Dolar 32,3687
%0.16
Euro 34,9655
%-0.28
Altın 2.325,510
%0.22
Bist-100 9,13
%0.6

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de çiçek hastalığı tehlikesi

İzmir'de çiçek hastalığı tehlikesi

İzmir'in Foça ilçesinde çiçek hastalığı hayvan yetiştiricilerini sıkıntıya sokarken, hastalık nedeniyle şuana kadar onlarca büyükbaş hayvan toprağa gömüldü. İzmir'de çiçek hastalığı tehlikesi

  • Ege Postası
  • 25.10.2016 - 11:55

Foça ilçesinde, son günlerde artan çiçek hastalığı onlarca hayvanı tehdit etmeye başladı. İlçede kısa sürede etkili olan hastalık bazı hayvanlara bulaştı. Hastalıkla birlikte onlarca hayvan uyutularak toprağa gömüldü. Yetkililer, konuyla ilgili bilgi vermekten kaçınırken, 100'e yakın büyükbaş hayvanın itlaf edildiği öğrenildi. Hastalık, üreticileri de sıkıntıya soktu. Bazı üreticiler, yetkililere yardım çağrısı yaptı.

Acil koduyla toplantı
Öte yandan, hastalık sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Ekipler, özelikle bazı hayvanları aşılarken, yetiştiriciler, Foça Ziraat Odası Başkanı Ercan Yüksektepe, Foça İlçe Tarım Müdürlüğü personelinin katılımıyla basına kapalı 'acil' koduyla toplantı yaptı.

Sağlam hayvanlar tetkik yapılmadan mı itlaf ediliyor'
Bazı üreticiler de, bazı hayvanların gereksiz yere itlaf edilip gömüldüğünü belirterek duruma tepki gösterdi. Gerenköy Tarım ve Hayvancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Yen, yaptığı açıklamada, sağlam hayvanların itlaf edildiğini iddia etti. Yen, "Biz bu zincirin en alt halkasıyız. Konuyu bilmeyen yetkili geçinenler, sağlam hayvanları yok etmeye çalışıyorlar. Tahlilleri yapılsın boynumuz kıldan incedir" dedi.

"Üreticiler doku testi yapılmasını istiyor; ama kanun öyle demiyor"
Bölge veterineri Özgür Demir ise bölgede hastalığın tespit edildiğini ifade ederek, "Maraş tarafında başladı, tüm Türkiye'ye yayıldı. Daha önce resmi ve özel veterinerler ile birlikte aşılama çalışması yapıldı. Üreticiler doku testi yapılmasını istiyor; ama kanun öyle demiyor. 'Şüpheli vakalar 10 kilometre çapında bir alanda imha edilir' diyor. Bu hastalık daha önce Ödemiş tarafında vardı, İzmir'e geldi oradan Menemen'e geldi, oradan Foça'ya sıçradı. Şimdi yetkililer, Aliağa'ya sıçradığını söylüyor. Havalar soğuyor sinek popülasyonunda hızlı bir azalma var. Birinci aşılar yapıldı ikinci aşıların tekrarı geldi" şeklinde konuştu. (İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.