Dolar 32,3674
%0.15
Euro 34,9653
%-0.28
Altın 2.325,490
%0.22
Bist-100 9,08
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kaya yeni sistemi anlattı, CHP'ye sert çıktı, seçmene seslendi!

Kaya yeni sistemi anlattı, CHP'ye sert çıktı, seçmene seslendi!

AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Radyo Ege Postası'na konuk oldu. Kaya, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini detaylarıyla anlattı, CHP'den gelen eleştirilere yanıt verdi. Kaya, seçmene "Kulaklarınızı 1 saatliğine CHP’nin sözcülerine tıkayın ve metni okuyun, anlayacaksınız" çağrısı yaptı. Yeni sistemi anlattı, CHP'ye sert çıktı, seçmene seslendi:

  • Ege Postası
  • 02.02.2017 - 09:42

EGE POSTASI - AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Radyo Ege Postası'nda, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı ve köşe yazarı Mithat Umutoğulları'na önemli açıklamalarda bulundu.

Kaya, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine neden ihtiyaç duyulduğunu, sistemin neler getireceğini anlattı, özellikle CHP'den gelen “Tek adam, diktatörlük” eleştirilerine sert yanıt verdi. Kaya, seçmene "Kulaklarınızı 1 saatliğine CHP’nin sözcülerine tıkayın ve metni okuyun, anlayacaksınız" çağrısı yaptı.

Kaya şunları söyledi;

SADECE AK PARTİ'NİN İRADESİ DEĞİL

82 Anayasası kabul edildiği günden beri değiştirilme noktasında ciddi bir irade var. Bu sadece AK Parti’nin iradesi değil. 82’den sonra tüm partilerin dileğiydi. Bugüne kadar son değişiklik öncesi 17 defa değiştirildi. Bizim bugün yaptığımız 18. değişiklik oldu. Şuanki yapılan değişiklikler daha çok hükümet sistemi değişikliği. 

GEÇMİŞTE UZLAŞILMIŞTI AMA...

Bundan önceki noktada özellikle 2011 seçimlerinden sonra 4 siyasi parti bir araya geldi. Biz meclisteki çoğunluğa bakmadan her siyasi partiden 3 temsilci aldık ve 12 kişiden oluşan bu ekip ciddi bir uzlaşı sağladı. 64 madde noktasında da bir mutabakat vardı. Fakat maalesef ana muhalefet partisi CHP, HDP ile birlikte bu değişikliklerin meclis noktasındaki iradeye ortak olmadı. 

SİSTEM DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ 7 HAZİRAN

Özellikle hükümet sistemi değişikliğine gerek duymamızın sebebi 7 Haziran seçimleridir. 7 Haziran seçimlerinden sonra hep beraber gördük ki hükümet çıkmadı. Bütün uğraşlara rağmen hükümet seçilemedi. Şimdi diyorlar ya Cumhurbaşkanı, Meclis’i feshetme yetkisi vardır. Asıl bu sistemde var. 7 Haziran sonrası Cumhurbaşkanımız dedi ki, “siz anlaşamıyorsunuz aranızda, ben meclisi feshettim.” Cumhuriyet Halk Partisi’nin söylediğinin tam tersi bu sistemde var. Şuan Cumhurbaşkanı’nın meclisi tek başına feshetme yetkisi var. 7 Haziran’da hep birlikte bunu gördük. Ama getirdiğimiz yeni sistemde seçim yenilemesi var. Eğer ki Cumhurbaşkanı ve meclis arasında uzlaşı sağlanamazsa hem Cumhurbaşkanı hem de meclisin seçimleri tekrar yenileme şansı var. Eğer Cumhurbaşkanı yenilerse kendi döneminden gidiyor. 

15 TEMMUZ'DA SEÇİLMİŞ CUMHURBAŞKANI OLMASAYDI ATLATILAMAZDI

Biz ortaya Türk tipi bir sistem koyalım derken bütün dünyadaki sistemleri inceleyerek sistem oluşturduk. Eski sistemin yürüdüğünü iddia eden geçmiş dönemlerde yaşanan sıkıntılara baksın. Tarihimiz ortada. Zaten muhalefet de bunu söylüyor. En son ortaya çıkan 15 Temmuz’daki darbe kalkışmasında seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olmasaydı, millet bu zorlu dönemi bu kadar kolay atlamazdı. 

GEÇİŞ ZORUNLULUK OLDU

7 Haziran seçimleri sonrası ortaya çıkan terör olaylarında seçilmiş bir hükümet yoktu. Ama seçilmiş bir Cumhurbaşkanı olduğu için millet arkasında durdu ve yolumuza devam ettik. Ve 2007’deki yaptığımız anayasa değişikliğinden sonra geldiğimiz nokta itibariyle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş bir zorunluluk oldu.

YETKİLER KISITLANACAK

Şuan Cumhurbaşkanı’na olağanüstü yetkiler falan verildiği yok. Zaten var bu yetkiler. Hatta belli noktalardaki yetkileri kısıtlanacak.  Şuanki anayasamızda cezai sorumluluğu bile yoktu. Vatana ihanet diye bir madde geçiyor. Bu da Türk Ceza Kanunu’nda tanımlanmamış, bir suç tabiri yok. Şuanki 18 madde içerisinde Cumhurbaşkanı’nın ve bakanların cezai sorumlulukları var. Bunu getiriyoruz ama Cumhuriyet Halk Partisi buna da karşı çıktı. 

MİLLET NE DERSE O

Türkiye’nin sorunlarını hep ‘hayır’ diyerek çözemeyiz. Biz bu değişikliklere özellikle MHP ile başladıktan sonra hem MHP Lideri Devlet Bahçeli, hem Başbakanımız Binali Yıldırım CHP’ye defalarca kez söyledi. Gelin siz de önerinizi yapın dendi. Ve son hafta müzakereleri bitirdiğimiz zaman MHP ve AK Parti yine çağrı yaptı. CHP’de getirsin kendi modelini. Beraber ikisini de götürelim. Millet ne derse o. 

YENİ MODEL GETİRİYORUZ

Bizim şuan oluşturduğumuz 18 maddelik yeni sistemin 7-8 maddesi özellikle hükümet sistemiyle ilgili, diğer maddelerde başka konular var. Bunun kararını nasıl yönetilmek istediğini belirleyecek olan millet verecek. Bizler aracılık yapıyoruz. Milletin temsilcileri olarak milletin önüne yeni bir model getiriyoruz. Çünkü bu sistem yürümüyor. Geçmiş dönemleri bir kenara bırakın, 7 Haziran’da tosladı sistem.

TEK ADAMLIĞI KESİYORUZ

Ben özellikle Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermiş hemşehrilerimizden şunu istiyorum. 11 sayfadan oluşan 18 maddeyi okumalarını istiyorum. Okuduklarında görecekler, biz tek adamlığı kesiyoruz. Bizim getirdiğimiz bu sistemde bir cumhurbaşkanının görev süresi 10 yıl olacak. 10 yıldan sonra siyasi hayatı bitecek. Tayyip bey 2002’de başbakan oldu. 15 yıldır siyasi hayatı devam ediyor. Mevcut sistem itibariyle bir dönem daha cumhurbaşkanı olma şansı var. Bu sistemde cumhurbaşkanlığı bitse döner tekrar başbakan olur. Yani kısacası ömrü yettikçe bu ülkenin başında kalır. Ama şimdi ne yapıyoruz, görev süresini tıkıyoruz. Ve bu siyasette ciddi bir yenileme getirecek. Yani en iyisi bile olsa maksimum 10 yıl siyaset yapabilecek. Bizi tek adamlık sistem getiriyoruz diye eleştirenler baksın geçmişe… 

SİSTEME DEĞİL CUMHURBAŞKANIMIZA KARŞILAR

Yeni sistem özellikle siyasette yenilenmenin ve gençlerin önünü açacak bir sistem. Asıl tek adamlığı biz bu noktadan sonra ortadan kaldıracağız. CHP’li Bülent Tezcan’ın bir açıklaması var. Bu açıklamada başkanlık sistemine karşı olmadıklarını, Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığına karşı olduklarını söylüyor. Yani Recep Tayyip Erdoğan karşısında seçim kazanamayacaklarını peşin peşin kabul etmişler. Başbakanımız bu sistemin takdiminde mecliste konuştu. Dedi ki, “Arkadaşlar,  Erzincanın Refahiye Kayı köyünden Topal Dursun'un  oğlu Binali Yıldırım başbakan oluyorsa siz de çalışın bir cumhurbaşkanı çıkarın.” 

CHP TEMBEL

CHP tembel... Bakın Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir önerisi dahi olmadı. Parlamenter sistemden şikayet ettiler ama hükümet sistemi önermediler. Bu tamamen tembellik. Belediyecilikte de tembeller, genel siyasette de tembeller. Seçim kazanma noktasında zaten umutsuzlar. Bir %25’lik kitle yakalamışlar. Onları da projelerle değil sloganlarla tutuyorlar. Ve o kitle de bize kulaklarını tıkamış. Ben o yüzden Cumhuriyet Halk Partisi seçmenine diyorum ki bizi dinlemeyecekseniz alın bir okuyun. 

KULAKLARINI 1 SAATLİĞİNE CHP'YE TIKASINLAR

Cumhuriyet Halk Partisi %25’lik kitleyi elinde tutabilmek için insanları kutuplaştırdı. Tamamen kulaklarını tıkadı. Bu 18 maddeyi vatandaşımız okuduğu zaman zaten anlayacak. Kulaklarını 1 saatliğine CHP’nin sözcülerine tıkasınlar ve metni okusunlar anlayacaklar zaten...

İLK 4 MADDEYLE SORUNUMUZ YOK

Tarih belli geçmiş belli. Anayasanın ilk 4 maddesine ilişkini hepimiz biliyoruz. Bizim bu maddelerle ilgili hiçbir sorunumuz yok. Ama 2011’de ilk 3 madde için değişiklik önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi’dir. O öneri geçmedi, bizler buna izin vermedik.

ANAYASAYA İLK KARŞI ÇIKAN KANDİL

Bugün Türkiye’nin bekasına ilişkin en büyük tehlike terör örgütleri. Bugün anayasa değişikliğine ilk karşı çıkan Kandil’deki Cemil Bayık’tır. Arkasından HDP, onun arkasından CHP. Bu HDP’ye İzmir’de de 7 Haziran döneminde belediyeler de büyük destek verdi. Oy barajını aşsın diye HDP’ye oy veren CHP Genel başkan yardımcıları çıktı. 7 Haziran’dan sonra 12 Temmuz’da gördük, bunların tek işi terör. Bunlar meclise girdi ve yine ciddi anlamda şehitler vermeye başladık. Biz net bir şekilde, kararlı bir şekilde terörün üstüne gittik. Ben CHP seçmenine şunu diyorum. Bugün HDP’nin bu rejimle sorunu olup olmadığı noktasında kafalarında bir kuşku var m? Ben bir tane HDP milletvekilinin seçildiği ilin sorunuyla ilgili meclis kürsüsünde görmedim. Hep bizim terörün karşısındaki düşüncelerimize karşı çıktılar. Bugün rejimle derdi olan HDP’nin yanında maalesef ki CHP’yi görüyoruz. Cemil Bayık’ın neden hayır dediğini CHP’li arkadaşlarımızın düşünmesi lazım. 

BU MİLLET DİKTATÖR SEÇMEZ

Bu milletin bu milletten başka dostu yok. 15 Temmuz’daki olaylar başka bir ülkede yaşansaydı tepkiler nasıl olurdu, bakın bizim ülkemizdeki tavırlar nasıl oldu. 15 Temmuz’da 240’ın üzerinde şehit veren bu millet diktatör falan seçmez. Bunun çok net görülmesi lazım. Demokrasi aşığı bu milletin diktatör seçme imkanı yok.

CHP'NİN İÇİNE HDP KAÇMIŞ

Bizim bugün gittiğimiz yol, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti ilelebet yaşatacak bir yönetim için gayret içerisindeyiz.  Ama gel gelelim bugünkü CHP, kurucuları Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkelerinden tamamen uzaklaşıp gitmiş, içine HDP kaçmış bir Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Bunu İzmirli kabul etmez. Sırtında taşıdığı CHP’nin bugünkü geldiği durumu ben İzmirli hemşehrilerimin kabulleneceğini sanmıyorum.

YSK TARAFSIZ ADİL ŞEKİLDE BELİRLENECEK

Geçen gün CHP Milletvekili Tacettin Bayır diyor ki; “Bütün yargıyı tek adam belirleyecek.”  Evet mevcut sistemde belirliyor. Ama biz değiştiriyoruz. Cumhurbaşkanı HSYK’ya sadece 2 üye seçebilecek. Bir de adalet bakanı, müstaşarı koyduk oldu 4 kişi. Heyet 11 kişi… Geriye kalan 7’sini meclis seçecek. Ve 5’te 3 çoğunlukla seçecek. Yani biz tek başımıza seçemeyeceğiz. Dolayısıyla mecliste uzlaşacağız. Onlar adaylarını getirecek, bizler adaylarımızı getireceğiz tarafsız ve adil bir şekilde bu belirlenecek. Tacettin bey sayıyor ama mevcut anayasayı sayıyor. Tarafsız olsun istiyorsanız neden hayır diyorsunuz'

BAYKAL BİLE OKUMAMIŞ

Maddeleri kendileri bile okumuyor. Deniz Baykal bile okumamış, bunu mecliste herkes gördü. Bu çok ciddi bir hayal kırıklığı. Deniz beyle ilgili siyasette farklı bir düşüncede bile olsak duruşunu beğendim bir insandır. Bunu da şöyle görmek lazım. Bu sistem onu da engelleyecek. Biz doğmadan önce siyasete başlamış böyle kişilerin de artık önü kapanacak. Parti genel başkanı olamayacak. Diyelim ki çıktı Kemal bey seçilemedi, ne old? Milletvekili de değil… Ne olacak CHP yeni bir genel başkan seçecek sistem itibariyle. Dolayısıyla hem iktidarda hem muhalefette yenilenmeler olacak. Meclis daha kuvvetli, denetleme yetkisi daha yüksek, kanun çıkarma yetkisi daha yüksek olacak.

SÜRECİ DEVLET BAHÇELİ BAŞLATTI

Devlet Bahçeli, ülkenin sorun ve sıkıntılarında ülkenin geleceğine yönelik, ülkenin menfaatine göre ne yapılması gerekiyorsa onu yapıyor. Ve bu süreci başlatan da o oldu. 15 Temmuz ülkemizde özellikle ekonomik olarak devam ediyor. Dolar ve Euro’nun artışını ekonomistler bile doğru somut şeyler bulamıyorlar. Devlet bey bunu çok net şekilde gördü. Millet seçecek, 5 yıl boyunca Türkiye’yi yönetecek insan belli olacak. Türkiye hiçbir zaman zaafiyete uğramayacak.

OLMAMIŞ ŞEYLERİ OLMUŞ GİBİ ANLATIYORLAR

Cumhurbaşkanı’nın imzalamama sebebini hayır oyunun çok çıkmasına bağlıyorlarmış. Ben CHP’lileri özellikle olmamış şeyleri olmuş gibi anlatmalarını takdir ediyorum. Ben bunlara laf yetiştirmeyi bıraktım. 2009’da belediye seçimlerini kaybettik Torbalı’da. Eve geldim tabi moraller bozuk. Eşim geldi hadi dedi çıkalım dışarı yürüyelim. CHP’liler eşiyle boşandılar diye söylenti çıkarmışlar. Çıktık el ele Kazım Dirik’te yürüyerek eşimin muayaneye doğru gittik. Neyse eve geri geldik eşime sordum ne oldu millet yatıştı mı diye sordum. Bu sefer de “yazık şunlara bak iflas etmişler arabalarını satmışlar” demişler.

İZMİRLİLER TOKAT GİBİ CEVAP VERECEK

Ben HDP ve CHP’nin İzmir’de birlikte yürüteceği kampanyaya İzmirli hemşehrilerimizin çok güzel cevap vereceklerini düşünüyorum. 7 Haziran sürecinin ardından HDP’nin gerçek yüzünü ilk İzmirliler gördü. Ben hemşehrilerimin HDP ve CHP’ye tokat gibi bir cevap vereceklerine inanıyorum. Bu metinde olmayan yaklaşımları sanki varmış gibi anlatmalarını İzmirlilerin sempatiyle bakacağını sanmıyorum.

1 MİLYON OY ALDIK

AK Parti’nin aslında en başarılı olacağı il İzmir’dir. İzmir zor kent diyorlar ama İzmir zor kent değil. Binali Bey ile biz 1 milyon oy aldık İzmir’den. Biz 1 milyon oy alabiliyorsak şuan bizlere daha sıcak bakacaklarını düşünüyorum. CHP’nin İzmir milletvekillerine baktığımız zaman İzmirliliği göremiyorum onlarda. İzmir’in sorunlarıyla ilgilenen milletvekilleri yok. Burda temel meseleleri birkaç tane figür. CHP, tembelliği sayesinde bu oyu alıyor. Biz CHP’nin bugünkü geldiği durumu insanlarımıza anlatacağız. CHP’lileri anlatacağız. Atatürk diyorlar… Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti bölmek isteyen HDP ile ne işin var seni? Bunu artık bizim hemşehrilerimiz görüyor.

EŞYALARI TOPLAYIP GİDİYORLAR

Alaattin Yüksel açıkladı. Aziz Kocaoğlu kendisine referandum süreci için,  “Kamyoneti yükleyelim” demiş... Demek ki 2019’da eşyaları toplayıp gidiyorlar. Çok iyi şekilde görmüşler. Alaattin bey aslında referandum yerine 2019 mesajı vermiş.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.