Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
İzmirli eski vekilden çarpıcı AİHM mesajı!

İzmirli eski vekilden çarpıcı AİHM mesajı!

CHP'de AİHM hareketliliği yaşanırken, partinin İzmir eski milletvekili avukat Ahmet Ersin'den yapılan hamleye yönelik çarpıcı bir açıklama geldi. İzmirli eski vekilden çarpıcı AİHM mesajı:

  • Ege Postası
  • 28.04.2017 - 12:39

EGE POSTASI - CHP'den anayasa değişikliği referandumuna yönelik Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) kurumsal ve bireysel başvuruların yapılacağının duyurulmasının ardından CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, AİHM'e itiraz başvurusu yaptı.

CHP’li Çam, referandumu AİHM'e taşıdı

CHP'de AİHM hareketliliği yaşanırken, partinin İzmir eski milletvekili avukat Ahmet Ersin'den yapılan hamleye yönelik çarpıcı bir açıklama geldi. Ersin açıklamasında AİHM'nin itirazları "Konu Bakımından Yetkisizlik" nedeniyle kabul etmeyeceğini bu nedenle reddedileceği baştan belli olan bir süreçle meşgul olmak yerine 2019 seçimlerine odaklanmanın gerekliliğine vurgu yaptı. 

Ersin açıklamasında şu ifadeleri kullandı;

"YSK üyeleri iddia edilenin aksine,iktidar tarafından atanarak değil,Yargıtay ve Danıştay'ın kendi üyeleri arasından,salt çoğunlukla ve gizli oyla seçilmektedirler.Halen bu kurulda görev yapan üyelerin 6'sı Yargıtay,5'i Danıştay tarafından seçilmişlerdir.YSK,seçimlerin yargısal denetimini sağlayan bir üst yargı merciidir ve Anayasanın 79/1 maddesine göre,YSK'nın aldığı kararlar aleyhine başka bir mercie başvurulamaz.

Son günlerde,YSK'nın mühürsüz zarf ve oy pusulaları hakkında verdiği kararların AİHM'ne taşınacağı konuşulmaktadır.Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Türkiye'nin de taraf olduğu sözleşmeye ek 1 no'lu Protokolun 3.maddesine göre,AİHM'nin yetkisi sadece "Yasama Organı Seçimler"ile ilgili başvuruları kabul etmekle sınırlıdır.Yani,yerel seçimler ve referandumlarla ilgili başvurular kabul edilmemektedir.Gerek Sözleşme ve ekleri gerekse AİHM içtihatları gereği,Yerel seçimlerin ve referandumların AİHM tarafından korunması ve incelenmesi söz konusu değildir.Nitekim,30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Ankara adayı sayın Mansur Yavaş'ın oy sayımında hile yapıldığına ilişkin başvurusu AİHM'nce yetkisizlik gerekçesiyle kabul edilmemiştir

Sonuç olarak,Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi veya ek protokollarında referandumla ilgili tanınan bir hak yoktur.Dolayısıyla AİHM,referandumla ilgili yapılacak başvuruları "Konu Bakımından Yetkisizlik" nedeniyle "Kabul Edilemez" olduklarına karar verecektir.

Bu nedenlerle reddedileceği baştan belli sonuçsuz ve umutsuz başvurularla meşgul olmak yerine,2019'da yapılacak yerel,genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklanmak daha doğru olur."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.