Dolar 32,3270
%0.24
Euro 35,0727
%-0.14
Altın 2.298,020
%0.9
Bist-100 8,99
%2.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
IKBY'nin referandum kararı protesto edildi

IKBY'nin referandum kararı protesto edildi

İzmir ve Aydın'da, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) tartışmalı referandum kararı protesto edildi.

  • Ege Postası
  • 24.09.2017 - 20:14
İzmir'in  Karşıyaka ilçesinde, ellerinde Türk,  Azerbaycan ve  Irak Türkmenlerinin bayraklarıyla,  Karşıyaka İskelesi önünde toplanan bir grup, " Kerkük Türk'tür Türk kalacak", "Ne mutlu Türk'üm diyene", " Telafer Türk'tür Türk kalacak" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Tanrıdağ Türkçüler Derneği  İzmir İl Temsilcisi  Ahmet Tuğrul, referanduma karşı olduklarını belirterek, "Asırlardır Türk toprağı ve Türk'ün Ortadoğu'daki kalbi olan  Kerkük, yıllardır uğradığı zulümlere rağmen dimdik ayakta kalmış, cehenneme dönen  Irak coğrafyasında Türk'ün haykırışı olmuştur." dedi.

Tuğrul, Kerküklü Türkleri savaş ve silahla yıldıramayan Bölgesel Kürt Yönetiminin, er meydanında alamadığı toprakları masada almaya kalkıştığını söyleyerek, "Osmanlı Devleti'nden bu yana bölgedeki Türk nüfusu yüzde 90'nın altına hiç düşmediği halde  Kerkük'te Türk'ten başka bir milletten söz etmek gaflettir. Mevcut  Irak yönetimi eğer ki bu referanduma engel olmaz ise  Irak'ın bozulan toprak bütünlüğü bölgeye savaştan başka bir şey getirmeyecektir." ifadelerini kullandı.

Tuğrul, "Orası  Türkiye Cumhuriyeti topraklarından ayrı görmediğimiz öz vatanımızdır. Bu toprakların korunması  Türkiye Cumhuriyeti'nin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin,  Türkiye Büyük Millet Meclisinin ve her Türk'ün vazifesidir." diye konuştu.

Protestoya katılan  Irak Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği  İzmir Şube Başkanı Timur Taş da bin yıllık Türk yurdunun istila edilmek istendiğini dile getirerek, buna hakkın olmadığını söyledi. Türkmenlerin her birinin birer  Kerküktapusu olduğunu kaydeden Taş, "Kimse  Kerkük'e oldu bitti ile el koyamaz." dedi.

Kerkük doğumlu olduğunu, 1953 yılında ailesiyle  İzmir'e geldiğini anlatan 66 yaşındaki Şahin Erişen de IKBY Başkanı  Mesut Barzani'nin babasının Türkmenlere çok kötü davrandığını hatırlatarak, "Orada bir kişi kalsa bile  KerkükTürk kalacak.  Kerkük'ten Türklüğü sökemezler. Bizim ana dilimiz Türkçedir. Biz evimizde Türkçe konuştuk, başka bir dil yoktu. Ne yaparsa yapsınlar  Kerkük'e dokunamayacaklar." şeklinde konuştu.

Gazi torunu olduğunu aktaran Figen Tokmak da  Musul,  Kerkük ve  Telafer'e destek için protestoya katıldığını ifade etti.

Grup açıklamanın ardından dağıldı.

-Aydın'da oturma eylemi

Aydın'ın  Nazilli ilçesinde de IKBY'nin tartışmalı referandum kararı protesto edildi.

Nazilli Belediye Meydanı'nda toplanan grup " Kerkük Türk'tür, Türk kalacak" sloganları attı.

Grup adına açıklama yapan Tanrıdağ Türkçüler Derneği  Aydın İl Başkanı Mesut Yücedağ,  Musul ve  Kerkük'ün Misak-ı Milli sınırları içinde kaldığını,  Türkiye Cumhuriyeti topraklarından ayrı görülmediğini kaydetti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.