Dolar 32,3749
%0.18
Euro 35,0165
%-0.14
Altın 2.325,460
%0.22
Bist-100 9,10
%0.17

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İTO iki günde 14 yabancı heyet ağırladı

İTO iki günde 14 yabancı heyet ağırladı

İzmir Ticaret Odası (İTO) iki günde 86 . İEF'ye katılmak üzere İzmir'e gelen 14 yabancı heyeti ağırladı, 4 oda ile 'kardeş oda' anlaşması imzalandı.

  • Ege Postası
  • 19.08.2017 - 11:16

86'ncı İEF'ye katılmak üzere İzmir'e gelen yabancı bakan, oda başkanı, bürokrat ve işadamlarından oluşan heyetler İTO'ya yoğun ilgi gösterdi. 17-18 Ağustos tarihlerinde İTO, 14 yabancı heyet ağırladı. İki günde İTO tarafından ağırlanan 14 heyetin 8 tanesi bakan ve bakan yardımcısı düzeyinde ziyaretini gerçekleştirirken, 4 ticaret odası ile de kardeş oda anlaşması imzalandı. Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası, Rusya Lipetsk Ticaret ve Sanayi Odası, Togo Ticaret ve Sanayi Odası ve Tacikistan Sugd Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda anlaşması imzaladıklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Bu ziyaretler İEF'nin kentimiz ve ülkemiz dış ticaretini arttırmak için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Yabancı heyetlerin Odamıza göstermiş olduğu bu ilgi de dış ticaret için yaptığımız çalışmaların ve gücümüzün göstergesi. İki günde 14 yabancı heyet ağırlayarak dünya odası olduğumuzu gösterdik" dedi.

"AFGANİSTAN'I DİKKATLE İZLİYORUZ"

Afganistan Maliye bakan Yardımcı Khalid Payenda ise ziyaretinde Türkiye'nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret rakamlarının çok az olduğunu söyledi. Payenda, dış ticaretin yanısıra enerji, demiryolu, baraj, toplu konut inşaatları için Türk firmalarını ülkelerine beklediklerini söyledi. Demirtaş ise, Afganistan'ın dost ve kardeş ülke olduğunu belirterek bu ülkedeki gelişmeleri yakından izlediklerini söyledi. Demirtaş, “Afganistan'a İzmir'den ihracatınmız 2.5 milyon dolar, ithalatımız hiç yok. Bu rakamları arttırmalıyız. THY ülkenize direkt uçuyor bu önemli avanta ama siz de daha fazla İzmir ve Türkiye'ye gelmesiniz. Odamıza sizden önceki son Afganistan ziyareti 12 yıl önce yapılmıştı. İzmir'de mahalleler kuran çok güçlü bir inşaat sektörü var. İnşaatla ilgili konularda savaşın olmadığı bölgelerde üyelerimiz size öncülük yapabilir" dedi.

"TACİKİSTAN'DA TÜRK MALLLARINA HER ZAMAN ÇOK İYİ BAKILIR"

Tacikistan Sugd Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Komilov Firdavs ise ziyaretinde, odası ve bölgesi hakkında bilgi verdi. Firdavs, “Ticaret odaları olarak biz çok etkiniz, ticareti geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye bizim için çok önemli bir ülke. Tacikistan'da Türk mallarına her zaman çok iyi bakılır. Bu ziyaretin ilk ve son olmasını istemiyoruz, ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz" dedi. Demirtaş ise Sovyetler Birliği'nin dağılmasını ardından bölgede kurulan yeni ülkelerin büyük kısmını gezdiklerini ancak Tacikistan'a gitmediklerini belirterek, bu daveti değerlendireceklerini söyledi. Demirtaş, “Kardeş ülkelerimiz ama ticaretimiz çok çok az. İzmir'den ihracatımızı 2 milyon 214 bin dolar, ithalatımız 161 bin dolar. Bu yeterli değil, rakamları dostluğumuza paralel olarak arttırmalıyızö dedi. Daha sonra iki oda arasında kardeş oda protokolü imzalandı.

SOMALİ, TÜRK İŞADAMLARINI BEKLİYOR

İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret eden Somali Planlama, Yatırım ve Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Fahma Ahmed Nur, Türk işadamlarını ülkesine yatırım yapmaya davet ederek “Her sektörde işbirliğine hazırız" dedi. Somali heyetini ağırlayan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, ise “Afrika, önümüzdeki 50 yılın potansiyel kıtası. Bu süreçte, Somali'de de önemli gelişmeler olacaktır. Oda olarak, iki ülke arasındaki potansiyel sektörlerde işbirliği yapabilecek işadamlarının yer alacağı bir heyetle Somali'ye iş ve inceleme gezisi düzenleyebiliriz" dedi.

SAİNT LUCİA YABANCI YATIRIMCILARA AVANTAJLAR SUNUYOR

Saint Lucia Ticaret, Uluslararası Ticaret, İşletmelerin Gelişimi ve Tüketici İşleri Bakanı Bradley Felix de, İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç ile görüştü. Karşılıklı dış ticaret rakamlarının istenilen düzeyde olmadığını söyleyen Güleç, Saint Lucia'dan İzmir'e ilk defa bir heyet geldiğini belirterek, “Saint Lucia ile ticaret hacmimiz yok denecek kadar az. İzmir'de ise hiçbir datada yok. Bankacılık ve turizm ile sınırlandırılmış bir ilişkimiz var. Daha fazla alanda ticaret yapabiliriz ve biz buna hazırızö dedi. Güney Amerika ve Kuzey Amerika'da yer alan ülkelerle ticaret yapabilecek güçlü ve stratejik bir konumda olduklarını söyleyen Saint Lucia Ticaret, Uluslararası Ticaret, İşletmelerin Gelişimi ve Tüketici İşleri Bakanı Bradley Felix, “Yabancı yatırımcılar için birçok avantaj sunuyoruz. Yabancı yatırımcıları çekmek için yasalarımız mevcut. Bu teşviklerimiz arasında vergi indirimleri de var" dedi.

BATI AFRİKA'YA GİRİŞ KAPISI: FİLDİŞİ…

Fildişi Sahili'nden Bakan Kıdemli Danışmanı Albert Kouatelay ve Fildişi Sahili Ticaret Bakanlığı temsilcilerinin ziyaretinde ise Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cüneyt Güleç, Afrika'nın, İzmir Ticaret Odası için hedef pazar konumunda olduğunu belirtti. Ticaret Bakanı Kıdemli Danışmanı Albert Kouatelay ise, “Devlet başkanımızın 2020 yılına kadar Fildişi Sahili'ni geliştirme hedefi var. İzmir, bu yüzden bizim için rol model olabilecek bir kent. Tecrübelerinizden faydalanmak isteriz.  Fildişi aynı zamanda Batı Afrikaya giriş kapısı konumunda olduğundan, Türk işadamları ile yatırım projeleri de geliştirilebilir" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.