Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Mumcu'yu özlemle andı

İzmir Mumcu'yu özlemle andı

Aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu katledilen Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu ölümünün 24’üncü yılında İzmir'in dört bir yanında anıldı. İzmirliler, anma törenlerine büyük ilgi gösterdi. İzmir Mumcu'yu özlemle andı

  • Ege Postası
  • 24.01.2017 - 14:42

24 yıl önce aracına yerleştirilen bir bomba ile katledilen, Türk basınının özgür kalemi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Narlıdere Belediyesi’nin düzenlediği törenle heykeli başında anıldı. İzmir'in dört bir yanında da Mumcu için anma törenleri düzenlendi, halkın ilgisinin fazlalığı dikkat çekti. 

Uğur Mumcu’ya Foça’da hüzünlü anma Uğur Mumcu Çiğli'de anıldı

Uğur Mumcu, Çeşme'de törenle anıldı
Uğur Mumcu vefatının 24. yılında Aliağa’da anıldı

Uğur Mumcu'dan günümüze gazetecilik konuşuldu Uğur Mumcu’suz 24 yıl Doğrunun ışığından ayrılmayacağız 'Onlar korkmadı, biz de korkmayacağız'

24 yıl önce aracına yerleştirilen bir bomba ile katledilen, Türk basınının özgür kalemi Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, Narlıdere Belediyesi’nin düzenlediği törenle heykeli başında anıldı. Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, katledilişinin 24. Yılında Narlıdere Belediyesinin Narlıdere Limanreis mahallesinde bulunan Uğur Mumcu’nun heykeli başında düzenlediği törenle anıldı. Törene Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyesi ve Dokuz Eylül gazetesi genel yayın yönetmeni Murat Atilla, ADD Narlıdere şube Başkanı Yüksel Gezen, CHP Narlıdere İlçe Başkanı Şahin Fırat, Meclis üyeleri, Muhtarlar, partililer ve Narlıdereliler katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Narlıdere ADD Başkanı Yüksel Gezen konuşmasında ‘Laik Cumhuriyeti ve Atatürk devrimlerini korumak ve savunmak için karanlıklarda korkmadan kalemi ile tüm gerçekleri satırlara aktaran ve bizi aydınlatan Uğur Mumcu’yu saygı ve sevgiyle anıyorum. Bugün tüm konuştuklarımız Mumcu’nun o yıllarda bize işaret ettikleridir. Uğur Mumcu’nun dediği gibi ‘Biz unutkan bir ulusuz, unutuyoruz ölüp gidenler ve oğulları, kızları ölen ana babaları. Unutmayalım ki Cesur bir kez , korkak bin kez ölür. Önemli olan insanları mezar taşı gibi susmamasıdır” dedi.

KENDİ HAYATINI HİÇE SAYDI

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur Gazeteci Yazar Uğur Mumcu, konuşmasında ‘30 yıl öncesinde yazdığı yazılarla, anlattıklarıyla bugünleri işaret eden ve anlatan Uğur Mumcu’nun ne kadar haklı olduğunu bir kez daha görüyoruz’ dedi. Batur “1993 yılının Ocak ayında, evinin önünde hain bir saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Gerçekleri hiç korkmadan dile getiren ve bu uğurda katledilen cesur bir gazeteciydi. 30 yıl öncesinden bu günleri anlattı. 30 yıl önce söylediği bir cümle özellikle çok önemli. Uğur Mumcu ‘Cemaatlere, tarikatlara giren çocuklar 30 sene sonra general olacak, Cumhuriyet’e karşı ayaklanacaklar’ demiş ve bugün biz 15 Temmuzun özeti olan bu gerçeği yaşıyoruz. Uğur Mumcu kendi hayatını hiçe sayarak karanlık güçlerle sonuna kadar mücadele eden bir gazeteciydi. Bu tarihte kaybettiğimiz yine bu ülke için çok önemli görev yapmış insanlarımız var. Diyarbakır emniyet Müdür Gaffar Okan 2001 yılında, yine bu ülkeye çok önemli katkılarda bulunan eski dışişleri bakanımız İsmail Cem’i buradan saygıyla anıyorum. Uğur Mumcu düşünceleri ile öngörüleri ile hiçbir zaman aramızdan ayrılmadı. Onu unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.

GAZETECİLER TEHDİT ALTINDA

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Murat Atilla sözlerine ‘Tam 17 yıldır meslek büyüğümüz Uğur Mumcuyu hiç sekteye uğratmadan anmamıza vesile olan değerli belediye başkanımız Abdül Batur’a gazeteci meslektaşlarım ve İzmir Gazeteciler Cemiyetim adına teşekkür ederek başlamak istiyorum" dedi. Atilla son bir ayda İzmir'de 79 gazetecinin basın kartının gerekçe gösterilmeden iptal edildiğini, basının büyük bir tehdit ve baskı altında olduğunu vurguladı. 

CUMHURİYET TARTIŞMAYA AÇILIYOR

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel, “Sadece anmak yetmiyor, anlamak da lazım Mumcu’yu. Mumcu, 30 yıl önceden Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Cumhuriyeti yıkmak isteyenleri anlatıyordu. Biz bunlar sadece okuduk ve geçtik ve ne yazık ki yeterli mücadele veremedik. Bugün Türkiye’deki bütün yetkileri, yürütmeden yargıya, iç güvenlikten dış politikaya, tüm kamu atamalarına kadar her şeyi tel elde toplamak istiyorlar ve getirilen anayasa değişikliğinin özeti de budur. Anayasa değişikliğini ve Anayasanın ilk dört maddesinin tartışılabilir hale getirildiğini bizim herkese çok iyi anlatmamız gerekiyor. Yapılacak olan anayasa değişiklikleriyle Türkiye’nin bir Cumhuriyet olması tartışmaya açılıyor, laik ve sosyal bir hukuk devleti olması tartışmaya açılıyor, Başkent Ankara, Bayrağımız, İstiklal marşımız tartışmaya açılıyor. Yarın yapacaklarının işaretini bugünden vermişlerdir. Anadolu’daki köylere gittim, oradaki insanlarla konuştum yapılması planlanan Anayasa değişikliğini tüm detayları ile anlattım. Oradaki insanlar bana şöyle dediler ‘ Biz AKP’ye oy verdik ama bu kez hayır diyeceğiz çünkü biz kendisini İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı yaptık yetinmedi, Milletvekili yaptık yetinmedi, 3 dönem başbakan yaptık yetinmedi, Cumhurbaşkanı yaptık yetinmedi, şimdi başkanlık istiyor yarın kim bilir ne isteyecek’ diyorlar. Bu önemle altı çizilmesi gereken bir nokta” dedi.

DUYARLI İNSANLARIMIZA İNANIYORUM

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Uğur Mumcu anma töreninde yaptığı konuşmada Uğur Mumcu'nun mücadelesini devam ettirdiklerini söyledi, referandumla ilgili de konuşarak, "Cumhuriyete ve onun değerlerine karşı kim olursa olsun tüm saldırılara gereken cevabı vermeye hazırız. Referandumda da ben inanıyorum ki hayır çıkacak ve duyarlı, aydınlık insanlarımız gerekli cevabı vereceklerdir” dedi.

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da "Bir şeyi hatırlatmak isterim; bu bir seçim çalışması değildir. Bu iş siyasi parti meselesi de değildir. Bu seçim Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyete sahip çıkma seçimidir. Herkesin buna sahip çekmesi gerektiğini hatırlatıyorum” dedi. Narlıdere Limanreis mahallesinde Narlıdere Belediyesi tarafından hazırlanan Uğur Mumcu anma programı, konuşmaların ardından Uğur Mumcu heykeline karanfil sunumu gerçekleştirilmesinin ardından son buldu.

KARABAĞLAR'DA DA ANILDI

Öte yandan Karabağlar'da da anma töreni düzenlendi. Üçyol’da bulunan Uğur Mumcu Parkı içerisinde yer alan Uğur Mumcu heykeli önünde düzenlenen anma törenine Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, İzmir Gazeteciler Cermiyeti Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu, CHP Karabağlar İlçe Başkanı Ali İhsan Yıldız ve ilçe yöneticileri, CHP il yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yazar Bekir Yurdakul’un sunumuyla başlayan etkinlikte ilk olarak Uğur Mumcu Mahalle Muhtarı Tekin Derdiyok söz aldı. Derdiyok, Uğur Mumcu’nun yaşanılan coğrafyada söylediği sözlerin ne kadar önemli olduğunu belirterek, “Unutmayacağız, unutturmayacağız, onu hep yaşatacağız” dedi.

SADECE ANMAK DEĞİL ANLAMAK DA GEREKİR 

Etkinlikte konuşan İzmir Gazeteciler Cemiyet Başkan Yardımcısı Tayfur Göçmenoğlu ise  Uğur Mumcu’nun “Adam gibi gazeteci” olmanın simgesi olduğunu, cesaretiyle kötülüklerin üzerine giden, çağı yakalamış bir gazeteci olduğunun altını çizere,  “Aydınlık bir Türkiye için onu sadece anarak değil;  anlayarak, izleyerek ve inanarak yaşamalıyız. Kendisini özlemle anıyoruz” diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise, bu ülke dimdik ayakta ise Uğur Mumcu ve onlar gibilerin sayesinde olduğunu belirterek,  “Ve dimdik ayakta durmaya da devam edecektir. Mustafa Kemal Atatürk’ten bu ülke nasıl emanet alındıysa öyle devam edecektir. Kimsenin bu ülkeyi yıkmaya gücü yetmeyecektir. İnşallah ülkemizde Uğur Mumcu gibi gazeteciler olmaya devam eder, kendisini asla unutmayacağız” dedi.

TÜRKİYE'Yİ AYDINLATMAYA DEVAM EDECEK

Uğur Mumcu’nun 1993 yılında soğuk bir Ankara havasında paramparça edildiğini, ancak görüşlerinin ve bakışının hala Türkiye'yi aydınlattığını, bundan sonra da aydınlatmaya devam edeceğini belirten Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise Uğur Mumcu'nun aydınlık düşüncelerinin ve görüşlerinin ilelebet yaşayacağını söyledi. Selvitopu, "Kendisi de 'beni parçalayabilirsiniz ama düşüncelerimi yok edemezsiniz' demişti. Bunlar yok olmayacak. Yok etmeye de kimsenin gücü yetmeyecek." dedi.

BİZ CANIMIZLA HAZIRIZ

Ülkenin zor günlerden geçtiğini,  aydınlık Türkiye’nin karartılmaya çalışıldığını da sözlerine ekleyen Selvitopu,  “Bu ülkede Uğur Mumcu ve canını veren demokrasi şehitleri olduğu sürece Türkiye asla karanlığa mahkum olmayacak. Biz canımızla hazırız,  canımız bu topluma feda olsun. Bunun için yaşıyoruz. Bizler bu mücadeleyi  yapmazsak, Mumcu’nun kemikleri sızlar. Üzerimize düşen ne varsa yapmak hepimizin görevi. Bu ülkede demokrasi adına bir çok insan hayatlarını kaybetti. Bu ülkeye demokrasi lazım. Gerçek anlamda demokrasi kurulduğu zaman, bir çok sorun kendi kendine yok olacaktır. Gelin hep birlikte demokrasiyi yeşertelim. Işıklar içinde yat Uğur Mumcu,  bu toplum seni unutmayacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından konuklar Uğur Mumcu heykeli ile daktilosunun önüne karanfil koydu. Başkan Selvitopu daha sonra Atatürkçü Düşünce Derneği Karabağlar Şubesi Gençlik Kolları'nın düzenlediği Uğur Mumcu anma törenine katılarak duygu ve düşüncelerini deftere yazdı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.