Dolar 32,4935
%0.06
Euro 34,6725
%-0.17
Altın 2.495,790
%0.46
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İTB'den Danimarka'ya işbirliği seferi

İTB'den Danimarka'ya işbirliği seferi

Küresel işbirlikleri geliştirme atağına devam eden İzmir Ticaret Borsası (İTB) Danimarka'ya bir iş gezisi düzenledi. 5.5 milyon nüfusuna karşın tarım, gıda ve hayvancılıkta 20 milyar Euro teknoloji ağırlıklı ihracatı bulunan Danimarka, bu alanda dünyanın en inovatif ülkeleri arasında sayılıyor.

  • Ege Postası
  • 12.07.2017 - 12:09

Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli liderliğinde yönetim kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan İzmir Ticaret Borsası heyeti bu kapsamda, ülkenin tarım ve hayvancılıkta çatı örgütü olan Danimarka Tarım ve Gıda Konseyi'ni ziyaret etti. Ziyarette Kopenhag Büyükelçiliği Ticaret Baş Müşaviri Emine Şendil de hazır bulundu. Danimarka Gıda Konseyi adına Pazar Geliştirme Sorumlusu Susanne Teilman'ın ev sahipliği yaptığı ziyarette, fikir alışverişi ve iki kurum arasında geliştirilebilecek ortak projeler hakkında görüşme gerçekleştirdi.

İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Danimarka Tarım ve Gıda Konseyi gibi, tarımın geleceği için çalışan ve örnek bir işbirliği ile oluşturulmuş bir çatı kurumda bulunmaktan son derece mutlu olduğunu ifade ederek, "Türkiye, 62 milyar dolarlık üretim değeri ile Avrupa'nın en büyük tarımsal ekonomisi. Ancak dünyada üretimin ve ticaretin yeniden tanımlandığı bir dönemi yaşıyoruz. Oyunun kuralları hızla değişiyor. Ülke olarak bu değişim dalgasını yakalama azim ve kararlılığındayız" dedi.

Ülkece bu yeni dönemde karşı karşıya oldukları fırsat ve tehditlerin farkında olduklarını, ancak bu sektöre gereken küresel bilgi ve teknoloji transferi konusunda henüz istenilen aşamaya ulaşamadıklarını ifade eden Işınsu Kestelli, "Bu nedenle global işbirliklerinin önemini gayet iyi biliyoruz. Bu amaçla, tarım ve hayvancılıkta Avrupa'nın önemli Ar-Ge merkezleri ile yakın çalışmak için bir dizi temaslar yürütüyoruz. Mayıs ayında, Londra'da dünyanın en köklü tarımsal araştırma merkezlerinden biri olan Rothamsted'i ziyaret ettik. Biz, iştigal konumuz olan tarım ve hayvancılıkta bize alacağımız mesafenin süresini kısaltacak küresel işbirliklerine son derece açığız" diye konuştu.

Danimarka'da tarım ve hayvancılığı 20 milyar Euro ihracata ulaştıran, SEGES gibi bir fütürist organizasyona imza atan Danimarka Tarım ve Gıda Konseyi'ni yakından tanımayı bu nedenle çok istediklerini ifade eden Kestelli, "Umarım bu ziyaret, uzun soluklu ve verimli bir işbirliğinin başlangıcı olur" dedi.

Danimarka Gıda Konseyi adına konuşan Pazar Geliştirme Sorumlusu Susanne Teilman ise "200 yıl önce çiftçiler tarafından kurulan Konseyimizin temel görevi, temsil ettiğimiz tüm kurum ve kuruluşların çıkarlarını korumak ve ihtiyaç duydukları tüm hizmetleri eksiksiz olarak yerine getirmektir. Bugün 30 bin çiftçi ile gıda ve tarım sektöründe faaliyet gösteren 400'den fazla firmayı temsil ediyoruz. Gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve refahı, çevre ve enerji gibi konularda temel araştırmalar ve geliştirme programları yürütmekten de sorumluyuz. SEGES adı verilen bir araştırma ve inovasyon merkezimiz mevcut. Burada da tarımsal alanda çalışmalarımızı yürüterek yeni trendleri yakından takip ediyoruz" dedi. Danimarka ekonomisi için tarımın oldukça önemli olduğuna değinen Teilman, "Danimarka da Türkiye gibi ekonomisinin önemli bir kısmını tarımdan karşılıyor. Ülke olarak iyi tarım uygulamaları yoluyla organik tarımın geliştirilmesi de öncelik verdiğimiz alanlar arasında yer almakta. İki ülke arasındaki tarımsal ürün ticaretini geliştirmek adına her türlü işbirliğine açığız" diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İzmir Ticaret Borsası Genel Sekreteri Dr. Erçin Güdücü İzmir Ticaret Borsası faaliyetleri ve projeleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Sunumda Borsa Emtia Alım - Satım Platformu E-Commodity Bazaar'ın işleyişi hakkında da bilgi aktarıldı.

Ziyaretin sonunda İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık Divanı tarafından Danimarka Gıda Konseyi adına Pazar Geliştirme Sorumlusu Susanne Teilman ve Kopenhag Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Emine Şendil'e anı takdimi yapıldı. Ardından Borsa ve Danimarka heyeti anı fotoğrafında bir araya geldi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.