Dolar 32,4935
%0.06
Euro 34,6725
%-0.17
Altın 2.495,790
%0.46
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kiraz ve erik ihracatını yağışlar vurdu

Kiraz ve erik ihracatını yağışlar vurdu

İzmir’in Ödemiş ilçesinde aniden bastıran dolu, kiraz üretimi ile ünlü Bademli Mahallesi'ndeki kiraz ve erik ağaçlarına da zarar verdi. Ürünlerin zarar görmesi nedeniyle dış bağlantılardaki siparişler de bugün itibariyle iptal edildi.

  • Ege Postası
  • 09.06.2017 - 12:31

Ödemiş ilçesinde etkili olan dolu, kentteki mahallelerde zarara yol açtı. Dolu nedeniyle ağaçlardaki meyveler zarar görürken, tarlalardaki ürünler de yan yattı. Yağış, kiraz üretimi ile ünlü Bademli Mahallesi'nde bulunan kiraz ve erik ağaçlarına zarar verdi. Son yağışlarla ağaçlardaki kiraz ve erikler çatladı. İhracat yapılacak ülkelerle ise siparişler karşılıklı olarak iptal edildi. Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi, yağışların meyve bahçelerinde büyük zararlara yol açtığını söyledi. Bilgi, kooperatif olarak yaptıkları tüm dış bağlantıların iptal edildiğini açıkladı.

"Özellikle ABD’ye olan ihracat bağlantılarımızın hepsini iptal ettik"

Bir süreden beri bölgede etkili olan yağışların Bademli’deki erik ve kiraz ağaçlarında büyük zararlara yol açtığını ifade eden Selçuk Bilgi, şunları söyledi: 

“Çevre köylerle birlikte düşündüğümüzde bin tonluk bir rekolte beklentimiz vardı. Fakat, son haftalardaki olumsuz hava koşulları erik ve kiraz ihracatına darbe vurdu. Özellikle ABD’ye olan ihracat bağlantılarımızın hepsini iptal etmek zorunda kaldık. Çünkü, eriklerimiz, 2 gün yolda, 3 gün de inceleme sırasında zaman kaybediyor. 3-5 gün de rafta bekleyince bozuluyor. Yağışlar nedeniyle ürün kalitesinde düşüş yaşadığımız için bu yıl büyük zarardayız. Öte yandan, yağışların ardından 8 Haziran'da yağan dolu, kiraz ağaçlarında ve üstündeki meyvede zarara yol açtı. Hava şartlarına rağmen, bin tonluk ortalama rekolte yerine 200 ton kadar ürün beklentimiz vardı; fakat doluyla birlikte 100 kiloda ancak 15 kilo sağlam kiraz elde edebiliyoruz ki bu 15 kiloda da sıkıntı yaşıyoruz. Bu nedenle kooperatif olarak bütün ihracat bağlantılarımızı karşılıklı olarak iptal etmek zorunda kaldık. Üreticimiz bu yılı zararla kapatacak." (İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.