Dolar 32,5225
%-0.05
Euro 34,9729
%0.41
Altın 2.435,830
%0.52
Bist-100 9.775,00
%0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmir Ticaret Odası'na iki kardeş geldi

İzmir Ticaret Odası'na iki kardeş geldi

Tataristan Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Karimov: "Türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinden birisi olan İzmir ile iş birliğinin gelişmesi için istekliyiz" dedi. İzmir Ticaret Odası ile Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası arasında "kardeş oda" anlaşması imzalandı. Öte yandan İzmir Ticaret Odası ile Rusya'nın Lipetsk şehri ticaret ve sanayi odası arasında "kardeş oda" protokolü imzalandı.

  • Ege Postası
  • 17.08.2017 - 15:52

Tataristan Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Albert Karimov, "Türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinden birisi olan İzmir ile iş birliğinin gelişmesi için istekliyiz." dedi.

İzmir Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde İzmir-Tataristan İş Forumu düzenlendi. 

Karimov, İTO Meclis Salonu'ndaki forumda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Tataristan için çok önemli ticaret, ekonomi ve kültür partneri olduğunu belirterek, geçen yıl Türkiye ile 200 milyon dolardan daha fazla dış ticaret hacmine ulaştıklarını söyledi. Bu hacmi daha geliştirecek potansiyel olduğunu ifade eden Karimov, Türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinden birisi olan İzmir ile iş birliğinin gelişmesi için istekli olduklarını kaydetti.

Karimov, iki ülke arasında kültürel ve dini birçok ortak yan bulunduğuna dikkati çekerek, bugün yapılacak iş birliği anlaşmalarının plan ve projeleri daha somut hale getireceğini dile getirdi.

Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şamil Ageyev de birçok kez Türkiye ekonomisinin ne kadar dinamik geliştiğine şahit olduklarını anlatarak, Türk iş adamlarının Tataristan'da başarılı bir şekilde işlerini sürdürdüğünü söyledi. 

"Her alanda iş birliği yapabiliriz"

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise Tataristan ile Türkiye'nin geçmişten bu yana iyi ilişikler içinde olduğunu belirtti. 

İzmir'in 4 milyon nüfusu ile Türkiye'nin en büyük 3. şehri olduğuna işaret eden Demirtaş, kentte 13 organize sanayi bölgesi, 2 serbest bölge, 4 teknoloji geliştirme bölgesi bulunduğuna dikkati çekti. Demirtaş İzmir'in sadece sanayide değil, tarımda da iddialı olduğunu ifade ederek, "Ege'de üretilen pamuk, incir, üzüm, tütün, zeytin ve zeytinyağı, yüksek kaliteleri ile dünyaca ünlü ve Ege tarım sanayisinin temelini oluşturuyor. Yani aklınıza gelebilecek her alanda iş birliği yapabiliriz ve buna hazırız." dedi.

Konuşmaların ardından Tataristan Ticaret ve Sanayi Odası ile İTO arasında "kardeş oda" anlaşması imzalandı.

Tataristan Yatırım Ajansı Başkanı Taliya Minullina, Tataristan'ın ekonomik potansiyeline ilişkin sunum yaptı.

Program kapsamında İzmirli ve Tatar firmalar arasında ikili iş görüşmeleri yapıldı. 

BİR KARDEŞ DE RUSYA'DAN 

İzmir Ticaret Odası ile Rusya'nın Lipetsk şehri ticaret ve sanayi odası arasında "kardeş oda" protokolü imzalandı.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Oda'da düzenlenen imza töreninde, İzmir'in hem tatil hem de iş için cennet olduğunu söyledi.

Demirtaş, 4 milyonun üzerinde nüfusa sahip İzmir'in bir liman kenti olduğuna ve sanayinin her kolunda geliştiğine dikkati çekerek, kentten, Okyanusya'daki 3 küçük ada haricinde dünyanın her yerine ihracat yapıldığını belirtti.

İzmir'in aynı zamanda fuarlar şehri olduğunu dile getiren Demirtaş, kentte yılda 32 fuar düzenlendiğini, dünyanın en büyük mermer, gelinlik ve ayakkabı fuarlarının burada yapıldığını ifade etti.

Demirtaş, Rusya'nın, ilk yıllarından beri Uluslararası İzmir Fuarı'na katıldığını belirterek, "(Rusya ile ilişkilerimiz mükemmel seviyede) diyemeyiz. Olması gerekenden geride. Çok daha iyi olabilir. Rusya ile aramızda buzlar vardı ama hiçbir şey için geç değil. Bundan sonra ilişkileri daha iyi yerlere götürmek için çalışmak bizim görevimiz." diye konuştu.

Lipetsk Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Anatoliy Vasiljevich Goltsov da Türk iş adamlarıyla bir araya gelmeyi çok önemsediklerini, gelecekte partner olma potansiyellerinin bulunduğunu söyledi.

İzmir'e gelmeden önce detaylı bir hazırlık yaptıklarını, Lipetsk'in tecrübelerinin Türk iş adamlarıyla bağlantılara dönüşmesini beklediklerini anlatan Goltsov, şunları kaydetti:

"Biz bir çok ülke ile çalışıyoruz. Bazı siyasi konular var ama iş adamları durdurulamaz. Bölgemiz iş adamları için cazibe merkezi haline geldi. Metal üretiminde Rusya'da birinciyiz. Buzdolabı ve çamaşır makinelerinin yüzde 50'sini üretiyoruz. Kanalizasyon ve su tesisatları için kullanılan boruları Türkiye'ye ihraç ediyoruz. Tavuk, dana eti, ilaç üretiyoruz."

Konuşmaların ardından İTO ile Lipetsk Ticaret ve Sanayi Odası arasında "kardeş oda" protokolü imzalandı. (AA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.