Dolar 32,3811
%0.2
Euro 35,0555
%-0.03
Altın 2.325,860
%0.23
Bist-100 9,11
%0.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İTO Başkanı Demirtaş umutlu

İTO Başkanı Demirtaş umutlu

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, bugün açıklanan Merkez Bankası verilerini değerlendirdi. Demirtaş, cari açığın yılın en düşük seviyesine gelmesinin ve IMF’nin Türkiye için büyüme tahminlerini ikiye katlamasının son derece sevindirici gelişmeler olduğunu belirterek, “Ülkemizin geleceğinden endişemiz yok" dedi.

  • Ege Postası
  • 11.10.2017 - 14:49

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Merkez Bankası tarafından bugün açıklanan verilere göre Ağustos ayında carı açığın yılın en düşük seviyesine geldiğine dikkat çekti. Demirtaş, “Türkiye ekonomisi Ağustos ayında 1.24 milyar dolar açık verdi. Ocak-Ağustos ayları arasında cari açık 27 milyar 225 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin önemli yapısal sorunlarından biri olan cari açık, yüksek büyümenin de etkisiyle gitgide iyileşme gösteriyor" diye konuştu.

Büyümede görülen iyileşmenin, uluslararası kuruluşların raporlarına da yansıdığını belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm  Raporu'nun Ekim 2017 sayısını ‘Sürdürülebilir Büyümeyi Amaçlamak’ başlığıyla yayınladı ve raporunda Türkiye'ye yönelik 2017  büyüme tahminini yüzde 2.5’tan yüzde 5.1’e yükseltti. Yani tahminini ikiye katlayarak revize etti.  2018 büyüme beklentisini de yüzde 3,3'ten yüzde 3,5'e yükseltti. Mutlaka katma değeri yüksek ürünler üretebilecek bilgi ve teknolojiye sahip bir üretim yapısına geçiş  sağlamalıyız. Döviz getiren sektörlere ayrı bir önem verilmeli. Ülkemize net döviz sağlayan sektörlerin başında gelen turizm sektörünün sağladığı katkının arttırılabilmesi için katma değeri yüksek olan turizm çeşitleri teşvik edilmeli. Cari açığı daha da düşürmek, büyümeyi sürdürmek için ülkemizde tasarrufların arttırılması, üretime ve ihracata dayalı bir ekonomik modelinin fiilen hayata geçirilmesine yönelik çalışmalar hızlandırılmalı. Bugün Türkiye’nin geldiği nokta gerçek bir başarı hikayesidir.  Ülkemize, tüccarımıza, hükümetimize güveniyoruz. Ülkemizin geleceğinden hiçbir endişemiz bulunmuyor. Türkiye’yi çok daha ileriye taşımak için var gücümüzle çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz." (DHA)


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.