Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da kreş krizi yargıya taşındı

Karabağlar'da kreş krizi yargıya taşındı

Karabağlar Belediyesi’nde bir süredir yaşanan kreş krizi yargıya ve Ankara’ya taşınınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan belediyeye ceza geldi. Karabağlar'da kreş krizi yargıya taşındı

  • Ege Postası
  • 26.08.2016 - 12:56

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Önceki yıllarda sık sık yaşanan maaş krizleri ve işçilerin ardı ardında eylem yaptığı Karabağlar’da belediye yönetimiyle personel bir kez daha karşı karşıya geldi. Bin kadar işçinin hizmet verdiği Karabağlar Belediyesi’nde çalışanlar yasal kreş hakları için mahkemenin yolunu tuttu.

Yasal mevzuat gereği belediyeler de dahil olmak üzere, 150 kişiden fazla çalışanın bulunduğu kamu kurum ve kuruluşlarında çocuk sahibi personel için kreş açma zorunluluğuyla ilgili yaşanan çıkmaz bitmek bilmiyor. Son olarak uzun süredir çözüm bulunamayan bu sıkıntıyla ilgili Karabağlar’da yaşananlar diğer kurumlara da emsal olacak gelişmelere sahne oldu.

BELEDİYE KREŞ SÖZÜNÜ TUTMAYINCA BAKANLIKTAN CEZA GELDİ

Yaklaşık üç yıldır devam eden kreş sıkıntısı sonrasında Karabağlar Belediyesi’nde örgütlü bulunan Genel-İş Sendikası konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na taşıdı. Çocuk sahibi çalışanlar ısrarlı taleplerinin yerine getirilmemesi üzerine bakanlığın kapısını çalarken, belediyenin sosyal haklarının karşılığını vermediği, ayrıca kreş açma yükümlülüğünü yerine getirmediğini bildirerek belediye aleyhinde şikayette bulundu. Konuyu inceleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkilileri işçilerin bu talebini haklı gördü ve belediyenin idari para cezasına çarptırılmasına karar verdi.

TOPLU SÖZLEŞMEYLE ARA ÇÖZÜME GİDİLDİ

0-4 yaş arası çocuğa sahip olan ve çalışma koşulları nedeniyle zorluk çeken personele yönelik son toplu sözleşmede bazı iyileştirmelere gidildi ancak bu da sıkıntıya çare olmadı. Bulunan ara çözüm gereği, toplu sözleşmeye eklenen madde ile belediyede kreş açılana kadar yaklaşık yüz kişiye aylık 150 lira tutarında maddi yardım ödenmesine karar verildi. Söz konusu cezayı ödemek zorunda kalan ilçe belediyesi, yetkili sendika ile uzlaşmaya varılmasına rağmen kreş sözünü tutmayınca yaşanan çıkmaz bu sefer de yargıya taşındı.

KRİZ BU SEFER DE YARGIYA TAŞINDI

Sendika, belediye şirketi Karbel A.Ş. çalışanları adına İdare Mahkemesi’ne açılan davada, belediyenin işçilerin 3 yıl geriye dönük olmak üzere kreş ücretlerini istedi. Gözler bu sefer mahkemeden gelecek karara çevrilirken, personel başına 3 bin 500 liraya yaklaşan kreş ücretlerinin ödenmesi de gündeme geldi.

İŞÇİ BAŞINA 3 BİN 500 LİRA KREŞ YARDIMI

Yargı işçileri haklı bulduğu takdirde, geriye dönük kreş ödemeleri belediye tarafından peşin ya da taksitli olarak çalışanlara verilecek. Diğer kamu kurumlarına da emsal olması beklenen sonucun açıklanmasıyla birlikte, belediyenin kreş sözünü tutmasını bekleyen çalışanlar da rahat nefes almış olacak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.