Dolar 32,3700
%0.16
Euro 35,0122
%-0.15
Altın 2.325,000
%0.2
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İki İncil'e yemin etti ABD'de yeni dönem...

İki İncil'e yemin etti ABD'de yeni dönem...

Tahminleri altüst ederek 8 Kasım’da ABD başkanlık seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump, dün görevi yüz binlerin katıldığı törenle Demokrat Başkan Barack Obama’dan devraldı.

  • Ege Postası
  • 21.01.2017 - 09:13

Trump yemin töreninde yaptığı açıklamada yönetimi artık Washington’dan halka verdiklerini söylerken “Bugün sizin gününüz, bu sizin kutlamanız ve ABD sizin ülkenizdir. Artık öncelik ABD olacak” dedi.

ABD’nin 8 Kasım 2016’da seçilen yeni Başkanı Donald Trump, dün görevi Başkan Barack Obama’dan devraldı. Barack Obama ve eşi Michelle Obama, tören öncesi Trump çiftini Beyaz Saray’da ağırladı. Obama çifti, yeni başkanla eşini oldukça samimi karşıladı.

İKİ İNCİL’E YEMİN ETTİ

ABD’nin 45’inci Başkanı Trump, daha sonra Amerikan Kongre binasının bahçesinde düzenlenen törende Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts’ın huzurunda yemin ederek göreve resmen başladı. Trump biri annesinden yadigar, diğeri de ABD’nin ünlü eski başkanlarından Abraham Lincoln’ün olmak üzere iki İncil üzerine yemin etti. Trump, törende yaptığı konuşmada ilk olarak geçiş döneminde gösterdikleri anlayış için selefi Barack Obama ile eşine teşekkür ederek “Onlar muhteşemdi” ifadesini kullandı. Artık ABD’yi yeni bir vizyonun yöneteceğini söyleyen Trump, “Bugünkü tören özel bir anlama sahip. Çünkü bugün sadece yönetim bir partiden diğerine geçmiyor; aynı zamanda gücü Washington’dan halkın kendisine geri veriyoruz. Uzunca bir süredir başkentteki küçük bir grup, yönetimin tüm imkanlarından faydalanırken halkın kendisi bundan kendi payına düşeni alamadı. Washington gelişti, ancak halk bu zenginlikten nasiplenemedi. Politikacıların refah düzeyi arttı, ancak istihdam azaldı ve fabrikalar kapandı. Yerleşik düzen bu ülkenin insanlarını değil, kendini muhafaza etti. Onların zaferi sizin zaferiniz değildi. Onların başarısı sizin başarınız değildi. Tüm bunlar artık değişiyor. Bugün sizin gününüz, bu sizin kutlamanız ve ABD sizin ülkenizdir. Artık öncelik ABD olacak. Verdiğimiz her karar önce ABD’liler için” dedi.

Trump konuşmasına şöyle devam etti: 

RADİKAL İSLAMI SİLECEĞİZ

Mevcut ittifakları güçlendireceğiz, yeni ittifaklar kuracağız ve medeni dünyayı radikal İslamcı terörizmle mücadele için bir araya getireceğiz. Birlikte, radikal İslamcı terörizmi dünya üzerinden sileceğiz....Amerika birleşirse, Amerika durdurulamaz. Büyük düşünmeli, daha da büyük hayaller kurmalıyız. Artık konuşan ama yapmayan politikacıları dinlemeyeceğiz. Boş konuşma devri bitti, aksiyon zamanı geldi. Birlikte Amerika’yı daha güçlü yapacağız.

YENİ YOLLAR, KÖPRÜLER YAPACAĞIZ

16 dakika süren, 1977’den beri en kısa başkanlık yemin konuşmasında ekonomiye de geniş yer ayıran Trump, “ABD yeniden kazanmaya başlayacak, daha önce hiç kazanmadığı şekilde. İstihdamı geri getireceğiz. Sınırlarımızı geri getireceğiz. Zenginliğimizi geri getireceğiz. Hayallerimizi geri getireceğiz. Muhteşem ülkemizin her yerine yeni yollar, köprüler, havaalanları, tüneller, tren yolları inşa edeceğiz. İnsanlarımızı devlet yardımından kurtarıp çalışmasını sağlayacağız. Ülkemizi Amerikalıların emeği ve elleri ile yeniden inşa edeceğiz. İki basit kuralı uygulayacağız. Amerikan malı al, Amerikalı işçi çalıştır” dedi. Yemin töreni ve konuşmasının ardından Trump, Kongre’de onuruna verilen geleneksel yemeğe katıldı.

ABD’nin çeşitli yerlerinde Trump aleyhine gösteriler yapıldı.

Yemin töreninin ardından Obama çifti Başkanlık helikopteri ile Andrews Hava Üssü’ne hareket etmek üzere Kongre’den ayrıldı. Obama çifti, tatil için California eyaletinin Palm Springs şehrini tercih etti.

TÖRENE YÜZ BİNLERCE KİŞİ GELDİ

ABD başkanlarının yemin metni şöyle: “ABD’nin başkanlık makamını içtenlikle yürüteceğime ve elimden gelenin en iyisini yaparak ABD Anayasası’nı muhafaza edeceğime, koruyacağıma ve savunacağıma ciddiyetle yemin ederim.”

HOLLYWOOD, TRUMP’A KARŞI YÜRÜDÜ: 100 GÜN PROTESTO ÇAĞRISI

Trump’ın Washington’da gerçekleştirilen yemin töreninden önce Amerikalı belgeselci Michael Moore’un öncülüğünde New York’taki Trump Oteli önünde Hollywood yıldızlarının katıldığı protesto eylemi yapıldı. Eyleme New York Belediye Başkanı Bill de Blasio ve Hollywood’dan Alec Baldwin, Robert De Niro, Cynthia Nixon, Cher, Sally Field ve Mark Ruffalo gibi ünlü isimler katıldı.

Robert de Niro, “Ne olursa olsun, biz Amerikalılar, biz New York’lular, vatandaşlarımızın hakları için birlik olacağız” dedi.

100 GÖZALTI

Washington’da ise polisle eylemciler karşı karşıya geldi. Polis eylemcilere biber gazı ile müdahale etti. Bazı göstericiler ambulanslarla hastaneye kaldırıldı. 100’e yakın protestocunun gözaltına alındığı ve en az iki polisin de yaralandığı bildirildi.

ÇAVUŞOĞLU YENİ KABİNE ÜYELERİYLE GÖRÜŞTÜ

WASHINGTON’daki yemin töreninde Türkiye’yi temsil eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki akşam verilen davette yeni kabine üyeleriyle bir araya geldi. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ve Savunma Bakanı James Mattis ile çektirdiği fotoğrafları Twitter’dan paylaştı. Trump’ın kendisine destek verenlere teşekkür mahiyetinde düzenlediği akşam yemeğine yeni kabinede yer alacak isimler, Cumhuriyetçi Parti temsilcileri, ABD Kongresinden vekiller ve çok sayıda bağışçı katıldı. Çavuşoğlu, Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ile de bir araya geldi. Çavuşoğlu, “Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizi daha iyi götürebilmek için ve daha da güçlendirmek için güçlü bir irade gördüm. Görüştüğüm tüm bakanlar ve diğer yetkililer Türkiye ile ilişkileri çok daha güçlendirmek istediklerini vurguladılar.” dedi. Washington Post gazetesine verdiği röportajda ise Çavuşoğlu; “Türkiye’nin Gülen’in iadesi talebine Trump yönetiminden erken olumlu bir yanıt bekliyoruz” diye konuştu.

KİMDİR…

ZENGİN İŞADAMI

Donald John Trump, Alman kökenli emlakçı Fred Trump ve İskoç göçmeni Mary Anne Trump’ın oğlu olarak New York’ta 1946’da dünyaya geldi. Askeri akademide okudu, Pensilvanya Üniversitesi’ne bağlı Wharton Okulu’nda iktisat eğitimi aldı. Babası Fred Trump’ın emlak ve inşaat firmasında çalıştı.

- Forbes dergisinin ‘Dünyanın En Zengin 400 İnsanı’ listesinde yer alan Trump’ın 3.7 milyar dolar serveti olduğu ifade ediliyor.

- 1996-2015 arasında güzellik yarışmaları organize eden Trump, 2003’te NBC televizyonunda yayımlanan ve yarışmacıların Trump’ın şirketinde yönetici pozisyonu almak için çabaladığı ‘Çırak’ programını yaptı.

- Trump, ilkleri de beraberinde getirdi. CBS News anketine göre yeni Başkan Trump, yüzde 37’lik bir halk desteğiyle işbaşı yapıyor. Bunun, şimdiye kadar yeni bir başkan için kaydedilmiş en düşük oran olduğu belirtiliyor. Trump (70), en yaşlı ABD Başkanı olarak da işbaşı yapıyor.

TARİHİ GÜNDEN NOTLAR…

Yağmurlu havaya rağmen bir milyona yakın insan Trump’ın yemin törenine katıldı. Ancak Amerikan basını, Obama’nın 2009’daki yemin törenine 1.8 milyon kişinin katıldığını yazarak, Trump’ın törenin daha düşük katılımlı olduğunu gösteren karşılaştırmalı fotoğraf yayınladı.

HILLARY DE GELDİ

Yemin törenine sağlık durumu kötü olan 92 yaşındaki George H. W. Bush dışındaki hayatta olan tüm eski ABD başkanları katıldı. Demokrat Parti’nin adayı olarak girdiği seçimleri Trump’a kaybeden Hillary Clinton da törende yerini alan isimlerden biriydi.

DOĞAN AİLESİ DAVETLİYDİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın dün Washington, DC’deki yemin töreninde Trump Ailesi’nin davetlisi olarak Doğan Ailesi’nden isimler de hazır bulundu. Törene Doğan TV Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Doğan Online-Hepsiburada.com Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Begümhan Doğan Faralyalı ile Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ katıldı.

ÜST SEVİYEDE GÜVENLİK ALARMI

Donald Trump’ın yemin töreni öncesinde başkentteki güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkartıldı. 28 bin polis görev yaptı. ABD Gizli Servisi şehrin kalbinde Beyaz Saray, Kongre ve diğer yönetim binalarını içine alan geniş bir çember içinde kalan araç trafiğine adeta kilit vurdu. Beyaz Saray ve Kongre’ye yakın metro istasyonları da kapatıldı. Töreni ve geçit törenini izlemek isteyenler uzun yürüyüşler yapmak zorunda kaldı.Gizli Servis’in trafiğe kapattığı geniş alandaki pekçok mağaza dünden itibaren bu hafta sonu boyunca kapalı.

NÜKLEER SIRLAR TRUMP’TA

 Nükleer silahları ateşlemede kullanılan şifrelerin bulunduğu çanta da yeni Başkan Donald Trump’a teslim edildi. New York Times gazetesine göre Donald Trump’a başkanlık koltuğuna oturmadan önce güvenlik nedeniyle şifrelenmiş yeni bir telefon verildi. Obama bu telefona aplikasyon indiremiyor, müzik dinleyemiyor sadece belirli kişilerden e-posta alabiliyor ve internette dolaşabiliyordu. Twitter için başka bir telefonu kullanıyordu. Donald Trump da Twitter alışkanlığıyla biliniyor.

‘TEK FİRST LADY VAR’

Ivanka Trump, babasının başkanlığı döneminde bazı First Lady’lik görevlerini üstleneceğine dair spekülasyonları uygunsuz bulduğunu belirterek, “Tek bir First Lady var” dedi. (Hürriyet)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.