Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli avukatlar utanç köylerinde

İzmirli avukatlar utanç köylerinde

İzmir Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nden sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat İlke Erol başkanlığındaki heyet, küçük yaşta kızların kaçırılarak evlenmeye zorlandığı Kiraz'daki Sırımlı ve Olgunlar köylerinde detaylı inceleme yaptı. Kahreden geleneğin nedenleri ve sonuçları değerlendirildi. Avukatlardan çarpıcı tespitler

  • Ege Postası
  • 07.02.2017 - 11:54

İzmir’in Kiraz İlçesine bağlı Sırımlı ve Olgunlar köylerinde 18 yaşından küçük kızların kaçırıldığı ve çirkin bir 'Sus payı' tarifesi üzerinden para karşılığında evlendirildiğine dair iddialar üzerine İzmir Barosu da harekete geçti.

İzmir'deki çocuk gelin dramına bakanlık el koydu

Baro Çocuk Hakları Merkezi sorumlu Yönetim Kurulu üyesi Avukat İlke Erol başkanlığında çocuk hakları merkezi üyesi avukatlardan oluşan bir heyet bölgede ziyaretler gerçekleştirdi. Heyet, Kiraz Belediye Başkanı Saliha Özçınar ile Kiraz Cumhuriyet Başsavcısı, İzmir Barosu Kiraz Baro Temsilcisi Avukat Sezai Kepçen ile Kiraz'da faaliyette bulunan avukatlar ve halkla görüştü.

Bu görüşmeler sonucunda İzmir Barosu, yörede bir süredir devam eden 'Kız kaçırma' geleneğini değerlendiren açıklama yaptı.

Açıklamada, yörede erken yaşta evliliklere yönelik bir gelenek oluştuğu ve 18 yaşından hatta 15 yaşından küçük çocukların evliliklerinin onay gördüğü saptandı. Ülkemizde erken yaşta evliliklerin uzun yıllardan beri var olan bir olgu olmasına rağmen toplumun çoğunluğu tarafından bir sorun olarak değerlendirilmediği belirtilen açıklamada, "Evliliğin en önemli meşruluk kaynaklarından birisinin toplumsal mutabakat olduğu ve bu evliliklerin de daha çok bu mutabakat çerçevesinde gerçekleştiği görülmektedir. Bu toplumsal mutabakat Kiraz ilçesinde yetkililerin de sessiz kalmasına ve ihmallerine neden olmuştur. Ülkemizde yapılan araştırmalar; erken yaşta evlendirilen kız çocuklarının yüzde 14’ü 15 yaşın altında olduğunu göstermektedir. Gerek Anayasamıza ve gerekse taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre 18 yaşın altındaki her birey çocuktur. Çocukların evlendirilmesi çocuğu nesneleştirmekte, çocuğun çocukluğunu yok saymakta, cinsiyete dayalı eşitsizliği arttırmaktadır" denildi. Açıklamada, çocuklara karşı gerçekleşen cinsel saldırı suçlarında rıza arayan, 4+4+4 eğitim sistemi ile kız çocuklarının erken yaşta okuldan alınmasını, lise çağındaki çocukların evlenmesini yasalarla destekleyen “okumasalar da olur” anlayışının güçlenmesine sebep olan zihniyetten geri dönülmelsi gerektiği vurgulandı.

Bu yolda kararlı bir devlet politikası uygulanmadıkça olumlu bir sonuç elde edilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada, "Türkiye gelecek yıllarda da toplumsal cinsiyet eşitliği açısından dünya sıralamasında 2015 yılında olduğu gibi 145 ülke arasında 130. sırada, en gerilerde yer almaya devam edecektir. Bu defa Kiraz İlçesinin Sırımlı ve Olgunlar köylerinde karşımıza çıkan ancak ülkemizin temel sorunlarından biri olan çocuk evliliklerine karşı başta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, kolluk kuvvetleri, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve yerel yönetimlerin işbirliği ile acilen bir eylem planı oluşturarak derhal harekete geçilmelidir. İzmir Barosu, bu oluşuma her türlü hukuksal destek vermeye hazırdır. Her koşul ve ortamda çocukların evlendirilmelerini cinsel sömürünün bir türü ve hak ihlali olarak gören İzmir Barosu bu toplumsal olguya karşı dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de mücadelesine devam edecektir" denildi. 

BAKANLIK İNCELEMESİ SÜRÜYOR

Öte yandan İzmir'in Kiraz ilçesine bağlı Sırımlı ve Olgunlar köylerinde, kız çocuklarının kaçırılıp para karşılığında evlendirildiği iddialarının ardından jandarma ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ekipleri incelemelerini sürdürüyor. Ekipler, Olgunlar ve Sırımlı başta olmak üzere tüm aileleri ziyaret ederek, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Kiraz Belediyesi ve jandarma ekiplerinin iş birliği ile yürütülen çalışmalarda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 8 ekibi, dağ köylerindeki 300 eve ziyaretler gerçekleştirerek vatandaşlarla görüşüyor. Çocuk yaşta evliliklere karşı bilgilendirme çalışmalarının 3 yıl önce Kiraz ilçesinde başlatıldığı, gelecek haftalarda İzmir Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Müftülük personelinin de projeye dahil edileceği öğrenildi. Bilinçlendirme çalışmasının okullarda rehber öğretmenler tarafından sürdürüleceği, camilerde de çocuk yaşta evliliğin sakıncalarının halka anlatılacağı kaydedildi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.