Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak CHP'den başkanlık sistemine 'taht ve taçlı' protesto

Konak CHP'den başkanlık sistemine 'taht ve taçlı' protesto

CHP Konak İlçe Örgütü Mecliste sert tartışmalara yol açan anayasa düzenlemelerini, Konak'taki Kemeraltı girişinde renkli bir basın açıklamasıyla protesto etti. 'Kuvvetler birliği; Sıkı tutun düşebilirim' yazılı afişin dikkat çektiği eylemde düzenlemeyle diktatörlük getirilmek istendiği vurgulandı. Tiyatral protestoda çarpıcı mesajlar

  • Ege Postası
  • 13.01.2017 - 13:43

EGEPOSTASI - Ülke gündeminde ilk sıradaki yerini koruyan, TBMMde de kavgalı oturumlarla görüşülen yeni anayasa, İzmir'de de CHP Konak İlçe Örgütü tarafından 'Tahtlı-taçlı' bir gösteriyle protesto edildi. CHP İlçe Başkanı Şakir Başak, düzenlemeyle bütün kuvvetlerin tek kişide toplanacağını ve diktatörlük getirileceğini savunarak, "Türk tipi diyorlar, Aksakallılar heyeti bile yok" dedi. 

Tahttaki 'Türk tipi başkanlığı' sembolize eden, 'Kuvvetler birliği; Sıkı tutun düşebilirim' afişinin asıldığı ve "Bu sisteme hayır" dövizlerinin taşındığı eylemi Kemeraltı bölgesinden geçen vatandaşlar ilgiyle izledi. Protesto eyleminde açıklama yapan İlçe Başkanı Şakir Başak, terör, ekonomi, sosyal yaşamla ilgili sıkıntıların yaşandığı günümüzde, Türkiye'nin başkanlık sistemiyle ilgili bir sıkıntıya ihtiyacı olmadığını söyledi. 

"Ülke bu kadar sorunla boğuşurken biz birilerini kurtarmak için getirilen bu sistem değişikliğinin ülkeyi yarınlarda kaosa götürecek ve çıkış yolu olmayan bir bataklığa sürüklediğini ana muhalefet ve ülkesini seven sorumlu yurttaşlar olarak dile getirip uyarmak istiyoruz" diyen Başak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

GETİRİLMEK İSTENEN BAŞKANLIK SİSTEMİ Mİ'

"Getirilmek istenen, tabii ki başkanlık sistemi değil. Başkanlık sistemi sert kuvvetler ayrımına dayanır. Yasama yani (TBMM),  yürütme (Hükümet ve kabinesi) ve yargı, birbirinden tamamen ayrı, birbirlerini denetleme mekanizmalarını içeren kuvvetler ayrılığı vardır. Bu kuvvetler birliğini bir kişinin elinde toplamak açıkça tek adamlık, kısaca diktatörlüğü getiri. Bu sistem değişikliliğini şöyle bir tezle bize anlatmaya çalışıyorlar. Cumhurbaşkanı halk tarafından seçiliyor, dolayısıyla egemenlik Cumhurbaşkanının eliyle halkın egemenliğini sağlandığını iddia ediyorlar. Oysa seçime katılanların yüzde 51 ile seçilmiş, partili sıfatıyla yürütme organının başına geçmiş biri ancak bir siyasi görüşe sahip belli bir kesimi temsil edebilir. Parlamenter sistemle yönetilen TBMM ise halkı yüzde 100 temsil eder.

Bu sistemin dünyada 188 devlet içerisinde örneği olmayan bir sistem olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Birleşmiş Milletler insani gelişmişlik endeksinde ilk on sırada olan ülkelerde parlamenter sistemle, son on sırada ise başkanlık ve yarı başkanlık ile yönetilen ülkeler yer alır. Bu anayasa değişikliği geçerse ne olur.

*Anayasayla bir diktatör yaratırız.

*Demokratik rejimden tamamen ayrılıp otoriter bir rejim kurulur.

*Hiçbir vatandaşın can mal ve hukuk güvenliği kalmaz.

*Yönetimi denetleyecek hiçbir güç kalmaz.

*Bir kişi hem hükümet hem meclis hem mahkeme olur yasama ve yürütme yargı tek elde olur.

*Yetkisiz aciz ve sembolik bir meclis ortaya çıkar.

*Meclisi mezara demokrasiyi tarihe gömeriz.

İşte BM Endeksi:

 

                                                

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.