Dolar 32,5400
%0
Euro 34,9007
%0.21
Altın 2.422,640
%-0.02
Bist-100 9.718,00
%-0.04

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İşçiden referandum talebi

İşçiden referandum talebi

Yeni yıl öncesi merakla beklenen yeni asgari ücret rakamlarıyla ilgili İzmir’de flaş bir eylem gerçekleşti. Milyonlarca işçiyi ilgilendiren zam rakamlarıyla ilgili 6 maddelik bildiri yayınlayan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücretin 2 bin liraya çıkartılmasını istedi. DİSK'ten asgari ücret için 6 maddelik bildiri

  • Ege Postası
  • 26.12.2016 - 13:15

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak’ta Kemeraltı girişinde toplanan DİSK ve bağlı sendikaların temsilcileri asgari ücretle ilgili önemli bir eylem gerçekleştirdi. Hazırladıkları pankartlar ve dövizlerle zam taleplerini dile getiren İzmirli emekçiler hükümetten asgari ücretin 2 bin liraya çıkartılmasını istedi.

Kadın işçilerden flaş asgari ücret talebi

Asgari ücret konusunda sendika olarak hazırladıkları 6 maddelik bildiriyi kamuoyuna duyuran ve hükümete seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “2017 yılı asgari ücreti bildiğiniz gibi önümüzdeki günlerde belirlenecek. Hükümet ve sermaye çevreleri asgari ücreti düşük tutmak için bir süredir abartılı ve gerçek dışı değerlendirmelerde bulunuyorlar” diyerek son günlerin başlıca tartışması olan ücret çıkmazında emekçilerin kandırıldığını savunarak iktidara tepki gösterdi.

İzmirli işçilerden flaş talep

FLAŞ REFERANDUM ÇAĞRISI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi enflasyon rakamlarının yüzde 7-8 olduğunu ancak asgari ücret artışının ise yüzde 4 arttırıldığına dikkat çeken Sarı, “İnandırıcılıktan uzak, çelişkili açıklamalar yapmak devletin tüm kurumları için bir alışkanlık halini almıştır. Ülkenin işsizlik, yoksulluk, geçim sıkıntısı gibi temel sorunlarını hesap oyunlarıyla çözemezsiniz. Asgari ücret ile ilgili gerçekler ortadadır. Gelir eşitsizliği düzelmiyor, düşük ücretlilerin yaşama koşulları iyileşmiyor. Borç ve taksiti olanların oranı genel nüfusun içinde yüzde 67’dir. İki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını karşılayamayanların oranı yüzde 71’dir. Ücretin milli gelir içindeki payı ve işgücü maliyeti giderek düşmektedir. 1999’da ücretlerin milli gelir içindeki payı yüzde 52 iken 2015 yılında yüzde 34 seviyesine gerilemiştir. 2000 yılında 100 olan işgücü maliyeti, 2015 yılında 27 puanlık düşüşle 73’e gerilemiştir. Bu nedenle patronların ağlamaları yalandandır. Asgari ücretin işverenlere toplam maliyeti giderek azalmaktadır. 2016 itibariyle Asgari Geçim İndirimi hariç asgari ücret 1300 TL değil, 1177 TL’dir. İşveren tarafından işçiye ödenen net asgari ücret budur. Asgari ücretin tespitinde devletin kendi kurumu olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de uygun davranılmamaktadır. Türkiye’de işverenler işçileri daha uzun, daha yoğun ve daha ucuz çalıştırmaktadır. Sadece asgari ücret değil, ortalama saat ücreti de diğer ülkelere göre daha düşüktür. 26 Avrupa ülkesindeki ortalama saat ücretleri Türkiye’deki saat ücretlerinin üzerindedir. Ülkemizde 5,5 milyona yakın işçi asgari ücretle çalışmakta, en az 8 milyon işçi asgari ücret artışından doğrudan etkilenmektedir. Bunun dışında tüm işçilerin ücret zamlarında asgari ücret artışı belirleyici olabilmektedir. Asgari ücret sadece asgari ücretlileri değil, bütün çalışanları ilgilendirmektedir” dedi.

ASGARİ ÜCRET 2 BİN LİRA OLSUN!

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı, son olarak flaş bir çağrıda bulunarak asgari ücretin halka sorulmasını ve referandum yapılmasını istediklerini kaydetti. İşçi cephesinin taleplerini 6 maddelik bildiriyle özetleyen Sarı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret geçim ücreti olmalıdır. Bir işçinin ailesiyle beraber insanca yaşayabileceği bir ücret olarak belirlenmelidir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalıdır. Asgari ücret bütün çalışanlar için ortak saptanmalıdır. Ülke büyürken işçilerin bundan pay almaması adaletsizliktir. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları, verimlilik ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. 2017 yılı için asgari ücret en az 2000 TL net olmalıdır. Asgari ücret için referandum yapalım. Halk karar versin. Çarşıya, pazara sor asgari ücreti öyle belirle.” DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı son olarak “Asgari ücret sizin, vekil maaşı bizim olsun” diyerek açıklamasına son verirken, DİSK’e üye işçiler taleplerini içeren 6 maddelik bildiriyi Kemeraltı’nda vatandaşlara dağıttı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.