Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in Çernobil'inde flaş gelişme

İzmir'in Çernobil'inde flaş gelişme

İzmir'de Türkiye'nin en büyük çevre felaketlerinden sayılan, tartışmalara yol açan Gaziemir'deki nükleer çöplük nihayet temizleniyor. Eski kuruşun fabrikasının bulunduğu alanda kurumlar arasında bürokratik krize yol açan ve izin tartışmalarına konu olan temizlik operasyonuna on yıl sonra onay çıktı. Gaziemir'deki nükleer çöplükte operasyonlar başlıyor

  • Ege Postası
  • 17.05.2017 - 15:50

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Gaziemir'de 2007 senesinden bu yana radyoaktif atık kusan topraklar nihayet temizlenecek. Yargıdan gelen şok karar sonrasında ertelenen temizlik operasyonu için nihai ÇED onayı geldi. Böylece, Sakarya Mahallesi'nde kanser riski taşıdığı iddia edilen ve hem çevre, hem de insan sağlığı açısından tehlike arz eden arazi için on gün içerisinde durum netleşecek.

ESKİ KURŞUN FABRİKASI İÇİN KRİTİK ÇED SÜRECİ TAMAMLANDI

Türkiye’nin en büyük çevre felaketlerinden birinin yaşandığı Gaziemir için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan kritik bir duyuru geldi. Sakarya Mahallesi'nde kurşun üreten ve yıllarca zehirlerini kendi arazisine gömen bir fabrikanın yol açtığı kirlilik için temizlik operasyonu nihayet başlıyor. Operasyon kapsamında zehir kusan ve yanan toprak ile arazinin tamamı temizlenecek, yer altından çıkan malzemeler de yeniden kullanılmak üzere geri dönüştürülecek.

BÜROKRATİK KRİZ SONA ERDİ: TEMİZLİK İÇİN ON YILDA ONAY ÇIKTI!

Metruk haldeki fabrikanın bulunduğu ve zararlı maddelerin gömüldüğü araziden her gün gelip geçen yüzlerce insan, çevresinde yaşan binlerce vatandaş kararla birlikte rahatlarken, temizlik operasyonu içinse yaklaşık bir milyon lira harcanacak. Türkiye Atom Enerji Kurumu'nun (TAEK), 2007’de radyoaktif kirlilik de tespit ettiği araziyle ilgili bitmek bilmeyen bürokratik süreç de böylece sona ermiş oldu.

İKİ SENEDE TAMAMLANACAK

Çalışmalar kapsamında toplam 60 bin metrekareyi bulan alanda uzman kuruluşlarca radyoaktivite bulaşmış atıklar fiziksel yöntemlerle ayıklanacak, saha temizlenecek, ardından da elde edilen kurşun ve diğer malzemeler geri kazanım için kullanılacak. TAEK ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından denetlenecek bertaraf çalışmaları iki yıl içinde tamamlanarak alan radyoaktif atıklardan tamamen arındırılacak.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.