Dolar 32,5989
%0.38
Euro 34,8144
%0.24
Altın 2.506,400
%0.88
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İZKUŞ tüzel kişiliğini dondurdu

İZKUŞ tüzel kişiliğini dondurdu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de üyesi olduğu İZKUŞ arasında yaşanan protokol krizi sonrasında olağanüstü toplantıya gidildi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin arasında yaşanan tartışma damga vurdu.

  • Ege Postası
  • 02.06.2017 - 12:53

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın Kuş Cenneti yönetimiyle ilgili protokolünü yenilemediği başkanlığını İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı İzmir Kuş Cenneti'ni Koruma ve Geliştirme Birliği (İZKUŞ) tüzel kişiliğini dondurdu. Başkan Aziz Kocaoğlu, sert sözlerle eleştirdiği Bakanlık kararıyla ilgili “Ben böyle siyaset, ben böyle iş görmedim. Ne gördüm, ne duydum ne okudum. Yazıktır. Bunu yapanlar içlerine sindirebilir. Doğru yaptıklarını sanabilirler. İzmir yok mu olaca? İzmir haritadan mı kalkaca? İzmirli 4 milyon insan denize mi dökülecek'" dedi.

İZKUŞ, Kuş Cenneti protokolünün yenilenmemesi, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın demirbaşların devrinin yapılması yazısı üzerine Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menemen, Foça, Karşıyaka ve Çiğli Belediye Başkanları'nın katıldığı toplantıda İZKUŞ'un tüzel kişiliğinin dondurulmasına oy çokluğuyla karar verildi. Karara şerh koyan Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile tartıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Genel Kurul başında yaptığı konuşmada Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı'nın 295 kuş türünün yaşadığı ve bunlardan 108'inin kuluçkaya yattığı İzmir Kuş Cenneti'nin yönetimiyle ilgili olarak İZKUŞ ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü arasındaki protokolün yenilenmemesi üzerine yaptığı protokolünün yenilenmesi çağrısına Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın verdiği yanıta dikkat çekti. İZKUŞ'un üzerine düşenleri yerine getirmediğini, alanın yönetiminin tekrar Bakanlıkça yapılmasına karar verildiği belirtilen Bakanlık açıklamasında  "Birlik tarafından değil 3 milyon, 3 kuruşluk bir harcama dahi yapılmamıştır" sözlerine dikkat çeken Kocaoğluö Bu ağır bir itham. Yapılan çalışmalar için teşekkür eder, gerekçeli veya gerekçesiz olarak Kuş Cenneti yönetimiyle ilgili ilişkinizi kesersiniz. 'Şu tarihte binayı terk edin' deseler hiç problem yok. Biz sahayı terk edeceğiz. Bu iş böylece bitecek. Ama yukarıda Allah var. İnsan hakkını teslim ettiğince insanlık yolunda yürür. Hak yenecek zaman değil" dedi.

26 MİLYON TL HARCANDI

Bakanlık'tan gelen İZKUŞ'un bina ve ekipmanları devretmesinin istendiği yazıyı okuyan Başkan Kocaoğlu, devrin 6 Haziran Salı günü yapılacağını söyledi. İZKUŞ'ın Kuş Cenneti'nde yaptığı işleri ve harcadığı 26 milyon TL'yi anlatan Kocaoğlu “Menemen Belediyesi'nin tahsis ettiği 80 dönüm arazi üzerine yapılacak mekan ve peyzaj düzenlemesi içeren proje ön görüşmede kabul edilmesine karşın sonra reddedildi. Üç kuruş yatırım yapmayan belediye, Homa Dalyanı'nın yolunu 12 milyon 655 bin TL harcayarak yaptı. Sığlaşmış Homa Dalyanı'nda balıkların yaşaması için 3 milyon 200 bin TL harcayarak, 21 ay körfez temizliği için aldığımız gemileri orada çalıştırdık.  Homa Dalyanı'nı kurtardık. Yapay flamingo adasını yaptık. Üç milyon TL'ye mal olan adada yılda 16 bin çift flamingo üredi. Kuş Cenneti'ne 22 kilometre dolaşma yolu yaptık. Tatlı su aktarımı yapıldı. Bisiklet istasyonu kuruldu. Tanıtım çalışmaları ve personel istihdamı dahil toplam 26 milyon TL harcandıö dedi.

Kuş Cenneti'nin yolunu yaptıktan sonra daha çok tanınmaya başladığını belirten Kocaoğlu, “Daha önce ben çocuklarımla kapıya kadar giderdim. Burası Kuş Cenneti diye bakar dönerdik. Başkan olduktan sonra ve 22 kilometre yol açıldıktan sonra içini gördüm. Daha önce Doğal Yaşam Parkı açılışına 70 bin İzmirli vardı. Herkes, Sasalı nerde diye soruyordu. Bırakın Kuş Cennetin Sasalı'yı bilen yoktuödedi.

"HAKLI ÇIKTIM"

Aziz Kocaoğlu, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Sulak alanlarla ilgili koruma bölgeleriyle ilgili ilgili yeni sınırlar, hassas koruma bölgesi, kontrollü koruma bölesi gibi yeni tanımları içeren yönetmelikle ilgili Mayıs 2017'de yayınladığı bir yazıyı okudu. Gediz Deltası sulak alan koruma bölgeleri sınırlarını gösteren haritaların de yazıda yeraldığını belirtmen Kocaoğluö İZKUŞ'un protokolünün yenilenmemesiyle ilgili olarak Gaziemir'de yaptığım açıklamada gençlerin Kuş Cenneti'nde ne yapılacağını takip etmesini, izlemesini söylemiştin. Süreçte farklı şeyler olabileceğine  dikkat çekmiştim. Bu yazı, buradaki koruma derecelerinin düşürülmesi. doğal sit alanlarının 1. 2. 3 derece oturmuş koruma sisteminin başka isimler altında, 'az kullanılır, çok kullanılır' gibi isimler altında imara açılmasının ,çeşitli amaçlarla kullanılmasının yolunu belirlemek için yapılan çalışmalar manzumesidir. Üç milyon değil '3 kuruş verilmediği' sözünün altında bunun ileriye dönük bir hazırlık olduğunu bilmeden söylemiştim. Bunun  15 gün içinde tescil edildiğini gördüğümü üzülerek söylemek istiyorumö dedi.Başkan Kocaoğlu, Bakanlık'ın protokolü yenilememesinin ardından orada durmanın mümkün olmadığını söyledi. Kocaoğlu “Masa, sandalye, projeksiyon makinası, televizyon, mutfak aletleri, alet edavatı yetkili idareye devredeceğiz. İki kamyonet, bir itfaiye aracı ve bir akülü aracı ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne devredelim. Hizmet alımı sözleşmeli ile çalıştırdığımız 20 arkaaşın ise tüm yasal haklarını, tazminatların vererek iş akidlerini sonlandırmak durumundayızödedi.

İHTİYAÇ OLDUĞUNDA KULLANILMAK ÜZERE DONDURULDU

İZKUŞ'un tasfiye olmasını istemediğini, tüzel kişiliğinin dondurulmasının doğru olacağını belirten Başkan Kocaoğlu “ İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde  lgili bir daire başkanlığı, müdürlük altında beklemeye bırakıp, herhangi bir ihtiyaç olduğunda kullanılmak üzere dondurulmasından yanayım. Bununla ilgili hukuki çalışmaları başlatalım. İlgili müdürlük bünyesinde dondurulmuş olarak tüzel kişiliğin devam etmesini öneriyorumödedi.

"İZKUŞ'UN HAKKINI YEMİŞLERDİR"

Başkan Kocaoğlu, bu kadar emek verilen bir yerle ilgili bu kararın alınmak zorunda kalınmasına insanın ister istemez üzüldüğünü, yapılan işlerin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin araç, gereç ve ekipmanları ile gerçekleştiğini söyledi. Homa Dalyanı'nda artık eskisi gibi balık üretildiğini, flamingoların yumurtlamaya ve üremeye davam ettiğini belirten Kocaoğlu, “ Onlar her ne kadar üç kuruş beş kurmuş hesabını yaparak böyle haksızlık yaparak, kul hakkı yerlerse de yapılan işler ortadadır. Kuş Birliği'nde kim varsa Orman ve Su Bakanlığı yetkiler onun hakkını yemiştir. Yazıktır günahtır.  Al kardeşim, alma diyen yok. Yetkini kullanma diyen yok. Al ama adam gibi al. Yazık, kimler bu memlekette,   koca koca dev kurumları temsil ediyor. Aka kara demek için m? Cumhuriyet'in  kuruluşundan bu yana siyaset yapan, Cumhuriyet'ten önce belediye başkanlığı yapan bir ailenin çocuğum. Ben böyle siyaset, ben böyle iş görmedim Ne gördüm ne duydum ne okudum. Yazıktır. Bunu yapanlar içlerine sindirebilir. Doğru yaptıklarını sanabilirler. İzmir yok mu olaca? İzmir haritadan mı kalkaca? İzmirli 4 milyon insan denize mi dökülece? Ne olacak bu İzmirlilere'.  İnsan biraz utanır sıkılır.  Edep terbiye görür ya. Bu kimseye yapılmazödedi.

ŞAHİN: İZKUŞ'UN DONDURULMASINA KARŞIYIM

Öte yanda Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin, İZKUŞ'un dondurulmasından yana olmadığını açıkladı. Protokol öncesi olduğu gibi hizmet etmeye devam edilmesinin daha doğru olacağını, personelin de belediyeler tarafından istihdam edilerek işlerine devam edebileceklerini söyledi. Şahin “ Kuş Cenneti ve çevresinin gelecekte sulak alandan çıkarılması endişemiz var. Buraya hizmet etmeyince biz de bunlara birazcık da olsa yardım etmiş olmayacak mıyız Dondurmayalım, üzerine gidelimödedi.

AKPINAR: “KUŞLAR BİLE KÜSER"

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, bu tavırlara yabancı olmadıklarını siyasi baskılar nedeniyle pek çok işi, hizmeti yapamadıklarını söyledi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ise “Bu durumda oradaki kuşlar bile küser gelmez. Bu kadar kenti düşünen yerel yönetim anlayışını ve birliği bypass etmek kente ihanet etmek demektir. SİT alanları artık imar açılıyor. Yavaş yavaş oraya doğru gidelim denizle bütünleşen güzel villalar rezidanslar yapalım anlayışıla kent katliamcı bugün değilse bile 20 yıl sonra gerçekleşecek. Flamingoların artık gittikçe boyunlarının eğrildiği, üzüntü içinde olduklarını görüyorum. Şaka değil, canlıların duyguları var. Bodrum'da Güvercinlik'te yanan yemyeşil alanlar dönemin bakanı Osman Pepe'nin 'otel yaptırmayacağız' demesine karşın bugün beton yığını haline geldi. Kuş Cenneti'nde 'Gözetleme kuleleri şöyli' “Takı siz yapın, biz yapalım' gibi saçma sapan bahanelerle İZKUŞ'u bypass etmek kente ihanettir. Kararın düzeltilmesini istiyorumödedi.Foça Belediye Başkanı Gökhan Demirağ ise yaptığı konuşmada protokolün iptali iktidarın acizliğini gösterdiğini söyledi. Demirağ kararın belediyelere saygısızlık olduğunu belirmtti.

KUŞLARIN BURAYA GELMESİNİ İSTİYORLAR MI

Başkan Kocaoğlu, “Tasfiye ediliyoruz. İZKUŞ Başkanı olarak yaptığımız işler ayrıdır. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak yaptığımız işler ayrıdır. Biz başkasının sahasında çalışıyoruz. İzin verdiği müddetçe bu görevi ifa ederiz. Burada esas kuşların gelmesi, orada yaşamın devam etmesi, para harcamamız ve elimizi taşın altına koymamızdır.  Bir soru: Kuşların buraya gelmesini istiyorlar mı ' Homa Dalyanı'nın kurtulmasını istiyorlar m? Buranın sulak alan özelliğini korumasını istiyorlar m? Yoksa derece değişikliğiyle uzun dönemde değişikler olacak m? Oradaki binlerce dönem arazinin kemlerin olduğun araştırın. İnşallah bu söylediklerim olmaz. İnşallah yanlış düşünüyoruzdur. Umarım Kuş Cenneti ve kuşlar İzmir varolduğu müddetçe orada var olur" dedi.

KOCAOĞLU İLE ŞAHİN TARTIŞTI

Menemen Belediye Başkanı Şahin'ın İZKUŞ'ın dondurulmasından yana olmaması, işlerin devam ettirimesi çıkışı üzerine Başkan Kocaoğlu “İstenmeyen yere gidilmez. Davet gelmeyen düğüne gedilmez. Ben davet edilmediğim yere gitmem. Oraya gidince kepçeyi, iş makinasını kim sokaca? İhtiyaç duyarlarsa biz gözlemleyeceğiz. Millet gözleyecek. Neyin ne olduğunu göreceğiz.  Adam 'her şeyi teslim et' diyor. 'Haziran'ın 6'sında teslim et' diyor. İsteyen arkadaş, gönüllü kuruluşlar çalışma yaparlar. Ben kovulduğum kapıya gitmem. Aç kalırım gitmem" dedi. Oylama sırasında ise Şahin'in İZKUŞ'ın tüzel kişiliğinin dondurulması kararına şerh koyacağını açıklaması üzerine Kocaoğlu ile Şahin tartıştı. Kocaoğlu “Neye şerh koyduğunu bil, öyle davran" diye tepki verince Şahin “Biliyorum, Dondurulmasından yana değilim" dedi. Kocaoğlu “Neye şerh koyduğunu öğren. Bu şekilde davranarak belediye başkanlığı yapılmıyor. Adam gibi durun. Senin nasıl adam gibi durduğunu İsa Bey Çiftliği'nde gördüm" dedi. Şahin'in şerhinle karşın karar oyçokluğuyla alındı. Kocaoğlu daha sonra da toplantıyı bitirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.