Dolar 32,3651
%0.15
Euro 34,9645
%-0.29
Altın 2.325,480
%0.22
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İmzalar atıldı, grev bitti

İmzalar atıldı, grev bitti

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ ile Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Sözleşmenin sabah saatlerinde imzalanmasının ardından 12 Temmuz'da başlayan grev sona erdi. Saat 15.00'dan itibaren vapur seferleri yeniden başladı. İmzalar atıldı, grev bitti

  • Ege Postası
  • 03.08.2017 - 11:59

EGEPOSTASI - Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine İZDENİZ'de 12 Temmuz'da başlayan grev bugün sona erdi. 

İZDENİZ ile Türk-İş'e bağlı Türkiye Denizciler Sendikası arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ücret zammı anlaşmazlığı nedeniyle 23 gün önce greve giden İZDENİZ eyleminde bugün sürpriz gelişme yaşandı. İZDENİZ ile Türkiye Denizciler Sendikası anlaşmaya vardı, beklenen imzalar atıldı. Vapurlar saat 15.00 itibariyle Körfez'de yeniden çalışmaya başladı.

DİĞER HATLAR...

İZDENİZ Genel Müdürlüğü iç körfezdeki seferlerin normal tarifeyle devam edeceğini, Yassıcaada seferlerinin Salı gününden, Foça ve Urla seferlerinin ise önümüzdeki hafta sonundan itibaren başlayacağını duyurdu. 

İmzalanan toplu iş sözleşmesine göre İZDENİZ bünyesindeki kara personelinin maaşına yüzde 12 oranında zam yapılacak. Filosunu yenileyen İZDENİZ'in Uluslararası Gemi Sicili'ne kaydolması sonrası elde edilen Gelir Vergisi muafiyetiyle birlikte maaşları yüzde 25 oranında artan gemi adamı statüsündeki personel için kabul edilen zam oranı ise yüzde 5 oldu. 

İZMİRLİLER VAPURUNA KAVUŞTU

Grevin sonlanmasının ardından vapur seferleri saat 15.00’da yeniden başladı. Konak’tan kalkan Gezi vapuru Karşıyaka, Dokuz Eylül vapuru ise Bostanlı seferini gerçekleştirdi. Gezi vapurunun kaptanı Cansen Günbaş, deniz şehri İzmir’de denizden uzak kalmanın hiç hoş olmadığını belirterek, “Biz deniz aşığı insanlarız. Denizden uzak kaldığımız her gün bizim için çok zor geçiyor. Dönmeyi dört gözle bekliyorduk. Hem İzmir için hem de kendimiz için hayırlı olsun" diye konuştu.

Yolcular, seferlerin tekrar başlamasından dolayı mutlu olduklarını grev süresince ulaşımlarını sağlamakta güçlük çektiklerini söyledi. İşçilerin haklarını aramasının doğru olduğunu ancak böyle bir mağduriyetin de yaşanmaması gerektiğini belirten bir yolcu, "Üçkuyular, Bostanlı ya da Karşıyaka'da oturanlar ulaşımda büyük zorluklar yaşadılar. Seferlerin yeniden başlaması sevindirici" dedi. Konak İskelesi'ne gelen vatandaşlar Karşıyaka ve Bostanlı seferlerini yapan vapurlara binerek deniz keyfi yaptı. Geminin kıç güvertesine çıkanlar martılara simit attı.

"EMEK DÜNYASINA HAYIRLI OLSUN"

Anlaşmanın sağlanmasının ardından açıklama yapan Türkiye Denizciler Sendikası Başkanı Dr. Hasan Pekdemir, "Grev sonuçlanmıştır. İzmir halkına, çalışan arkadaşlara emek dünyasına hayırlı olsun. 23 gündür İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde İZDENİZ’de grevimiz vardı. Belediyeyi kilitlemiştik. Daha doğrusu ulaşımı kilitlemiştik. Bugün itibariyle anlaşma sağlandı. Bunun sonucunda grev pankartını indireceğiz. Saat 15.00’te gemilerimiz çalışmaya başlayacak. İzmir halkı da rahatlayacak. Grev sonucunda karada ve denizde çalışan işçilerimizin haklarında iyileştirmeler yapıldı. Memnun bir şekilde masadan ayrılıyoruz. Denizde çalışan cebine ortalama yüzde 28, karada ise yüzde 20 oranında bir pay girecek. Bizde asgari ücret düzeyinde çalışan arkadaşlarımız da vardı. Onların maaşlarında da ciddi anlamda iyileştirmeler yaptık. Özellikle belirtmek istediğim husus şu; 4 yılını tamamlayan 2'nci skaladaki düşük ücretli çalışan arkadaşımız 1'inci skalaya geçiyor. 1 ve 2'nci skala yani eski ile yeni işçi arasında ortalama net her yerde olduğu gibi 10 lira civarında ücret farkı var.

Bu da ayda 300 liraya tekabül ediyor. Bu bizim uyuşmazlıkla ilgili temel hususlardan, bizi greve götüren sebeplerden birisiydi. Bugün geldiğimiz nokta itibariyle bu hakkı elde ettik. Bu bence yeni bir toplu sözleşme yapmış kadar önemliydi. Bazı hususların içeriği, çok ayrıntısı kamuoyunda pek yansımıyor ama bizim üzerinde ısrarla durduğumuz konuydu. Allah'a şükür bu grev sonuçlandı. Şunu hemen belirtmek isterim bu grevin çözümünde bize katkısı olan Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay başta olmak üzere CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'ya teşekkür ederim. Uluslararası Gemi Sicili'ne geçtiğimizden dolayı yüzde 22 civarında net bir ücret elde etmiştik. Buna 5-6 puan daha ilave ettik. İlave sosyal haklarla beraber yüzde 28 ile 30 arasında ilave ücret olacak. Ciddi anlamda bir iyileştirme yaptık" dedi. (DHA)

İZDENİZ'de grev bitiyor, otobüsler sabah çalıştı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.