Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de Mülteci Destek Derneği açıldı

İzmir'de Mülteci Destek Derneği açıldı

Sığınmacıların sorunlarına yönelik çalışmalar yapan Mülteci Destek Derneği (MUDEM), Ankara, İstanbul ve Gaziantep’ten sonra İzmir’in Konak ilçesinde hizmete açıldı.

  • Ege Postası
  • 17.02.2017 - 13:37

Umutcan Mülteci Destek (Eğitim) Derneği(MUDEM) ve Avrupa Stratejik Araştırma Merkezi(ASAM)’ın destek verdiği Eğitim Destek Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Alsancak Kahramanlar’daki açılışa İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Tahir Büdün, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, MUDEM ve ASAM’ın yetkilileri katıldı. Açılışı yapılan Eğitim Destek Merkezi sığınmacı ve göçmenlere yönelik farklı alanlarda kurslar düzenleyerek, kişilerin yetkinliklerini, dolayısıyla özgüvenlerini artırmak, iletişim kalitesini yükseltmek ve sosyal uyumu sağlamak amacıyla faaliyet yürütecek. 

Açılışta konuşmasını Türkçe yapan Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Bertrand Buchwalter, “Türkiye komşusu Suriye’nin yaşadığı iç savaş sonrasında dayanışma ruhunu ve cömertliğini bir kez daha göstermiştir" dedi. Türkiye’nin yaptığı şeyin kendileri için güçlü bir ilham kaynağı oluşturduğunu vurgulayan Buchwalter, şunları söyledi: 

“Suriye’de silahların susmasını ve kalıcı barışın yerleşmesini temenni ediyoruz. Türkiye 3 milyondan fazla sığınmacıyı kendi topraklarında ağırlamaktadır. Avrupa Birliği ortaya çıkan bu zorlu durumda Türkiye’ye yardım etme konusunda kararlıdır. Avrupa Birliği'nin savaşın başlamasından beri insani bağışlar konusunda yardımları olmuştur. Türkiye’de olan mülteciler için farklı alanlarda yardımlar yürütmektedir. Fransa bu konuda Türkiye’ye yardım etmekde kararlıdır. Bugün bu merkezin açılışını İzmir’de yapmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Farklı kültürlerin bir alanda yaşamaları kolaylaştıracak bu eğitim merkezini Fransa’nın desteklemesinden onur duyuyorum. Victor Hugo ‘bir okul açmak, bir hapishane kapatır’ derdi. Bu günlerde bu söz ayrı bir anlam taşıyor. Emeği geçenleri tebrik ediyorum."

YÜZDE 60 OKULLAŞMA SAĞLADIK

İzmir Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Tahir Büdün, İzmir’de eğitim-öğretim çağındaki mültecilere yönelik gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. İzmir’de Mülteciler için 5 ilçede geçici eğitim merkezleri açtıklarını ifade eden Büdün, bu merkezlerde 213 tane sözleşmeli öğretmenin görev yaptığını söyledi. Büdün, “Eğitim merkezindeki bu çocuklara kendi dillerinde eğitim vermekteyiz. Bu okuldan alınan belgeler sadece bizim ülkemizde geçerlidir. Uluslararası bir geçerliliği yok. Bizim hedefimiz misafirlerimizin(mültecilerin) çocuklarını kendi okullarımıza yönlendirebilmek. Yarın bir gün ülkelerine ya da başka ülkeye gitmek istediklerinde buradaki eğitimin bir karşılığı denkliği olsun. Bu çalışma sonucunda geçen yıla oranla yüzde 60 oranında bir okullaşma sağladık. İzmir’de 25 bin öğrencinin okullaştırılamadı görülüyor. Aslında onlar okullaştırılamayan değil ulaşılamayan öğrencilerdir. Burası bir geçiş bölgesi. Kaydını burada yaptırıp başka illere gidildiği için burada görülüyor. Bizim araştırmamıza göre 7 bin öğrenciye ulaşamadık" dedi.

Suriye’den Türkiye’ye gelen vatandaşların hiçbir belgesini alamadan yola çıkmak zorunda kaldıklarını belirten Büdün, “Biz Suriyeli vatandaşların beyanlarını esas alıyoruz. Öğrenci seviye tespit komisyonuna girer burada yaşını söyler bizde onu ilgili okula göndeririz. Yine AB delegasyonuyla yapmış olduğumuz Suriyeli öğrencilerin bizim eğitim sistemimize entegrasyonu projesi var. Yaklaşık 300 milyon EURO’luk bir proje. Burada Türkiye geneli 4200 tane Türkçe öğretici istihdam ettik. Bu öğretmenler aracılığıyla bu kişilere Türkçe öğreteceğiz. Ayrıca, kendi vatandaşlarımıza verdiğimiz eğitim öğretim yardımını Suriyeli öğrencilerin annelerine de verme çalışmasını yürütüyoruz" diye konuştu.

İzmir Temsilciliği bünyesindeki Eğitim Destek Merkezi, kentte yaşayan geçici koruma statüsüne sahip kişilere farklı alanlarda kurslar düzenleyerek mültecilerin topluma uyum sağlamalarını ve yetkinliklerini artırmayı amaçlıyor. Eğitim Destek Merkezi, çocuk, genç ve yetişkinlere yönelik Türkçe ve İngilizce ve yalnızca çocuklara yönelik Arapça olarak planladığı dil derslerine ek olarak, sunacağı sanat kursları ile mültecilerin becerilerini geliştirmek ve savaşın izlerini bir nebze de olsa gidermeyi hedefliyor. Ayrıca meslek edindirme kursları kapsamında, İzmir ili için yapılan araştırma ve görüşmelerden çıkan giyim sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacını gidermeye katkıda bulunmak üzere faaliyet göstermeyi amaçlıyor. Merkezde tüm yaş gruplarının yararlanabileceği Türkçe, Arapça ve İngilizce dillerinde çeşitli yazılı eserlerin yer aldığı bir kütüphane, hem ders çalışmak hem de kitap okumak için uygun koşulları sağlıyor. Ayrıca Çocuk Dostu Alan, çocukların güvenli bir ortamda çeşitli oyun ve etkinliklerle iyi zaman geçirmeleri için hazırlanmış ve çocukların sosyal ilişkilerini ve becerilerini geliştirmeleri için de faydalı bir ortam oluşturuyor. MUDEM İzmir Temsilciği bünyesinde Eğitim Destek Merkezinin yanı sıra engelli mülteciler için kurulmuş, psiko-sosyal destek ve sağlık hizmetlerine erişim için danışmanlık veren Sürdürülebilir Yaşam Merkezi de bulunmaktadır.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.