Dolar 32,6188
%0.44
Euro 34,7266
%-0.02
Altın 2.514,770
%1.22
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu'ndan darbe komisyonuna tepki...

Kılıçdaroğlu'ndan darbe komisyonuna tepki...

Kılıçdaroğlu: Darbe girişimini araştırma komisyonu değil, kapatma komisyonu.

  • Ege Postası
  • 30.05.2017 - 17:39

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu, "Bir siyasi iktidar darbeden şikayetçiyse, darbecilerin tamamını yargılamak, gerçek darbecileri yargı önüne çıkarmak ve failleri bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmak durumundadır. Eğer bunu yapmıyorsa darbecinin kendisi zaten odur" dedi. Kılıçdaroğlu, "Ben kontrollü darbe deyince kızıyorlar. Karanlık noktalar bir değil, iki değil, dünya kadar. Bunların hepsinin ortaya çıkması lazım." diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM’deki grup toplantısında yaptığı konuşmasında, “Gittiğim her yerde bu anayasa değişikliğinin Türkiye’de demokrasiyi çökerteceğini söyledim. Devlet denen kurumu yok edeceğini söyledim. Ama koro halinde 'Kılıçdaroğlu doğruları söylemiyor' diye sabah öğle akşam benden söz ettiler. Hiç anayasadan söz etmediler. Bugün benim söylediğim her cümlenin, her kelimenin doğru olduğu ortaya çıktı. Bugün devlette çift başlılık var. Bugün TBMM ilk kez çift başlılığı yaşadı" ifadelerini kullandı.

“Gelin CHP’ye gelin hep birlikte Türkiye’de köklü bir değişimi gerçekleştirelim”
“En büyük arzumuz demokrasiyi güçlendirmektir” diyen Kılıçdaroğlu, “İşçileri düşünün hak arıyorlar. Şişe Cam işçileri önce işvereni çağırdılar, gelin oturalım toplu sözleşme yapalım. Aldığımız ücretler bize yetmiyor diye. Anlaşamadılar, anlaşamayınca en doğal hakları olan grev yapacağız dediler. Ama Bakanlar Kurulu çıktı ‘siz grev yapamazsınız’ dedi. Niçi? Ulusal güvenliği tehlikeye sokuyorsunuz. Allah aşkına Şişe Cam işçilerinin grevi ne zamandan beri ulusal güvenlik konusu oldu. Biz hakkını arayan alın teri döken herkesin, her işçinin, her sendikanın yanındayız. Milyonlarca gencimiz işsiz. İşsizlik bütün kötülüklerin anasıdır. Eğer bir ülkede bir hükümet varsa o hükümetin birinci görevi işsizliği önlemektir. Bugün 4 gencimizden birisi işsiz" şeklinde konuştu.

MAZOT FİYATINI YÜZDE 50 DÜŞÜREMEZLER

Kılıçdaroğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Mazot fiyatını yüzde 50 düşüremezler bunu gayet iyi biliyorum. Zam yapmasınlar ona da razı çiftçi. Sudan'da gittiler 780 bin dönüm arazi kiraladılar. Dünyanın parasını ödediler şimdi orada pamuk ve yağlı tohumlar üreteceklermiş. Batman'dan bir tablo, bir hayırsever diyor ki bir fırına ‘her gün 500 ekmeği fakirlere verin’ diyor. O kuyrukları gördünüz mü gazetelerde televizyonlarda. Binlerce kadın, iki ekmek almak için saatlerce kuyrukta bekliyorlar. Hani bu ülkede kişi başına gelir 3 kat artmıştı. 15 yıldır iktidardasınız. Binlerce insan hala iki ekmeğe muhtaçsa burada bir derdimiz var demektir.”

PARASI VE ADAMI OLAN SERBEST KALIYOR

Kılıçdaroğlu, konuşmada, herkesin adaletli olması gerektiğini Allah'ın da böyle emrettiğini belirterek, CHP olarak adaletsizliğe karşı çıktıklarını ve bundan sonra da çıkacaklarını ifade etti. Darbe girişimi sonrasındaki tutuklamalara işaret eden ve haksızlıklar yaşandığını savunan Kılıçdaroğlu, "parası ve adamı" olanların serbest kaldığını, olmayan vatandaşın ise tutuklu kaldığını bildirdi.

Konuşmasında tutuklu gazetecilerin durumuna da değinen Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhuriyet Gazetesi'nin yazarları Kadri Gürsel ve Akın Atalay'ın "ByLock kullanıcısı tarafından aranmış olmak", "parke döşettiği firmanın sahibinin oğlunun, soruşturma geçiren bir firmaya mal satması", Doğan Holding Ankara Temsilcisi Barbaros Muratoğlu'nun "bir fotoğrafta FETÖ liderinin sağ tarafında durması ve ceketinin her iki düğmesini de ilikli olması" gibi gerekçelerle tutuklandıklarını, bu gerekçelerin hiçbirinin bir dayanağı bulunmadığını anlattı.

Kılıçdaroğlu, Sözcü Gazetesi muhabirlerinin ise "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın darbe girişimi sırasında nerede olduğunu yaptıkları haberlerle darbecilere bildirdikleri" gerekçesiyle tutuklandıklarını belirterek, ancak Mecliste darbeyle ilgili kurulan araştırma komisyonunun raporunda, darbecilerin Erdoğan'ın yerini önceden bildiklerinin yazıldığını kaydetti.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Amaç, FETÖ gerekçesiyle muhalefetin tamamını susturmak, ezmek ve yok etmek. Ama Sözcü ve Cumhuriyet inandığı ilkelerden, demokrasiden ödün vermez." dedi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ'ın da eleştirileri nedeniyle sürgün edildiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Oruç tutan bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, sevgili vatandaşlarım elinizi vicdanınıza koyununuz, bu söylediklerim tamamı doğrudur. Eğer bu adeletse ben adaletin ne olduğunu bilmiyorum. Eğer bu adaletsizlikse haksızlık karşısında susan, dilsiz şeytandır." diye konuştu.

ÇÖZÜM ÜRETEN TEK KİŞİ ATATÜRK'TÜR

İslam ülkelerinin durumu ve yaşananlara ilişkin de bazı bilgileri paylaşan Kemal Kılıçdaroğlu, İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye 57 ülkenin bulunduğunu, bu ülkelerin toplam 1 milyar 700 milyon nüfusu olduğunu, bunun dünya nüfusunun yüzde 28'ini oluşturduğunu aktardı. Kılıçdaroğlu, "Bu 57 ülkenin toplam gayri safi hasılası 7 trilyon dolar. Oysa sadece Çin'in gayri safi hasılası 12 trilyon dolar. 57 ülkenin 7 trilyon, sadece Çin'in 12 trilyon dolar. Hepimiz üzerinde düşünmeliyiz. 57 ülke neden bu kadar geri diye. İslam İşbirliği Örgütü'nün verilerine göre üye ülkeler dünya enerji kaynaklarının yüzde 70'ine sahip, doğal kaynakların da yüzde 40'ına sahip. Ama nüfusun yüzde 40'ı yoksulluk içinde." değerlendirmesini yaptı. 

İslam dünyasının yüzyıllar önce bilimin, sanatın, kültürün, gelişmenin merkezi olduğunu, bugün ise batının gerisinde kaldığını pek çok Müslüman ülkenin çatışmalar ve yoksullukla mücadele ettiğini anlatan ve bazı araştırmalardan rakamlar veren Kılıçdaroğlu, "Nasıl oldu da İslam coğrafyası bu hale geld? Bunu en iyi gören ve çözümü en iyi üreten kişi dünya tarihinde tekdir ve onun adı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'tür." dedi.

ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLERSİNİZ 

Atatürk'ün cumhuriyetin ilk yıllarında, başta okuma yazma oranının yükselmesi olmak üzere, eğitim ve sosyal alanlarda ilerleme için çok önemli adımlar attığına işaret eden Kılıçdaroğlu, bunun birçok İslam ülkesine de örnek teşkil ettiğini, Türkiye'yi Müslüman dünyasının gözbebeği konumuna getirdiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi bu Türkiye Cumhuriyeti'ni yok etmeye çalışıyorlar. Bütün o halklar hep Türkiye Cumhuriyeti'ne öykünmüşlerdir. 'Bizim de oradaki gibi haklarımız olsun, özgür seçimler, özgür yargı, demokrasi olsun' demişlerdir. 'Artık diktatörlerden bıktık' demişlerdir. Bugün geldiğimiz nokta makarayı tersine sarma sürecidir. Türkiye tekrar 1930'ların, 20'lerin, Osmanlı'nın son dönemine götürülmek isteniyor. Bu gerçeği bütün vatandaşlarımın bilmesini isterim. Bunun bir partiyle, kişiyle ilgisi yoktur. Bu bir Türkiye Cumhuriyeti sorunudur ve bu sorun hangi görüşten, inançtan olursak olalım hepimizin ortak sorunudur. Bugün benim görüşüme yasak getirirsen yarın bir başkası senin görüşüne yasak getirir. Biz ikisine de karşıyız. Aklımızı kullanacağız, hakkımızı arayacağız. Eğer siz bu kapıları kapatırsanız ülkeyi kaosa sürüklersiniz."

İktidarın özellikle Olağanüstü hal (OHAL) döneminde yaptığı uygulamaları eleştiren Kılıçdaroğlu, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen bilim insanlarının yurt dışında çalışma imkanlarının dahi ortadan kaldırıldığını, bunun haksız bir yaklaşım olduğunu savundu. Kemal Kılıçdaroğlu, "Ramazan ayında bunları anlatmamın sebebi, oruç tutan bütün vatandaşlarıma sesleniyorum, eğer adalet hepimiz için geçerli ise ve sevgili kardeşim sen adaleti arıyorsan, adı Adalet ve Kalkınma Partisi olan partiden uzak duracaksın. Ne adaleti var ne kalkınması." diye konuştu.

AKLIMIZLA ALAY MI EDİYORSUNUZ

Mecliste darbe girişimine ilişkin kurulan Araştırma Komisyonu'nun çalışması ve hazırladığı rapora da değinen Kılıçdaroğlu, komisyonun darbeyi araştırmak değil, üzerini kapatmak yönünde bir yaklaşım sergilediğini ileri sürerek, konuşmasına şöyle devam etti:

GÜLEN'E ÖVGÜLER DÜZEN BİRİSİ

"Komisyon Başkanı da geçmişte Fethullah Gülen'e övgüler düzen birisi. Kaç kere Pensilvanya'ya gitti onu da bilmiyoruz. El, etek öpen birisi. Şimdi kalkmış komisyona başkanlık yapıyor. Eğer bir siyasi iktidar darbeden şikayetçiyse, darbecilerin tamamını yargılamak, gerçek darbecileri yargı önüne çıkarmak ve failleri bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarmak durumundadır. Eğer bunu yapmıyorsa, darbecinin kendisi zaten odur. En önemli iki aktöre bu darbenin Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı. Niye Meclis'e gelmiyorla? Niye komisyona bilgi vermiyorlar. Niçi? İktidar izin vermiyor. Bu iktidarın bu darbeyi bağımsız ve tarafsız soruşturacağına ben inanayım m? Siz bizim aklımızla alay mı ediyorsunu? 15 Temmuz darbe girişimini araştırma komisyonu değil, kapatma komisyonu. Sadece onu değil, 17-25 Aralık'ta yapılan yolsuzlukları da kapatma komisyonu. 17-25 Aralık'ta bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna tanık olduk. Hiç kimse bu düşünceden bizi vazgeçiremez."

ELE GEÇİRMEDİLER SİZ ATAMA YAPTINIZ

Komisyon raporunda FETÖ elemanlarının devlete sızdığı ifadelerinin yer aldığını anlatan Kılıçdaroğlu, sızmadığını iktidar tarafından yerleştirildiklerini iddia etti. 
"TÜBİTAK'ı bu hale kim getird? Atamaları kim yapt? Dinlemelerin başına adam tayin ettiniz" diyen Kılıçdaroğlu, "Neymiş, 'HSYK ele geçirilmiş'. Anayasa değişikliğini beraber yaptınız. Fetullah Gülen Amerika'dan dedi ki 'Bu anayasa değişikliğine ölüler bile kalksın oy versin'. HSYK'yı ele geçirmediler arkadaşlar, siz oralara atama yaptınız." diye konuştu. 
Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu: "FETÖ'cü albaylar terfi etsinler diye kanun teklifi verildi. O kanun teklifi ile mevcut albaylar emekli olacak, yerine FETÖ ile bağlantılı olanlar gelecek. Bu kanun teklifini verenlerin tamamı FETÖ'cüdür. Nerede arıyorsu? İşte Meclis'te. MGK kararından hiç söz edilmiyor, raporda tek satır bile yok. Bütün Türkiye'yi parsel parsel sattılar, raporda bir cümle var m? Yok. 'Mali olarak çok güçlü hale geldiler'. Kim getird? İhaleleri kim verd? Parsel parsel arazileri kim tahsis ett? Üniversiteleri kim kurd? Bu darbeyi soruşturan savcıların iddianameleri Adalet Bakanlığı tarafından isteniyor. 'Getir bakalım bir görelim. Olur da bizi zor duruma sokan bir cümle olur, bunu değiştirelim'. Bu bizim tarihimizde görülmemiştir. Adalet Bakanlığı darbeyi soruşturan savcıların iddianamelerini istiyor, düzeltiyor, 'Bu iddianameyi mahkemeye verebilirsin' diyor."

KARANLIK NOKTALAR DÜNYA KADAR

Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz'da MİT'in darbe girişiminden haberi olup olmadığının tartışıldığına, bilgi edindiği yönünde de ifadeler olduğuna işaret ederek, neden önlem alınmadığının sorgulanmasını ve vatandaşa izah etmesini istedi. Kemal Kılıçdaroğlu, "Ben kontrollü darbe deyince kızıyorlar. Karanlık noktalar bir değil, iki değil, dünya kadar. Bunların hepsinin ortaya çıkması lazım." dedi.

Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümü, kumpas davaları gibi konuların komisyon raporunda yer alaması gerektiğini de anlatan Kılıçdaroğlu, geçmişte güvenlik birimlerinden gelen bazı resmi yazıların da görmezden gelindiğini savundu. 
Kılıçdaroğlu, "Bir rapor daha var. 17 Şubat 2017 tarihli bir bilirkişi raporu. Genelkurmay'da savcının istediği üzerine rapor düzenliyorlar. Rapor var bizde. Bu raporda yok. 15 Temmuz darbe girişimini araştıran komisyonun elinde yok. Var da gizliyor. Niçin yo? Bütün bu ayrıntıları komisyonun üyesi CHP milletvekilleri rapora yazacaklar. Biz görevimizi yapacağız. Asıl suçlular hala yakalanmış değil. Asıl failler yani bu işin siyasi ayağı hala ortaya çıkmış değil. Arkasını bırakmayacağız." ifadesini kullandı.

ŞEHİTLERİN KANINI YERDE BIRAKTILAR 

Darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden vatandaşlara karşı sorumlulukları olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "249 şehidin kanını yerde bıraktılar. O kanı yerde bırakmamaya söz verdik. Sözümüzün arkasında duracağız. Asıl çağrılıp dinlenmesi gereken kişi, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iki genel başkanıdır. Binali Yıldırım ve Recep Tayyip Erdoğan. Gelip bilgi vermeleri lazım." değerlendirmesini yaptı. 

Kılıçdaroğlu, Erdoğan ve Yıldırım'ın darbe gecesine ilişkin açıklamalarının çelişkili olduğunu da iddia etti.

AYARINI BOZDUKLARI KANTAR ONLARI DA TARTACAK

Darbe girişiminin siyasi ayağının mutlaka ortaya çıkarılması gerektiğini bildiren Kılıçdaroğlu, "Aynı menzile gidiyorlardı. Ne demektir b? Bir ipte iki cambaz oynadılar. İki canbaz bir ipte oynamaz. Birisi diğerini tasfiye etti, diğeri yoluna devam etti. Neyl? 15 Temmuz'u fırsat bilip bir karşı darbeyle. Türkiye bir karşı darbe yaşamıştır ve yaşamaya devam etmektedir." diye konuştu. 

16 Nisan halk oylamasının ardından Türkiye'nin mühürsüz bir anayasa ile yönetildiğini, anayasanın toplumun, halkın değil, bir partinin anayasası olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, devletin kurumlarının ele geçirildiğini parti militanlarının yerleştirildiğini anlattı.

Kılıçdaroğlu, tüm bunlara karşı onurları ve gururlarıyla direneceklerini ifade etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.