Dolar 32,3797
%0.19
Euro 35,0551
%-0.03
Altın 2.326,490
%0.26
Bist-100 9,09
%0.16

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Hasan Akar mahkemede böyle kıvırdı

Hasan Akar mahkemede böyle kıvırdı

"Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etme" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından hakkında yakalama kararı bulunan ve 40 gündür firari olan Hasan Akar Bakırköy Adliyesi'ne gelerek teslim oldu. Akar, mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • Ege Postası
  • 20.06.2017 - 12:43

Atatürk'ün annesine hakaret eden, Atatürk için "Onun gibi, o adam gibi, 38'de geberen gibi... Merak etmeyin 98'de faturasını ödedim" deyip küfür eden Akar, savunmasında "Bazı kitaplar böyle olduğu için nakil yaptım. Atatürk ile ilgili üslubum yanlıştı. Bilerek böyle bir suç işlemedim" deyip beraatini istedi.

Atatürk’e hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkarıldıktan 40 gün sonra davanın ilk duruşmasına gelerek savunma yapan Hasan Akar kuvvetli suç ve kaçma şüphesinin varlığı gözetilerek tutuklandı. Akar, ifadesinde söylediklerinin bazı kitaplardan nakil ve üslubunun yanlış olduğunu belirterek beraatini istedi.

Sosyal medyada yayınlanan bir videoda Atatürk’ün annesi Zübeyde hanımla ilgili hakaret içeren cümleler söylediği gerekçesiyle 11 Mayıs’ta yakalama kararı çıkarılan Hasan Akar hakkında “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” suçlarından 7,5 yıl hapis istemiyle dava açıldı. 

Hasan Akar, Bakırköy Adliyesi’ne çok sayıda arkadaşı ve avukatıyla birlikte geldi. Akar’ın yakınları basın mensuplarını duruşmaya girmesine tepki gösterdi.

 "EV ORTAMIYDI, ÜSLUBUM YANLIŞTI" DEDİ 

Bakırköy 18’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşma savunma yapan Akar, 2004 yılında ev ortamında arkadaşlarla sohbet ettiği sırada çekimin yapıldığını savunarak şunları anlattı:

"Sohbet esnasında arkadaşların sorması üzerine bazı kitaplarda, belgelerde ve videolarda gördüğüm Mustafa Kemal’in sözlerinden ve icraatlarından müteessir olarak bu mana atmosferi altında dini hassasiyetimden dolayı yanıt verdim. İnsanın bazen hissi taşkınlıkları olabilir. Ben de o anda ihtiyari ve irademin dışında olarak dini hassasiyetimle söyledim. Söylediğim lafları tam hatırlamıyorum. Konuşma üslubum yanlıştı. Bazı kitaplarda böyle olduğu için konuşmamda nakil yaptım. Bu kitaplar Nutuk, Tarihi Gerçekler, Cami kıyımı, Atatürk’ün ilke ve inkılapları İslam açısından değeri”, internette dolaşan belgeler, Atatürk’ün annesi hakkında belgeler. Bu belgelerde bu şekilde geçtiği için ben beyanları o belgelerden naklettim. Ev ortamında olduğu için görüntünün çekilmesine bir şey demedim. Beraatimi istiyorum. O videolar nerede yayınlanmışsa silinmesini, yasaklanmasını istiyorum.”

PROVOKASYON OLDUĞUNU SAVUNDU

Video televizyonda yayınlandığında Kırıkhan’da olduğunu belirten Akar, videonun provokasyon amaçlı internete servis edildiğini, kendisinden müsaade istenmediğini belirtti. Akar savunmasına şöyle devam etti: “Referandumdan yaklaşık 1 ay önce biri beni telefonla arayarak Bakırköy’de bir çay bahçesine çağırdı. Gittim. Benden FETÖ aleyhindeki konuşmalarımı silmemi, 2-3 dakika da lehine konuşmamı ve referanduma hayır demem şartıyla bana bir şey yapmayacaklarını söylediler. Kabul etmedim. Kızdım kalktım başıma bu geldi.” iddiasında bulundu. 

'BASKININ DİNMESİNİ BEKLEDİK' DEDİ

Avukat Mustafa Arıboğa, müvekkilinin 20 yaşından beri dini sohbetler veren bir kişi olduğunu, 28 Şubat sürecinde işkence görüp beraat ettiğini belirtti. Avukat Arıboğa, daha önce takipsizlik kararı verilen bir suçla ilgili olarak yeniden bir soruşturmanın açılamayacağını ifade ederek, “Müvekkilim pişman ve üzgün olduğunu, üslubunun kendisine yakışmadığını ifade etmiştir. Tutuksuz yargılanmasını talep ediyoruz. Basın tarafından mahkemeye uygulanan dolaylı bir baskı var. Müvekkilimin bugüne kadar mahkemeye getirilmeyişinin basının bu haksız baskısının dinmesinin beklenmesiydi.” dedi.

FİRARİ DURUMDAYDI

Duruşmada tanık olarak dinlenen İbrahim İpekoğlu gönüllü birkaç arkadaşıyla Hasan Akar’ın sohbetlerini yıllardır sosyal medyada ve internet sitelerinde yayınladıklarını, Akar’ın Diyanet’in camilerinde psikoloji üzerine konferanslar verdiğini anlattı. Tanık İpekoğlu, Akar’ın FETÖ’yü deşifre ettiğinin ertesi günü sitelerinin çökertildiğini, aradan 10 yıl geçtikten sonra videonun tekrar yayınlanmasını kumpas olduğunu belirtti.

Mahkeme, Kanal D ile birçok televizyon kanalında 9 Mayıs 2017’de yayınlanan videonun Kanal D’den istenmesine ve videonun ne şekilde yayınlandığının, sanığın onayının alınıp alınmadığının, videonun işlem yapılmasıyla ilgili işlem yapanın kim olduğunun sorulmasına karar verdi.

Mahkeme, sanık Akar’ın suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, kuvvetli suç ve kaçma şüphesinin varlığı gözetilerek tutuklanmasına karar verdi.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 9 gün süren soruşturma sonunda hazırladığı iddianamede Akar’ın soruşturmaya konu videoda Atatürk, annesi ve babası hakkında hiçbir tarihi belgeye, gerçekliğe, delile dayanmayan, açık küfür içerecek şekilde Atatürk'ün hatırasına alenen hakarette bulunduğu anlatılmıştı.

Akar’ın "Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret" ve "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlarından toplam 2,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapsi talep ediliyor.

Yarın davası var, kendisi yok

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.