Dolar 32,5548
%0.02
Euro 34,8915
%0.07
Altın 2.425,530
%-0.19
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'deki kart krizinde yeni perde

İzmir'deki kart krizinde yeni perde

Yaz sezonun sona ermesi ve okulların da açılmasıyla bilikte tatilciler kente dönmeye başlarken, İzmir'de yeni bir sıkıntı baş gösterdi. Bugüne dek 2,5 milyona yakın basılan İzmirim Kart tükendi, bayilerde satacak yeni kart kalmadı. İzmir'deki kart krizinde yeni perde

  • Ege Postası
  • 28.09.2017 - 13:39

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir'de iki sene önceki yaşanan kart krizi ve ardından gelen sancılı geçiş sürecini aratmayan günler yaşanıyor.

PİYASADA YOK SATIYOR!

İzmir'de toplu ulaşımın yanı sıra, farklı belediye hizmetleriyle çeşitli alanlarda da kullanılmaya başlanan elektronik ulaşım kartlarıyla ilgili büyük bir kriz yaşanıyor. Vatandaşların otobüs, metro, İZBAN, tramvay ve vapurlara binebilmek için kullandığı İzmirim Kart adeta yok satıyor. Aktarma istasyonları, bayiler ve marketlerde satılan yeni ulaşım kartlarından bulmak neredeyse imkansız hale geldi.  

ÇARE BİLET 35'TE

Yeni kart satın almak isteyen vatandaşlar "Kalmadı" ya da "Önümüzdeki ay gelecek" yanıtıyla karşılaşıyor. Adeta talep patlaması yaşanan ve bugüne dek 2,5 milyon adedin üstünde satılan yeni kartlarda yaşanan bu durum İzmirlileri olumsuz etkiledi. Vatandaşlar alacak kart bulamayınca mecburen 3-5 biniş kartlarına yöneldi. Yeni kart edinmek isteyen vatandaşların büyük bölümü yaşanan bu sıkıntı nedeniyle tanesi 10 ve 14 liradan satılan ve "Bilet 35" olarak da bilinen geçici ulaşım kartlarından almak zorunda kaldı. Gelişmeler vatandaşları çileden çıkartırken, bayilerde benzer şekilde duruma isyan etti. Çaresiz kalan kimi vatandaşlar ise tepkisini "Madem beceremeyecekler, o zaman kağıt bilete dönelim" sözleriyle dile getirdi. 

İZMİRİMKART SAYISI 3 MİLYONA DAYANDI

Yaşanan sıkıntıya çare arayan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ESHOT Genel Müdürlüğü ve yaşanan talep karşısında yetersz kalırken, yeni kart siparişi verme kararı aldı. İhale yoluyla yeni kartlardan bastıran Büyükşehir Belediyesi, Ekim ayı başında piyasada olacak yeni kartlarla krize büyük ölçüde çözüm getirecek. Öte yandan, belediye tarafından bastırılan söz konusu temassız akıllı kart sayısı 3 milyona yaklaştı. 

YENİ KARTLARIN BELEDİYEYE FATURASI AĞIR OLMUŞTU 

Tanesi 6 lira karşılığında satılan kartlardan almak zorunda kalan İzmirliler, yaşanan sitem krizi ve uyumsuzluk nedeniyle 2 yıl önce tüm eski kartlarını diğer birçok ilde ücretsiz dağıtılmasına karşın değiştirmek zorunda kalmış ve yeni bir şokla karşılaşmıştı. Ayrıca, 2015'teki ihale süreci ve yeni sistemin yürürlüğe girmesiyle birlikte ellerindeki eski ulaşım kartları çalışmayan İzmirliler yaklaşık iki hafta süresince otobüslere ücretsiz binmiş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşımda milyonlarca lirayı bulan gelir kaybı yaşamıştı. Kamu zararı iddialarını gündeme getiren bu gelişmelerin ardından, zaman zaman yeni ulaşım kartlarında da yine benzer şekilde tedarik sıkıntısı yaşanmıştı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.