Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'de referanduma yoğun ilgi var

İzmir'de referanduma yoğun ilgi var

İzmir’de, Anayasa Değişikliği Referandumu nedeniyle sandığa giden vatandaşlar oylarını kullanmaya başlarken, sabahın erken saati olmasına rağmen onlarca vatandaş sandık başına gitti. Öte yandan İzmir'de de evde sağlık hizmeti alan hastalar, hasta nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürüldü. Referanduma yoğun ilgi var

  • Ege Postası
  • 16.04.2017 - 09:35

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş için yapılacak 16 Nisan referandumunda her il ve ilçede olduğu gibi İzmir’de de vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren sandığa gitti. Oy kullanma işleminin başladığı saat 08.00 itibariyle önceden belirlenen okullara gelen vatandaşlar, oylarını kullandı. Saatin erken olmasına rağmen, ilginin yoğun olması dikkat çekti. İzmir'de polis seçim sırasında herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için geniş güvenlik önlemi alırken, İzmir'de 3 milyon 101 bin 862 seçmen oy kullanması bekleniyor.

102 yaşında sandığa gitti

Oy kullanmasının ardından konuşan vatandaşlar, önemli bir gün yaşadıklarını, sonuçların herkese hayırlı olmasını diledi. Bir vatandaş ise herkesi oy kullanmaya davet ederken, farklı bir kişi de okuduğu okulda oy kullanmanın kendisine mutluluk verdiğini söyledi. 

Çeşmeliler sandığa koştu

Oy verme işleminin başladığı saatlerde sandıklara akın eden yaşlıların objektiflere takılan görüntüleri referandum için yaşanan seferberliği gözler önüne serdi. Kimi koltuk değnekleri ile kimi iki büklüm şekilde oyunu vermeye geldi.

Alsancak'ta bulanan Atatürk Lisesi'nde de hareketlilik sabah erken saatlerde başladı.

İlk oyu kullanan 75 yaşındaki Halil Bayraktar, "Sonuç ülkemiz adına hayırlı olsun" dedi. Oy kullanmaya kızlarıyla birlikte gelen Özlem Gürdal ise, "Herkesin görüşüne kararına saygımız olmalı. Her şey güzel olsun" yorumunda bulundu.

Oy kullanma heyecanını ilk kez yaşayan 18 yaşındaki Volkan Bayraktaroğlu'da, "İlk kez oy kullanıyorum, ülkemiz adına güzel sonuçların çıkmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

“Allah büyüklerimizi korusun”

87 yaşındaki Rasim Kutlu ile Aysen Kutlu çifti ilerlemiş yaşlarına ve hastalıklarına aldırış etmeden vatandaşlık görevlerini yerine getirdiler. “Eşim parkinsondan rahatsızdı, geldik, sabah erken saatte hemen kullandık gidiyoruz. Vatana hayırlı olan ne ise o çıksın” dedi.

Aysen Kutlu ise devlet büyüklerine dua ederek, “Allah büyüklerimizi korusun, onlara iyi yaşantılar versin” ifadelerini kullandı.

“Bu bizim vatani görevimiz”

Oy vermeye iki elinde iki bastonu ile gelen ve yürümekte zorlanan yaşlı bir vatandaş da, “Bu bizim vatani görevimiz, gelmemiz lazım. Bu vatan millet için zor olmaz. Herkes oyunu kullanmaya gelse bu Türkiye çiçek gibi olur” dedi.

İzmir’de 16 Nisan referandumunda, toplam 30 ilçede 3 milyon 101 bin 862 kişi sandık başına gidecek. Vatandaşlar, İzmir’de toplam 9 bin 32 sandıkta oy kullanarak vatandaşlık görevini yerine getirecek. (İHA)

İZMİR'DE SANDIK BAŞI MANZARALARI

İzmir'de seçmenlerin kimi köpeğiyle sandık başına giderken çocukların anne babalarıyla birlikte zarfı sandığa atmaları dikkat çekti. İkiz torunlarıyla sandığa giden de vardı,  sandık başında scooter'ıyla poz veren çocuklar da.

İzmir'de referandum için 8 bin 502 sandık kuruldu, bu sandıklarda 3 milyon 174 bin 549 seçmenin oy vermesi bekleniyor. Oy verme işleminin sıkıntısız sürdüğü kentte sandık başlarında ilginç görüntüler oluştu. Tekerlekli sandalye ile oy vermeşe gelen polisler yardım etti.

Çocukların anne ve babalarıyla birlikte zarfı sandığa atmaları dikkat çekti. Atatürk Lisesi'nde oy veren Kamuran Beğen'in yanında ikiz torunları Esma ve Esra da vardı. Annesi Özge Levi ile sandık başına giden Ada Özge, zarfı sandığa atarken scooter ile poz verdi.

Sandığa sedyeyle taşındılar

Sağlık Bakanlığı tarafından, referandumda herkesin oy kullanabilmesi için başlatılan uygulama kapsamında, İzmir'de de evde sağlık hizmeti alan hastalar, hasta nakil araçlarıyla oy kullanmaya götürüldü. Gün boyu devam edecek çalışmalarda yoğun talebi karşılamak için 50'den fazla sağlık ekibinin görev yapacağı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı, evde sağlık hizmeti alan hastaların demokratik haklarından mahrum kalmamaları için bir süre önce uygulama başlattı. Uygulama kapsamında, 444 38 33 numaralı çağrı merkezine başvuranların oy kullanmasını sağlamak amacıyla 50'den fazla ekip görevlendirildi. İzmir'deki Evde Sağlık Hizmeti Koordinasyon Merkezi'ne şu ana kadar bin 500'den fazla talebin ulaştığı, taleplerin de gün boyunca alınacağı öğrenildi.

Sağlık ekibi tarafından, evinden alınan 83 yaşındaki İnal Tekin, Atatürk Mahallesi'ndeki Mehmet Akif Ersoy İlkokulu'nda oyunu kullandı. Tekin'in oy pusulasını sandık görevlileri, sandığa attı. Ortopedik rahatsızlığı nedeniyle yürüyemeyen Tekin daha sonra aynı ekip tarafından evine bırakıldı. Yaşlı kadının kızı Arzu Altınkaya, "Annem yüzde 95 bedensel engelli, zaten daha önce de evde sağlık hizmeti alıyorduk. Şimdi de annemin oy kullanabilmesi için yardımcı oldular. Çok başarılı bir uygulama" diye konuştu.

Kas hastalığı nedeniyle yürüyemeyen 34 yaşındaki Mustafa Karabostan da sağlık ekipleri tarafından evinin yakınındaki Çamkıran Ortaokulu'na götürüldü. Sandığın 3'üncü katta bulunması nedeniyle taşınmada güçlük yaşandı. Okul görevlileri yardım etmeyince sağlık görevlileri ve Karabostan'ın yakınları sedyeyi 3'üncü kata çıkarttı. Burada oyunu kullanan Karabostan daha sonra nakil aracıyla evine bırakıldı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.