Dolar 32,4851
%-0.19
Euro 34,7558
%-0.32
Altın 2.420,420
%-0.4
Bist-100 9.676,00
%0.32

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kılıçdaroğlu’nun uyarısının ardından gözler belediye başkanlarında

Kılıçdaroğlu’nun uyarısının ardından gözler belediye başkanlarında

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanları toplantısında “örgütün işine karışmayın, çıkabilecek tartışmalardan uzak durun” uyarılarının ardından belediye başkanlarının delege seçimlerinde ve ilçe kongrelerinde ne yapacağı merak ediliyor. Egepostası merkez ilçelerdeki belediye başkanlarının bölgelerinde ne yapacağını analiz etti. Kılıçdaroğlu’nun uyarısının ardından

  • Ege Postası
  • 11.08.2017 - 11:00

EGEPOTASI- Delege seçimleri öncesi örgütler harıl harıl çalışırken kongre dönemlerinde belediye başkanlarının örgüte müdahale etmeleri tartışmaların odağında olmuştu. Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun CHP'li belediye başkanları ile yaptığı toplantıda "Halkla iç içe olmanız gerekiyor. Düğün ve cenazelere mutlaka katılın, hasta ziyaretlerini ihmal etmeyin. Bulunduğunuz yerde makam arabaları ve korumalarla değil halkla birlikte gezin, örgütün işine karışmayın, çıkabilecek tartışmalardan uzak durun." diyerek yapılacak seçimlerde belediye başkanlarının  seçimlere müdahil olmamalarını istemişti.

Kılıçdaroğlu'nun bu açıklamasından sonra gözler belediye başkanlarına çevrildi.  Yapılacak delege seçimlerinde belediye başkanlarının ne yapacağı merak ediliyor. Egepostası belediye başkanlarının bölgelerinde ne yapacağını analiz altına aldı.

AKPINAR KARŞIYAKA'DA RAKİPSİZ

İlk durağımız CHP'nin kalesi Karşıyaka ... Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar; Konak’tan aday oldu ve CHP MYK'sı onu Karayakaya Belediye Başkan Adayı olarak atadı. İlk geldiği dönem "Karşıyaka’yı bilmiyor" eleştirilerine rağmen Karşıyaka siyasi arenasında başarılı oldu. İlk iş olarak kent konseyine getirdiği Mustafa Özuslu'yu ilçe başkanı koltuğuna oturttu. Ve ardından yapılan delege seçimlerinde neredeyse bütün mahallerde seçimi kazandı. Akpınar, tek adaylı kongre yapıp kimsenin beklemediği bir başarı kazandı. O kongrede Uğur Yıldırım ilçe başkanı oldu. Bu delege seçimlerinde ise Cihan Türsen çalışma ekibini oluşturup  delege seçimlerinden sonra aday olabileceğinin sinyalini vermesi Karşıyaka'da farklı bir heyecan kazandırmış durumda. Geçen süre içinde Uğur Yıldırım’la uyumlu çalışan ve başarılı bir dönem geçiren Başkan Akpınar'ın bu tercihi bu dönemde de elini güçlendirdi. 

Karşıyaka'da aralarında ezeli bir rekabet olan Ali Engin, Cevat Durak gibi önemli isimlerin mahallelerinde hiç kimsenin beklemediği isimlerle ittifaklar yapma ihtimali yüksek. Bu Hüseyin Mutlu Akpınar için önemli.

Başkan Akpınar'ın delege seçimlerinden küçük bir hasarla çıkması yüksek bir ihtimal.

BAYRAKLI'DA BAŞKAN KARABAĞ SEÇİM UZMANI

Bayraklı'da belediye başkanı seçildikten sonra muhalif bir ilçe ile karşı karşıya kalan Başkan Hasan Karabağ, delege seçimlerinin başlamasıyla alana indi. Ve o dönem delege seçimlerini İlçe Başkanı Ali Sami Doğrukul yaptı. Ancak delege seçimlerinden sonra İlçe Başkanı Ali Sami Doğrukul, avantajlı girdiği ilçe kongresini az farkla kaybetti. Ve o dönemden sonra kongrelerde Karabağ’ın ağırlığı hissedildi. Levent Ölçer ve Cemalettin Alper'in ilçe başkanı olduğu kongrelerde Karabağ'ın desteğini alan adaylar büyük farkla seçimleri kazandı. Ve son yapılan il kongresinde İl Başkanı seçilen Alaattin Yüksel’i 22 belediye başkanı ve 27 ilçe başkanı desteklemesine rağmen, Yüksel'in rakibini destekleyen Karabağ sadece 5 oyla seçimi kaybetti. Ve bu seçimden sonra Belediye Başkanı Hasan Karabağ'ın kongrelerdeki siyasi yeteneği ortaya çıktı. Bu nedenle Bayraklı’da tabir yerinde ise Karabağ'ın haberi olmadan kuş uçmaz.

OLGUN ATİLA SİYASETTEN UZAK DURUYOR

Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila hem en şanslı hem de en şansız belediye başkanlarından. Belediye Başkanı olarak şanslı çünkü Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Bornovalı, bu hizmetler açısından büyük bir avantaj. Öte yandan  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Bornova siyasetindeki ağırlığını düşünürsek Başkan Atila, Kocaoğlu'nun gölgesinde kalıyor. "Siyaset yapmıyor" eleştirilerine maruz kalan Başkan Atila'nın siyaseten sıçrama yapması nerdeyse imkansız. Bunu yapmak için Aziz Kocaoğlu'nun karşısına çıkması gerekir. Bunun da siyasi teamüller gereği doğru olmadığını düşünürsek Başkan Atila'nın pozisyonunun değişmesi yanlış olur. Aynı akıbeti Bornova'da Belediye Başkanı olduğu dönem de Kamil Okyay Sındır da yaşamıştı.

PİRİŞTİNA KAVGAYI BİTİRDİ

Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina yeni belediye başkanı seçildiğinde kimse siyaseten başarılı olmasını beklemiyordu. Önceki dönem yaşanan tartışmalar ve kavgaların devam edeceği düşünülüyordu. İlk seçimde Bektaş Gül’le birlikte yoluna devam eden Piriştina, Gül'ün sağlık sebeplerinden dolayı görevi bırakması üzerine yoluna Çağdaş Kaya ile devam etti. Geçen kongrede Buca'nın önemli isimleriyle ittifak yapan ve ittifaka yeni isimler ekleyen Başkan Piriştina'nın yapılacak delege seçimlerine müdahalesinin olacağını ve ardından ortaya çıkacak tabloda delegasyon üzerinde önemli bir hakimiyetinin olacağını ve burada farklı bir yapı çıksa bile Piriştina’nın bu yapıyı toparlayarak kendi lehine döndüreceği aşikar.

ABDÜL BATUR İSTİKRAR ABİDESİ

Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye başkanları arasındaki en kıdemli isimlerden. CHP'nin İzmir'de marka olmasında önemli işlere imza atmış isimlerin başında geliyor. 1994 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketi olan İZBETON’un Genel Müdürlüğü’ne getirilen Batur, o güne kadar etkin olmayan şirketi başarılı çalışmalarıyla büyüterek Büyükşehir Belediyesi’nin en büyük şirketi haline getirdi. 1999 yılında DSP'den Narlıdere Belediye Başkanı seçildi.  Ve ardından o dönemin İl Başkanı Alaattin Yüksel'in davetiyle CHP'ye geçerek sosyal demokrat düşünce ile hizmet üreten önemli belediye başkanlarından oldu. Ve her geçen gün Narlıdere'de CHP'nin oylarını rekorlar kırarak artırdı. Siyasette ise tam anlamıyla istikrarlı bir çizgi çizdi.

Batur delege ve ilçe seçimlerine sürekli müdahalesi olan belediye başkanlarından. Belediye başkanı koltuğuna oturduğundan beri neredeyse hiç seçim kaybetmedi. Ve seçilen ilçe başkanlarıyla uyumlu çalıştı.  Bu nedenle de Batur'un delege seçimlerinde işaret edeceği ismin kazanması yüksek ihtimal. Batur'un karşısında ciddi bir muhalefetin olması beklenmiyor.

TAHİR ŞAHİN'DEN HABERSİZ YAPRAK KIPIRDAMAZ

Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin de belediye başkanları içinde en kıdemli isimlerinden biri. Menemen Belediye Başkanı seçildiğinde kimse CHP'nin Menemen’de seçim kazanacağını beklemiyordu. Seçildikten sonra belediye, siyaset ve sporda Menemen’i başarıdan başarıya koşturan isim. Son dönemlerde yaptığı projelerle Menemen kabuğunu kırmayı başardı. Menemen Belediye Başkanı Tahir Şahin siyasi duruşu ile de kendisini ispatlamış belediye başkanlarından. Deniz Baykal'ın en güçlü olduğu dönemde kurultayda Mustafa Sarıgül’e destek verdi. Ve ardından CHP Yüksek Disiplin Kurulu tarafından "Disiplinsizlik" gerekçesiyle ihraç edildiği zaman "Beni defterden silebilirsiniz ama partililerimin gönlünden asla silemezsiniz. Ben CHP'li doğdum, CHP'li devam edeceğim" sözleriyle CHP'li duruşunu ortaya koymuştu.

Ve ardından Başkan Şahin Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne itiraz etmişti. Mahkeme Şahin hakkında CHP Yüksek Disiplin Kurulu'nca verilen ''partiden kesin çıkarma'' kararını iptal etmiş ve bunun üzerine Şahin partiye geri dönmüştü.

2006'da CHP'den ihraç edilmesine yolunu açan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 2009 yerel seçimlerinde Tahir Şahin'i tekrar Menemen'den aday yapmak zorunda kaldı. Ve o partiden ihraç edilen Tahir Şahin, 2009'da CHP'ye seçim kazandırdı. 2014'te de aday yapıldı ve yine kazandı. Oysa Başkan Şahin, "kolaycılık" yapma yolunu seçip, "beni nasıl olsa CHP'den kovdular, ben kendi işime bakayım" demiş olsaydı, belki de bugün ne Tahir Şahin ne de Menemen'in belediyesi CHP'li olacaktı. Bu kadar badire atlatmış bir ismin siyasette başarısız olma şansı nerdeyse sıfır. Bu nedenle Menemen’de Tahir Şahin'den habersiz yaprak kıpırdamayacaktır.

BELEDİYEDE BAŞARISIZ SİYASETTE İSE...

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu belediye başkan adayı olduğunda bürokrat belediye başkanı, belediyecilikten gelme ve başarılı işler yapacağı beklentisi vardı. Ancak geçen süre içine  belediyede işlerin iyi gitmediğini ifade etmek gerekiyor. Ancak Başkan Selvitopu'nun belediye başkanı seçildikten sonra geçen kongreyle birlikte siyaset yapma isteği belediye başkanlığının önüne geçti. Bu nedenle geçen dönem ilçe başkanlığı seçimine müdahil oldu. En büyük yardımcısı ise Özel Kalem Müdürü ve Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan.. Zaten bu konuda yeteneğini ispatlayan Kayhan'ın mükafat olarak, önce özel kalem müdürlüğü ve ardından başkan yardımcılığı kadrosunu almış oldu. Karabağlar’da delege seçimlerinin sonucu ne olur bilinmez ama Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu'nun seçimlere müdahil olacağı kesin. Bu konuda başarılı olması ihtimali ise yüksek.

ÇİĞLİ'DE HASAN ARSLAN VE OYU...

Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan seçildiği ilk dönem yaşadığı polemiklerle gündeme geldi. Arslan’ın belediye yönetimi açısından çok fazla proje üretemediği ancak, belediyeyi finansal olarak düzlüğe çıkarması, belediyecilik açısından önemli işlere imza attığını söylemek yanlış olmayacaktır.

Özellikle istikrardan yana olan Başkan Arslan "politik olmak yerine doğal olmayı" tercih eden belediye başkanlarından... Başkan Arslan'ın karşısında delege seçimleri ve ilçe başkanlığı seçimi için ciddi isimler var.  Başkan Arslan'ın Çiğli'de son dönemlerde yaptığı siyasi hamlelerin yerinde olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle delege seçimlerinde doğru isimlerle bir araya geldiği ifade ediliyor. Bu süreçte verdiği röportaj da "Bir oyum var o da ilçe başkanıma"  sözü her ne kadar stratejik olarak yanlış gibi gözükse de Başkan Arslan'ın bunu ilginin İlçe Başkanı Zeynel Mertoğlu'nda toplanması için yaptığı ve delege seçimlerinden sonra ortaya çıkacak tabloya göre farklı bir inisiyatif kullanabileceği ifade ediliyor.

Başkan Arslan'ın da diğer belediye başkanları gibi delege seçimlerine müdahale edeceği görülüyor.

SEMA PEKDAŞ NE YAPSA OLMUYOR

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş ise belediye başkanı seçildikten sonra kucağında tam anlamıyla bir bomba buldu. Tabir yerindeyse kendisini siyasetin göbeğinde buldu. Pekdaş’ın Konak'ta meclis grubunun siyasi hamlelerinden yapılacak delege ve ilçe başkanlığı seçimlerine fırsat bulamadığı görülüyor. Bir de "yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal" delege ve ilçe seçimlerinde alanda olsa, meclis grubunun tamamı siyasetle iç içe ve etkili, onlarla rakip olsa belediye meclisinde daha büyük bir sıkıntı yaşayacak. Bu nedenle örgütün işine çok fazla karşımayı doğru bulmadığını görüyoruz. Pekdaş, delege seçimlerinde arafta… Karışıp karışmama konusunda kararsız olduğu gözleniyor. Belki delege seçimlerinden sonra kongrede müdahil olabilir…

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.