Dolar 32,3181
%0.21
Euro 35,0783
%-0.12
Altın 2.307,390
%1.31
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir'in TEKSMER gururu

İzmir'in TEKSMER gururu

Ege İhracatçı Birlikleri'nin, proje ortağı olduğu Türkiye'nin ilk teknik tekstil merkezi olan TEKSMER projesinin tamamlandığı duyuruldu.

  • Ege Postası
  • 08.05.2017 - 16:15

Gerçekleştirilen proje kapanış toplantısında konuşan Ege İhraçatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, " TEKSMER, dönüşüm projesinin nasıl yapılacağı ve konvansiyonel üretimden katma değeri yüksek üretime geçiş konusunda Türkiye’de örnek alınacak bir proje oldu" dedi. Kurulma aşaması yaklaşık 2,5 yıl süren TEKSMER, İZKA'nın sağladığı mali desteğin sona ermesiyle artık kendi ayakları üzerinde duracak.

Türkiye’de teknik tekstilin temel hammaddesi olan yeni nesil elyaf ve lifler geliştirmek amacıyla kurulan Teknik Tekstil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER), henüz resmi olarak açılmadan yoğun bir çalışma temposu içine girdi. TEKSMER’in laboratuarlarında teknik tekstil geliştirmek üzere 10 proje için araştırma yapılırken, merkez şimdiye kadar 3 uluslararası ve 4 ulusal proje için başvuruda bulundu. Merkez şuan 26 test ve analiz, 7 ihtiyaç analizi için teknik destek çalışması yürütüyor. Teknik tekstiller konusunda 6 yayın çıkaran TEKSMER 12 eğitim ve seminer, 7 çalıştay, 4 ulusal fuar ve kongre, 8 uluslararası fuar ve kongreye katıldı. 2,5 yıllık kurulum sürecini tamamlayan TEKSMER, İZKA'nın projeye sağladığı mali desteğin sona ermesiyle artık kendi ayarları üzerinde duracak.

ÖRNEK ALINACAK PROJE

Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nin ortaklığında, İzmir Kalkınma Ajansı’nın güdümlü projesi olarak hayata geçirilen TEKSMER, bugün gerçekleşen kapanış toplantısı ile tamamlanmış ve hayata geçirilmiş oldu. Ege İhraçatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, 5 yıl önce bir fikirle başlayan ve proje süreci 2.5 yılı bulan TEKSMER’in, bugün gerçekleşen kapanış toplantısı ile kuruluşunun tamamlandığını ve çalışmalarına şimdiden başladığını açıkladı. TEKSMER ile ilgili planlanan her şeyin gerçekleştirildiğini vurgulayan Ünlütürk, “TEKSMER, dönüşüm projesinin nasıl yapılacağı ve konvansiyonel üretimden katma değeri yüksek üretime geçiş konusunda Türkiye’de örnek alınacak bir proje oldu" dedi.

TEKSMER KURULUM SÜRECİNİ TAMAMLADI

Teknik tekstilin, Türkiye’nin toplam tekstil ihracatının yüzde 20’sini oluşturduğunu, bu potansiyelin daha da arttırılması gerektiğini söyleyen Ünlütürk, Türkiye'nin teknik tekstil konusunda basamak atlaması için TEKSMER’in önemli rol üstleneceğini belirterek, "Türkiye’de bir birine benzer çok sayıda laboratuar yapıldı. Biz TEKSMER’in laboratuarını kurarken, olmayan cihazların alınmasına önem verdik. Dokuz Eylül Üniversitesi’ndeki laboratuarlarda yapılabilecek test ve analizleri orada yapacağız" diye konuştu.  TEKSMER laboratuarında teknik tekstilden oluşan fizibilite çalışması sonucunda başlangıçta koruyucu ve medikal tekstil araştırmalarına odaklı kuruluş sürecini tamamladı ve çalışmalarına şimdiden başladı" diye konuştu.

DEÜ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof . Dr. Banu Esra Aslanertik de, Ege Bölgesi’nde inovasyon ve Ar-Ge’nin merkezi olmayı hedefleyen  bir üniversite olarak bu tarz çalışmaları her zaman desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Türkiye’nin en güçlü olduğu alanlarda yenilikçi olmak için çalışılmasının daha doğru bir strateji olduğunu vurgulayan Aslanertik, “Tekstil Ege’nin en güçlü olduğu alan. Bu durum TEKSMER’in İzmir ve Ege için önemini daha da arttırıyor. Bu nedenle bu projede yer almaktan gurur duyuyoruzö dedi.

7 GÜDÜMLÜ PROJEDEN 2'Sİ TAMAMLANDI

İZKA temsilcisi Sena Gürsoy ise, TEKSMER’in bugüne kadar sonuçlandırdığı 2 güdümlü projeden birisinin TEKSMER olduğunu belirterek, “ İZKA şimdiye kadar 16 mali destek projesi ile 229 milyon TL tutarında kaynak aktardı. 7 güdümlü projeden ikisi olan İzmir Yüksek Teknoloji Merkezi İnovasyon Merkezi ve TEKSMER'i tamamladı" dedi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.