerde aday olmaları gerektiğini söyledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.