Dolar 32,3692
%0.16
Euro 34,9463
%-0.34
Altın 2.325,450
%0.22
Bist-100 9,09
%0.13

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kadınlardan müftü nikahına tepki

Kadınlardan müftü nikahına tepki

İzmir'de, Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) üyesi kadınlar, Nüfus Hizmetleri Kanunu Değişiklik Tasarısı kapsamında, müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesini de içeren yasa tasarısının meclis alt komisyonunda kabul edilmesini protesto etti.

  • Ege Postası
  • 07.10.2017 - 15:18

Çankaya'daki dernek binasında bir araya gelen Cumhuriyet Kadınları Derneği İzmir Şubeleri yönetici ve üyeleri adına basın açıklamasını okuyan CKD İzmir Şubesi Başkanı Zuhal Of, bu maddenin laiklik ve medeni haklara aykırı olduğunu, diğer inanç kesimleri açısından da eşitsizliğe neden olacağını öne sürerek, "Bu ayrıştırıcı tasarı vahim bir hatadır. Umuyoruz ki mecliste aklıselim galip gelir ve tasarı reddedilir" dedi.

Kadınlardan nikah tepkisi

Tasarının yürürlükteki Medeni Kanun'a ve Anayasa'ya aykırı olduğunu savunan Of,  şöyle devam etti:

"Tasarı, laik Cumhuriyet rejimini ortadan kaldırmaya yönelik planlı girişimlerden biridir. Medeni Kanun ile belediyelere verilen resmi nikâh kıyma işlemlerinde bugüne değin hiçbir yetersizlik söz konusu olmamıştır. Ülkemizde isteyen herkes, inancına göre dini nikâh yapabilmektedir. Bu şartlarda tasarının hiçbir haklı gerekçesi yoktur. Gizli amacın Cumhuriyet rejimini yıkmak olduğu açıkça görülmektedir. Ancak tasarı sadece müftülere nikah yetkisi vermekle kalmıyor. Sağlık personelinin takibi dışında doğan çocukların bildiriminin nüfus müdürlüklerine yazılı beyanla yapılması zorunluluğunu ve 5 gün içinde müdürlüklerine bildirilmeyen doğum olaylarında sağlık personeline yönelik idari para cezasını da ortadan kaldırıyor. Çocuk istismarı vakalarının ve erken yaşta zorla evliliklerin çoğunun doğum nedeniyle gidilen hastanelerde ortaya çıktığı düşünüldüğünde, bu değişikliğin asıl amacının tecavüzcünün korunması olduğu açıktır. Yine şiddet mağduru kadına koruma kararı verilmesi için belge-delil zorunlu olması, ya da koruma süresinin kısaltılması öneriliyor. Oysa yürürlükteki 6284 Sayılı Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna göre şiddet mağduru hakkında belge delil aranmaksızın 6 ay süreli koruma kararı veriliyor."

CKD İzmir Şube Başkanı Zühal Of, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Atatürk'ün kurduğu ve hepimizin yaşatmakla yükümlü olduğu laik Cumhuriyet rejiminin yıkılmasına, kadına yönelik ayrımcılığa, kadın ve çocuk hakları ihlallerine, mer'i kanunlarımız ve Anayasamızın yok sayılmasına seyirci kalmayacağımızı, tüm yasal ve demokratik direnme haklarımızı kullanacağımızı ilan ediyoruz. Laik Cumhuriyetten, kadın ve çocuk haklarından yana olan tüm vatandaşlarımızı da birlikte hareket etmeye davet ediyoruz." (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.