Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Karabağlar'da pazaryeri krizi!

Karabağlar'da pazaryeri krizi!

Karabağlar Belediyesi'nin Kibar Mahallesi'nde yapımını sürdürdüğü kapalı pazaryeri inşaatı durma noktasına geldi. Şantiyede patlak veren ücret krizi sonrasında paralarını alamayan yüklenici firma çalışanları iş bıraktı. Harç bitti, yapı paydos!

  • Ege Postası
  • 06.07.2017 - 13:01

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Karabağlar'da yapımı 7 milyon 200 bin TL'ye mal olan ve ilçede kritik öneme sahip yatırımlar arasında yer alan Kibar Mahallesi Kapalı Pazaryeri projesinin inşaatında yeni bir kriz patlak verdi.

MAAŞ KRİZİ PATLADI

Karabağlar Belediyesi'nin geçtiğimiz yaz aylarında yapımına başladığı ve önümüzdeki Şubat ayında tamamlanması planlanan Kibar Mahallesi semt pazarı projesinde evdeki hesaplar çarşıya uymadı. İlçe belediyesinin toplam 7 milyon 200 bin lira karşılığında ihale ettiği, finansmanı İller Bankası'ndan gelen krediyle karşılanan ve toplamda 7 bin 200 metrekarelik alanda yükselen yeni tesisin inşaatında görev yapan işçiler kazan kaldırdı.

İŞÇİLER İŞ BIRAKTI, İNŞAAT DURDU

Yüklenici firma çalışanları iki aydır ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle iş bıraktı, kapalı pazaryeri inşaatı da durdu. Yaklaşık 1,5 aydır kaderine terk edilen semt pazarının şantiyesine de bu gelişmelerin ardından kilit vuruldu.  

PAZAR PROJESİ YARIM MI KALACAK'

Krizin perde arkasında işi üstlenen yüklenici firma ile çalışanları arasında yaşanan ücret anlaşmazlığı yatarken, belediye ise anlaşmazlığın giderilmesi için çalışmalara başladı. Ücretlerini alamayan ve iş bırakan mağdur çalışanlar geçtiğimiz hafta içerisinde belediyeye gelerek Başkan Muhittin Selvitopu ve bürokratları ile görüştü. Ancak gerçekleşen toplantı krizi çözmeye yetmedi.

PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK'

Tesis inşaatı durduğundan ötürü belediye yüklenici firmaya işi sonlandırması için bildirimde bulunacak. İhaleyi kazanan firma yükümlülüklerini yerine getirmediği takdirde, belediye sözleşmeyi fesih edebilecek. Ardından projenin inşaatının devamı için yeniden ihaleye çıkılacak. Yaşanacak bu süreçte inşaatın tamamlanması ve semt pazarının hizmete açılması en az 6 ay kadar gecikmeye uğrayacak. Diğer bir ihtimale göre ise, firma çalışanları çalıştıkları şirkete alacakları için dava açarak ücretlerini üst işveren konumundaki belediyeden isteyebilecek. Belediye de yargıdan gelecek sonuç doğrultusunda işi üstlenen yüklenici firmaya ödediği hak edişi keserek işçilere dağıtacak.

BAŞKAN SELVİTOPU: BELEDİYEYLE İLGİSİ YOK

Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde gerçekleşen meclis toplantısında açıklamada bulunan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise krizin belediyeden değil, işi üstlenen yüklenici firmadan kaynaklandığının altını çizerek şunları kaydetti: "İhaleyi alan firma gerekli tüm belgelerini tamamlamış, kaydı olan, gerekli kurumlardan resmi izinleri alan bir firma. Devletin alacağı olanın hakkını koruması gerekir. Konunun belediye ile ilgisi yok. Yaşananları takip ediyoruz. Neden olduğunu da biliyoruz. İş kanunu var, çalışma yasaları var. Alacakları olan işçiler bu yasalar kapsamında hukuki yolları kullanabilir. Ben ödemek istesem bile bu parayı rastgele ödeyemem. Öncelikle hukuki sürecin işlemesi lazım. Eğer böyle bir şey gelirse, firmanın hak edişinden keser işçilerin parasını öderiz. Bize intikal ederse bunu yapabiliriz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.