Dolar 32,4915
%0.14
Euro 34,7554
%0.1
Altın 2.484,320
%0.89
Bist-100 9.487,00
%-0.45

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'den ortak 'Hayır' çağrısı

İzmir'den ortak 'Hayır' çağrısı

İzmirli emek ve demokrasi güçlerinden TBMM’den geçen son anayasa değişikliği ve kapıdaki referandum süreciyle ilgili önemli açıklamalar geldi. Yeni anayasaya hayır diyen muhaliflerin gözaltı ve sürgünlerle karşı karşıya kaldığını duyuran emekçiler, baskıların son bulmasını istedi. Emek cephesinden baskılara tepki

  • Ege Postası
  • 03.02.2017 - 13:30

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- TMMOB, DİSK, KESK başta olmak üzere, 40’a yakın sivil toplum örgütü ve dernek yaklaşan referandum süreciyle ilgili ortak açıklamada bulundu. İzmir Eğitim-Sen 1 No’lu Şubesi bünyesinde ortak bir basın toplantısı gerçekleştiren İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, OHAL ve sıkıyönetim ortamında anayasa değişikliğine gidildiğini duyurarak İzmirlileri Nisan’da sandıkta “Hayır” demeye çağırdı.

STK'lardan flaş referandum açıklaması KURUMLARDAN ORTAK AÇIKLAMA

İzmir’deki çeşitli sivil toplum örgütleri, sendika ve meslek odaları adına ortak açıklama yapan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Rukiye Çakır, 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana devam eden süreçte baskı ortamının arttığını belirterek, “Dozu her geçen gün biraz daha artan baskılar, referandumu sürecine girdiğimiz şu günlerde kendini daha fazla hissettirmeye başladı. 15 Temmuz’dan bu yana on binlerce insan tutuklanırken, görevinden ihraç edilirken, sürgüne maruz kalırken, referandum sürecinde baskıların katlanacak artacağının sinyalleri görülmekte. Mecliste adeta tekme tokat görüşülen, tek adam iktidarı ve kuvvetler ayrılığı ilkesinin ortadan kaldırılması hedeflenen anayasa değişiklik maddelerinin oylanacağı referandumun Nisan ayı içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. OHAL koşulları altında gidileceği kesinleşen referandumda, tercihlerin nasıl özgürce kullanılacağı tartışmalıyken,  AKP, tek adam diktatörlüğünün yolunu açacak değişikliklerin referandumda onay almasının o kadar da kolay olmadığının farkında. Yapılan tüm kamuoyu araştırmaları, değişikliklerin seçmenlerin yüzde 50’sinden fazlasının onayını almasının zor göründüğünü ortaya koyuyor. Durum böyleyken, iktidar, yeni baskılar, gözaltılar ile, atak oyunlarıyla amacına ulaşmaya çalışıyor. İktidarın referandum çalışmaları, siyaset alanının dışına taşıyor, kitleler zor gücüyle sindirilmek isteniyor. Barışı savunan akademisyenler mesleklerinden uzaklaştırılıyor, yasal hakları olan grev hakkını kullanan öğretmenler örgüt propagandası ile suçlanarak gözaltına alınıyor, milletvekilleri, parti yöneticileri tutuklanıyor” diye konuştu.

GÖZALTI VE TUTUKLAMALARA TEPKİ

Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin geçtiğimiz günlerde iş bırakarak eyleme gitmesi sonrasında “örgüt propagandası” yapmak suçu ile gözaltına alınmasına tepki gösteren Çakır sözlerine şöyle devam etti: “Kamu çalışanlarına yönelik baskılar sadece gözaltı şeklinde değil, sürgün ve ihraç şeklinde de vücut bulmaktadır. Üyelerine, anayasa değişikliğine hayır deme çağrısı yapan TMMOB’nin üyelerinin hedef alınması elbette tesadüf değil. Bu gözaltı ve sürgünlerin, aslında “hayır” diyecek olan tüm kamu çalışanlarına gözdağı vermeyi amaçladığı gün gibi ortadadır. HDP ve CHP’li vekiller de baskılardan nasibini almıştır. Hangi meslek örgütünden, sendikadan, hangi partiden olursa olsun, “hayır” diyecek, hayır cephesinin büyütülmesi için çabalayacak tüm kesimler, daha referandum tarihi bile belirlenmemişken iktidarın hedefi haline gelmiştir.”

TÜM İZMİR’E “HAYIR” ÇAĞRISI

Konuşmasının sonunda Başbakan Binali Yıldırım’ın TBMM genel kurulunda dile getirdiği “İtaat et, rahat et” şeklindeki sözlerini hatırlatan SES Başkanı Rukiye Çakır, "İktidarın her türlü zor aygıtıyla çaba göstereceği, hiçbir şey yapmaktan çekinmeyeceği şimdiden görülmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 7 Haziran seçimleri öncesindeki “400 vekil verin ve bu iş huzur içinde çözülsün” sözlerinin sonuçlarına o günden beri şahit olmuşken, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “suikastların, canlı bomba saldırılarının” gerçekleşmemesinin şartı olarak referandumdan “evet” çıkmasını sunması da ürkütücüdür. Tüm bu baskılar, ihraçlar, sürgünler, gözaltılar, tutuklamalar, referandum sürecinde yükselen hayır sesini kısamaz. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, baskı gören tüm bileşenleri ile dayanışma içinde olacaktır. Bu baskılar karşısında, Anayasa değişikliği referandumu sürecinde “Hayır” cephesini büyüteceğimizi duyuruyor, yurttaşlarımızı, verecekleri hayır oyu ile ortak geleceğimize sahip çıkmaya çağırıyoruz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.