Dolar 32,5185
%-0.09
Euro 34,7960
%-0.2
Altın 2.421,520
%-0.35
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İran'da çifte terör saldırısı!

İran'da çifte terör saldırısı!

İran'da bugün çifte terör saldırısı düzenlendi. İran'ın başkenti Tahran'da bugün biri parlamentoda diğeri ise Ayetullah Humeyni'nin mezarında düzenlenen intihar bombalı ve silahlı saldırılarda en az 12 kişi öldü.

  • Ege Postası
  • 07.06.2017 - 11:18

Saldırının sorumluluğunu üstlenen terör örgütü DEAŞ, parlamento binasının içinde yerde yatan yaralanmış bir kişiyi ve silahlı saldırganları gösteren bir video yayımladı.

DEAŞ, İran'da ender görülen bu tip bir saldırıyla ülke içindeki ilk silahlı eylemini de gerçekleştirmiş oldu. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Mohammad Hossein Zolfaghari, Tasnim haber ajansında yer alan açıklamalarında saldırganların kadın kılığında parlamentonun ana kapısından içeri girdiklerini ifade ederek, "Biri vurularak öldürüldü, diğeri ise giydiği bomba yüklü yeleği patlattı" dedi.

Saldırı hakkındaki ilk haberlerden yaklaşık beş saat sonra İran haber ajansları parlamentoya saldıran dört kişinin öldürüldüğünü ve saldırının sona erdiğini bildirdi.

Acil durumlardan sorumlu yetkili Pir-Hossein Kolivand, IRIB televizyonunda yer alan açıklamasında saldırıda en az 12 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Parlamentoda bulunan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir gazeteci, "Ateş açıldığında parlamentodaydım. Herkes şoka girdi ve korktu. İki erkeğin etrafa rastgele ateş açtığını gördüm" dedi.

Zolfaghari, Tasnim ajansında yer alan açıklamasında, parlamentodaki saldırıdan kısa süre sonra bir intihar bombacısının 1979 yılındaki İran devrimini başlatan Ayetullah Humeyni'nin mezarı yakınlarında, üzerindeki patlayıcıları  infilak ettirdiğini söyledi.

Humeyni'nin, Tahran'ın birkaç kilometre güneyinde yer alan mezarı yakınlarındaki ikinci bir saldırgan da öldürüldü.

BAKANLIK: ÜÇÜNCÜ SALDIRI ENGELLENDİ

İran istihbarat bakanlığı, güvenlik güçlerinin üçüncü bir saldırı planlayan "terörist ekibini" tutukladığını açıkladı, ancak ayrıntı vermedi.

Saldırılar bir aydan kısa bir süre önce yapılan ve ılımlı siyasetçi Hasan Ruhani'nin ikinci defa cumhurbaşkanı seçildiği genel seçimleri izliyor. Ruhani seçimlerde tutucu din adamları ve Devrim Muhafızlarının desteklediği adayları geride bırakmıştı.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili, "Atmosfer gergin. Ruhani'ye darbe vurdu. Her zaman çok sıkı korunan parlamentoya dört silahlı saldırgan nasıl girebilir" dedi.

İstihbarat bakanlığı vatandaşlardan teyakkuzda olmalarını ve şüpheli hareket edenleri ihbar etmelerini istedi. İran basınında yer alan ancak teyit edilemeyen haberlerde parlamentoda rehineler olduğu belirtilirken, devlet televizyonu parlamentonun çalışmalarına tekrar başladığını bildirdi.

DEAŞ ÜSTLENDİ, SALDIRGAN VİDEO GÖNDERDİ

Terör örgütü DEAŞ, İran Meclisi ve Humeyni Türbesi'nde düzenlenen saldırıyı üstlendi. DEAŞ'a ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı." ifadesi kullanıldı.  Saldırı, söz konusu terör örgütünün İran'da düzenlediği ilk eylem oldu. 

Terör örgütü DEAŞ'ın haber merkezi Amak, terör saldırısının hedefi olan İran parlamentosunun içinde çekilen bir görüntü yayınladı. Görüntüde, bir terörist ve yerde yatan bir kişi ekrana yansıdı. DEAŞ'ın yayınladığı görüntüyü saldırganlardan birinin çektiği ifade ediliyor.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Federica Mogherini, "Bugün, yine çok üzücü bir gün. Saldırılara ilişkin haberleri yakından takip ediyoruz. Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'le iletişime geçeceğim" dedi.

Parlamento binasında bulunan saldırıya yanıt veren bir polis... 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.