Dolar 32,3627
%0.14
Euro 34,9578
%-0.31
Altın 2.324,970
%0.2
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağ'dan çarpıcı 'parti içi yarış' mesajları...

Karabağ'dan çarpıcı 'parti içi yarış' mesajları...

CHP'de geçtiğimiz olağan kongre sürecinin İzmir'deki baş aktörlerinden olan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, parti içi yarışın startının verildiği süreçte Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı aracılığıyla örgüte çok önemli mesajlar verdi. CHP'de gündem kongre takvimi: Avcı sordu, Karabağ yanıtladı

  • Ege Postası
  • 18.05.2017 - 09:28

EGE POSTASI - CHP'de olağan kongre takvimi açıklandı dikkatler parti içi yarışa yoğunlaştı.

Son iki il kongresini sancılı yaşayan İzmir Örgütü'nde, ortada 2019 hesabı da olunca sürecin nasıl şekilleneceği merak konusu.

Kongre takviminin açıklanmasının ardından gözler, son il kongresinde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve 21 ilçe belediye başkanının desteklediği Alaattin Yüksel'e karşı, Nevzat Kavalar'a açık destek veren tek belediye başkanı olan Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ'a çevrildi.

Parti içi dobra çıkışlarıyla dikkat çeken Karabağ, kongre takviminin başında Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı aracılığıyla örgüte çok önemli mesajlar verdi.

Sercan Avcı: Partinizde olağan kongre takvimi açıklandı. 7-8 aylık bir parti içi yarış süreci var. CHP, İzmir’de bu süreci nasıl geçirmeli'

Hasan Karabağ: Bu olağan kongre süreci Türkiye’nin bir yol ayrımına girdiği süreçte yapılıyor. Normal bir süreç değil.  Parti içi yarışı acımasız şekilde yaşamamalıyız. Kongrelerin bence barış içinde geçmesi gerek. Ülkenin kuruluş yapısı değiştiriliyor. Süreç başladı. Bu süreç içinde CHP’nin kuruluş dönemindeki ruhu yakalaması lazım. Siyasetçilerin bir seferlik kendinden başka Türkiye’yi düşünmesi gerek. Siyaset yapanlar bu sefer kendilerini aşmaları gerek. Egolarına yenilirlerse 'siyasi çıkar peşinde koşacağız' derlerse seçilecek yerlerde kalmaz. Parlamenter sistem değiştiğine göre vekil seçilmenin bir önemi kalmayacak. Belki de belediye sayısı azaltılacak. Mesele parti içi seçilmekten çok ötede çok önemli. Ülkeyi, vatanı, Cumhuriyeti, Atatürk’ü düşünen çocuğunu düşünen her şahıs bu kongreler sürecinde kavgayı gürültüyü kötü sözü bırakmalı. Eğer hedefleri ülke için siyaset yapmaksa. Egolarına yenilirlerse özellikle belediye başkanları mevcut güçlerini benim dediğim adam olsun diye acımasızca kullanırlarsa yine kongrelerden doğru sonuçlar çıkmaz. 2019’a üzülerek gireriz.

Sercan Avcı: CHP'de kongre takvimi başladığında örgütte ‘Belediye başkanları bu işe karışmasın’ sesleri yükselir. Mümkün mü böyle bir durum'

Hasan Karabağ: Bu sistem içinde belediye başkanları karışmadan duramazlar. Tüzüğü değiştirmek gerek. Meclis grup başkanlığını ilçe başkanları il başkanları yapmamalı. Belediye başkanları direkt  genel merkeze bağlı bir birimin altında olmalı. İlçe başkanlarına ve il başkanlarına seçimlere 2 yıl kala aday olunmayacak şartı getirilmeli. Tüzük değişikliği bu olağan kurultayda yapılmalı. İlçe başkanı belediye başkanı çekişmesi ortadan kaldırılmalı. Belediye başkanı belediyesiyle ilçe başkanı ilçesiyle uğraşmalı. Bazı ilçe başkanları tadını kaçırır mücadeleye giriyor belediye başkanlarıyla. Bu da muhalefet partilerinden daha zararlı oluyor başkanlara. Bazı ilçe başkanları önümüzdeki seçimlerde adaylık için belediye başkanını yıpratmaya başlıyor. Çözümü yukarıda anlattığım şeyler. Belediye başkanı, ilçe başkanı gruba sürekli müdahale eden adam oluyor. Grubun başkanı ilçe başkanı bir de belediyenin başkanı belediye başkanı. İkili bir yapı oluyor. Bu kesinlikle yanlış. Bu sefer belediye başkanı uyum içinde çalışacağı ilçe başkanı arıyor. Mecburen müdahil oluyor. Belediye grupları ile il ve ilçe başkanlarının sorumluluk anlamında bağı kesilmeli. Belediye başkanlarını da Genel Merkez kontrol etmeli. 6 ay da bir görevli göndermeli. Belediye başkanının halkla bağı, STK'larla bağı sorgulanmalı, değerlendirilmeli.

Sercan Avcı: Geçen kongre ciddi kutuplaşma yaşandı. Bu dönem'

Hasan Karabağ: Bu dönem daha barışçı hava olması gerek. Olmazsa partinin işi zor.

Sercan Avcı: İzmir’de sürecin en sağlıklı şekilde geçmesi için reçete ne olur'

Hasan Karabağ: Genel Başkan müdahil olsa İzmir’i düzeltir. Genel Başkanın İzmir’e müdahil olması gerek. Üstelik kendisi aynı zamanda İzmir Milletvekili...Genel Başkanın müdahil olması ve tek listeli bir kongre götürmesi gerek. Doğru reçete bu bence…

Sercan Avcı: Geçen kongre sürecinde başroldeydiniz. Nevzat Kavalar’a açık destek veren tek belediye başkanıydınız. Hatta elinizde kalem kağıt, listeyi yaptığınız konuşuldu. Yine başrolde olacak mısınız'

Hasan Karabağ: Başrol oyuncusu olmak gibi bir derdim yok. Açıkçası da istemiyorum. Geçen sefer süreç farklı gelişti. Ben bu partide büyüdüm. Dolayısıyla ideolojik yanımız makamdan önce gelir. Belediye başkanlığı olsa da olur olmasa da olur. Doğruyu birilerinin söylemesi gerek. İzmir’de bıkkınlık yapan bir siyasi yapı var CHP içinde.  Bu yapının biraz geri çekilmesi gerek. Kendini tasfiye etmesi gerek.

Sercan Avcı: Siz ilçenizde ki delege seçimleri ve kongre sürecine ciddi müdahil oluyorsunu? Nedeni doğru bir ilçe başkanıyla çalışmak mı'

Hasan Karabağ: Benim ilçem yeni bir ilçe olduğundan partileşme sürecini bazı mahalleler yeni yeni yapıyor. O nedenle müdahil olmam gerekiyordu. Hazır bir ilçe olsa neden karışayım. 

Sercan Avcı:Peki il kongresi sürecine yeniden müdahil olacak mısınız'

Hasan Karabağ: İlçe kongrelerini görmek lazım. Ondan sonra şekillenir. Delegenin eğilimi belli olmadan ne yapacağınızı söylemek doğru olmaz. Ancak dediğim gibi doğru reçete Genel Başkan'ın müdahil olması.

Sercan Avcı: Üye yapısı sağlıklı mı'

Hasan Karabağ:Değil...Özellikle CHP'li belediyelerin olduğu yerlerde değil.Partiyle pek geçmişi olmayan bir çok kişi belediyeyle bağ kurmak adına üye oluyor. 12 Eylül 80'den önce daha sağlıklı bir üye yapısı vardı. Mezhep ve etnik zemin üzerinden üyelikler yapılıyor. Bu da parti içi seçimlerin ruhunu zedeliyor.

Sercan Avcı: 2019'da Cumhurbaşkanı seçimi dışında yerel ve genel seçim var. Parti içi hedefler var. Farklı yapılar var. Herkesin gönlünde bir makam var. İlçe başkanlıkları ve il başkanlıkları çok önemli. Şahsi fikrim geçtiğimiz senelerdeki yarışlardan daha çetin bir sürecin yaşanacağı…

Hasan Karabağ: 2019’da belediye hesabı yapanlar, 2019’da ilçe belediyelerini göremeyebilir. Belediye başkanlığı gücünü bir yaşam biçimi haline getirenlerden kurtulunmalı… Babamızın çiftliği mi belediyeler. Buranın tapusunu bize vermediler. Güç zehirlenmeleri engellemesi gerek tabandaki insanlar tarafından. Geçen kongrede o kadar baskıya rağmen güce rağmen sandıkta gitti reaksiyonu gösterdi üye, delege…

Sercan Avcı: Nasıl bir il başkanı gerekli. Bir profil çizebilir misiniz'

Hasan Karabağ: Büyükşehir Beleidye Başkanı karşısında, ilçe belediye başkanları karşısında başı dik olması gerek. Deneyim muhakkak aranıyor. Liderlik vasfı olmalı. Herkese söyleyecek sözü olmalı. Herkesin ciddiye alacağı bir tavrı olmalı. Örgütü iyi tanımalı. Düzenle iş ilişkisi olmamalı. Ticaret yapan sanayici iş adamı pozisyonundakilerin sesinin çıkması bu dönem iktidara karşı mümkün değil.

Sercan Avcı: Referandumda İzmir sonucu memnun etti mi sizi'

Hasan Karabağ:İzmir’de referandumda alınan oyun tamamı CHP’nin oyu değil. İzmir 1-2 puan daha yüksek olmalıydı.

Sercan Avcı:Meral Akşener’in parti kurması gündemde. CHP’yi ne kadar etkiler'

Hasan Karabağ: Eğer Meral Akşener bir parti kurarsa bu tamamen stratejik bir sıkıntı yaratır CHP’ye. Sahildeki oyları parçalar. Bir çok ilin kaybına neden olabilir.

Sercan Avcı: Referandumdaki ‘hayır’ bloğu nasıl korunur nasıl büyür'

Hasan Karabağ: Blokun genişlemesi için muhalefetin öncüsü CHP’nin referandum sonucunu kabullenmeme eylemleri yapması lazım.

Sercan Avcı:Şimdiden Cumhurbaşkanı-Başkan adayı önerisi getiriliyor parti içinden…

Hasan Karabağ: Başkan adayı şu olsun bu olsun önerileri saçma sapan bir şey. Gayrimeşru seçimi meşrulaştırıyorsunuz.

Sercan Avcı:Parti içi olağanüstü kurultay taleplerini nasıl karşılıyorsunuz'

Hasan Karabağ: Olağanüstü kurultay isteyenleri ben ciddiye almıyorum. Ciddi bulmuyorum. Genel Başkan da ciddi alsa kendisi yapar zaten. Genel Başkan, kendisinden daha iyi biri olsa şuan bırakır, iyi tanıyorum kendisini. Ama şuan öyle bir isim yok.

Sercan Avcı: Özellikle potansiyel Genel Başkan Adayları arasında ilk sırada olan Muharrem İnce’nin zaman zaman İzmir’deki gizli toplantıları yazılıp çiziliyor. Kocaoğlu-Yüksel yapısıyla temasından söz ediliyor. CHP'de potansiyel bir genel başkan adayının Kocaoğlu-Yüksel ikilisine çok mu ihtiyacı var'

Hasan Karabağ: İzmir delegasyonunun üstünde Kocoağlu’nun ve siyasi arkadaşının çok etkisi yok. Son kurultay sonuçlarına baksınlar. İzmir’den PM adayı yapılan arkadaşların İzmir sandığındaki oylarına bakın. En yüksek oyu Hakkı Akalın aldı. Önerdikleri isimler 20 civarında oy aldı. İzmir’in kaç delegesi var 50 küsür ancak aldıkları oylara bakın.

 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.