Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İGC: Gazetecilik yapamıyoruz

İGC: Gazetecilik yapamıyoruz

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. İGC'den yazılı açıklama

  • Ege Postası
  • 09.01.2017 - 13:10

Türkiye’de gazetecilerin işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla mesleği yürütmeye çalıştığını vurgulayan Dikmen, “Tutuklu gazeteci sayısı her geçen gün artıyor. Gazeteciler mesleğini yapamaz duruma geldi. Bunun son bulması gerekiyor. Artık sektörün içinde bulunduğu olumsuzluğu anlatacak söz bulamıyoruz" dedi.

Basın sektörünün büyük sıkıntılar ile boğuştuğunu belirten Dikmen açıklamasında şunları vurguladı:

“Ülkemizde işsiz kalma, tutuklanma gibi korkularla bu mesleği yürütmeye çalışan gazeteciler için 10 Ocak ne yazık ki bayram olmaktan çıktı. 1961 yılında 212 Basın Yasası ile bayram olarak ilan edilen 10 Ocak, gazetecilere çağdaş haklar tanıyor ve gerçekten bir bayram havası estiriyordu. 56 yıl sonra bugün bambaşka sorunlarla ve içeriğindeki bütün özelliklerini fiilen yitirerek kağıt üzerinde duruyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün 2016 Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında Türkiye 180 ülke arasında 149’uncu sıradan, iki puan gerileyerek 151'inci sıraya yerleşti. Kayyum atamaları, ekonomik baskılar, tutuklamalar ile yüzlerce gazeteci işini kaybetti. Sektördeki daralma nedeniyle bir çok arkadaşımız iş bulmakta zorlanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre basın sektörü, işsizliğin en yüksek olduğu işkollarından biri olarak açıklandı. Fikir işçileri, Türkiye'de işsizlikle tehdit edilirken, iş bulmayı başaran arkadaşlarımız da asgari ücret düzeyinde maaşlara çalışıyor. Türkiye'de şu anda her üç gazeteciden biri işsiz. Yani gazeteciler çalışamıyor. 2016 yılında 780 gazetecinin basın kartı iptal edildi, 839 gazeteci yaptıkları haberler nedeniyle açılan davalarda hakim karşısına çıktı. 189 gazeteci sözlü ve fiziksel saldırıya uğradı. 157 yayın organı kapatıldı. 14 toplumsal olayda ise yayın yasağı kararı verildi. Türkiye'de 144 gazeteci yeni yıla cezaevinde girdi. Uluslararası basın meslek örgütlerine göre tüm dünyada hapiste 348 gazeteci bulunuyor. Yani Türkiye'de gazeteciler çalıştırılmıyor. Gazeteciler yaptıkları haberler nedeniyle hedef gösteriliyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından kamuoyu önünde linç ve tehdit ediliyor. Bu zorluklar altında çok sayıda meslektaşımız yazmayı bırakırken bir çoğu başka sektörlere yönelerek evine ekmek götürmenin peşine düşüyor. Kamu adına sorgulama görevini yerine getiren gazetecilik zor günler geçiriyor. Yani gazeteciler gazetecilik yapamıyor. Kendini yalnız hisseden basın çalışanları bugünlerde halkın desteğine her zamankinden daha çok ihtiyaç duyuyor. Tüm baskı ve olumsuzluklara karşın 10 Ocakların yeniden gerçek bayrama dönüşmesi umuduyla İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak demokrasimizi, mesleğimizi kararlılıkla korumaya, mücadeleye devam edeceğiz."

TGS İzmir Şubesi Başkanı Hüner:’’Gazeteciler açlık ve cezaevi kıskacındadır’’

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde  özgürlük, barış, adalet taleplerimizi yineliyoruz.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi Başkanı Halil İbrahim Hüner, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde ‘’özgürlük, barış, adalet taleplerini yinelediklerini’’ bildirdi.

Hüner, yaptığı yazılı açıklamada, son iki yılda 10 bin 500’ün üzerinde basın çalışanının işini kaybettiğini, 4 ‘ü İzmir’den,  144  gazeteci, yönetici ve yazarın cezaevinde bulunduğunu belirtti.

Gazetecilerin ‘’açlık ve cezaevi kıskacında’’ olduğunu öne süren Hüner, şunları kaydetti:
‘’Basın Mesleğinde Çalışanlarla İşverenler Arasındaki İlişkileri Düzenleyen 5953 Sayılı Kanun’un bazı maddelerinin değiştirilmesine ve bu kanuna bazı maddeler eklenmesine dair kanun, Milli Birlik Komitesi’nce 4 Ocak 1961 günü kabul edildi. 10 Ocak 1961 günü de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğü giren yasa ile gazetecilerin bazı sosyal hakları güvence altına alındı. O dönemde basın emekçilerine, çalışanlara önemli kazanımlar sağlayan haklar, ne yazık ki 56 yılda eridi, gitti.  Gazeteciler,  O dönemde elde ettikleri çalışma koşullarının neredeyse bugün hiçbirine sahip değiller. TGS , 10 Ocak’ı Türkiye’de uzun yıllardır bir bayram havasında kutlamıyor. Gazetecilerin açlık ve cezaevi kıskacından kurtulması, halkımızın sağlıklı bilgiye erişim hakkı  için özgürlük, barış ve adalet taleplerimizi yineliyoruz.’’

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın cezaevlerindeki gazetecilerin serbest bırakıldığı, işsiz gazetecilerin iş bulduğu, adliye koridorlarında gazetecilerin yargılanmak için değil haber yapmak için bulunduğu, sansürün  oto-sansürün olmadığı, basın özgürlüğünün tüm kurumlarda hayat bulduğu dönemde 10 Ocak’ı ‘’bayram’’ olarak kutlayacaklarını dile getiren Halil İbrahim Hüner, şöyle dedi:

‘’Hapislere zindanlara tıkılabiliriz, hatta öldürülebiliriz, işsiz kalabiliriz, basın kartlarımız devlet tarafından iptal edilebilir, mahkemelere çıkartılabiliriz. Özgürlüklerimizin yok edilmeye başlanmasıyla karşı karşıya kalabiliriz. Ama bizim sözümüz var; Bizim Hasan Tahsin’e sözümüz var. Bizim Uğur Mumcu’ya, Ahmet Taner Kışlalı’ya, Metin Göktepe’ye, Musa Anter’e, Hrant Dink’e, Turan Dursun’a sözümüz var. Bizim Mustafa Kemal Atatürk’e sözümüz var. Gazeteciliği onurlu, erdemli ve teslim olmadan yerine getireceğiz.’’

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.