Dolar 32,5666
%0.25
Euro 34,9544
%-0.05
Altın 2.445,000
%0.36
Bist-100 9.717,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kocaoğlu ve Soylu'dan 'yangın' raporu

Kocaoğlu ve Soylu'dan 'yangın' raporu

Yangın soğutma çalışmaları devam ederken, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu'dan açıklamalar geldi. Alanda incelemelerde bulundular

  • Ege Postası
  • 03.07.2017 - 13:28

Menderes ilçesinde önceki gün makilik alanda başlayan ve rüzgarın etkisiyle ormanlık alana yayılan yangın kontrol altına alınsa da, zaman zaman farklı bölgelerden yükselen alevleri söndürme çalışmaları devam ediyor. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'da, Menderes'te yangın söndürme çalışmalarınını yürütüldüğü mobil merkezi ziyaret etti, bilgi paylaşımında bulundu. Görüşmeden sonra açıklama yapan Aziz Kocaoğlu, Orman Genel Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğünün yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını anlattı. Yangının büyük oranda kontrol altına alındığını, belirli yerlerde devam ettiğini söyleyen Aziz Kocaoğlu, "Hava şartları ve sarp arazinin çalışmaları olumsuz etkiledi. Yerden araçla müdahale etmek çoğu yerde hemen hemen imkansız. Yanan bölgeler zaman zaman tekrar alevleniyor, ekiplerce de söndürülüyor.  Orman Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre bölgenin yüzde 80- 85'i kontrol altına alınmış durumda" dedi.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aziz Kocaoğlu, söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı Baraj gölüne düşen helikopterdeki yakıtın içme suyunda kirlenmeye neden olup olmayacağı yönündeki soruya, "Hayır, hiçbir etkisi olmayacak. Görece arıtmamız bu tür maddeleri, yağ, akaryakıt gibi maddeleri arıtmaya uygun. Zaten sistemde biz gölden dipten su alıyoruz. Dipten aldığımız için de bir problem yok. Onlar gelse de sıkıntısı söz konusu değil. Zaten arıtma kapasitemiz yeterli" dedi. Helikopterlerin söndürme çalışmaları sırasında Tahtalı'dan su almasının içme suyuna etkisine ilişkin soruya ise "Tahtalı'da suyun azalması, çoğalması gibi bir durum yangın varken hiç bir problem olmaz. Tabiki alacaklar, kullanacaklar. İçme suyunu etkilemez. Baraj gölünde nereden baksanız 250 milyon metreküp su var. Onun için hiç önemli değil" dedi.

Yangın sonrası alanın ağaçlandırılması ile ilgili de ellerinden ne geliyorsa yapmaya hazır olduklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, “Biz Tahtalı Baraj Havzası’nı hem kamulaştırıyoruz hem de yeşillendiriyoruz.  Burada da bize görev düşerse, Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte seve seve maddi, manevi destek oluruz. Önemli olan, bu afetin en kısa dönemde geriye döndürülmesi.  İzmir Büyükşehir Belediyesi bunun için de hazırdır” dedi.

Büyükşehir'den 40 araç ve 310 personel

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı alanda 20 adet arazöz, 6 adet 15 tonluk arazöz, 1 adet 18 tonluk arazöz, 2 adet hidrosup, 2 adet AKS olmak üzere 31 araç ve 256 personelle görev yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı 6 adet tonajlı araç ve 12 personeli, İZSU Genel Müdürlüğü de 3 adet tanker ve 6 personeli ile yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi, toplam 310 personel ve 40 araçla 3 gün boyunca sahada görev yaptı. Seferihisar, Karabağlar, Güzelbahçe, Buca, Narlıdere, Balçova ve Menderes belediyeleri de  18 arazöz ve 36 personeli ile yangın söndürme çalışmalarına destek verdi. 

Soylu: 800 hektar alanı kaybettik

Bölgede incelemelerde bulunan Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu, söndürme çalışmalarının hala devam ettiğini belirterek, “Havada 5 helikopter bulunuyor. Çok büyük bir alanı kaybettik, aşağı yukarı 800 hektar bir alanı kaybetmiş durumdayız. Büyük bir üzüntü içerisindeyiz. İnşallah yangın tamamen kontrol altına alındıktan sonra Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu ile görüşerek, en kısa sürede belediyemizin de vermiş olduğu desteklerle bu alandaki yeşillendirme çalışmalarımız, ağaç dikim faaliyetlerimiz başlayacak. Tabii ki tekrar aynı hale kavuşması uzun yıllar alacak ama biz ne kadar buna erken başlarsak o kadar kısa sürede o eski güzelliğine kavuşması için Menderes Belediyesi olarak göstereceğiz” dedi.

Soğutma çalışmaları bitene kadar yollar kapalı

Yangının aralıklı olarak Deliömerli köyünde devam ettiği bilgisini paylaşan Başkan Soylu, “5 helikopter müdahale ediyor. Söndürme çalışmaları devam ederken yol trafiğe kapalı olacak. Çünkü yüzlerce itfaiye aracı çalışıyor ve herhangi bir kazaya sebebiyet vermemek için trafik yangın kontrol altına alınana kadar kapalı kalacak” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlara duyarlı olmaları konusunda uyarılarda bulunan Başkan Soylu, “Bu yangınlardan ders çıkarmamız gerekiyor. Önümüze gelen her yerde mangal yakmaktan artık vazgeçilmesi gerekiyor. Bunların yapılabileceği belirli noktalar var. Oralarda bu tür faaliyetleri yapmak gerekiyor. 800 hektar alanı kaybettik. Parası bedeli hiçbir şekilde paha biçilemez. O yüzden bütün vatandaşlarımızın bu noktada duyarlı olmaları gerekiyor diye konuştu.

Telef olan hayvan yok

Öte yandan, özellikle sosyal medyada birçok hayvanın yanarak can verdiği iddialarına yanıt veren Başkan Soylu, "Burada herhangi bir ev zarar görmedi. Zaten burası ormanlık alan, ev yok. Olmadığı için de herhangi bir insan zarar görmedi. Sadece hayvan barınağı var. Oranın yakınında olan bölgede 30'a yakın hayvan vardı. Onları belediye ekiplerimiz hemen barınağa aktardı. Şu ana kadar can kaybı yaşanmadı" dedi. (DHA-İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.