Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Konak’ta tahliye krizi

Konak’ta tahliye krizi

Konak Belediyesi’nin Yenişehir’deki yeni hizmet binası projesi yargıdan gelen son kararla birlikte adeta kördüğüm oldu. Konak Belediyesi, kritik öneme sahip alanda bulunan akaryakıt istasyonunun tahliyesi için açtığı davayı kaybedince proje de ortada kaldı. Yeni belediye binası yine ertelendi!

  • Ege Postası
  • 26.09.2017 - 14:02

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Konak Belediyesi’nin önceki dönemde Yenişehir semtindeki bit pazarı olarak bulunan alanda hizmete açtığı semt pazarının yerine inşa edeceği yeni belediye sarayı projesi yargıya takıldı.

YARIŞMALIK PROJE ORTADA KALDI

Konak Belediyesi’nin bir süredir merakla beklenen yeni hizmet binası projesi arapsaçına döndü. İlçe belediyesinin tüm hizmet birimlerini tek bir çatı altında toplamak amacıyla inşa edeceği ve Yenişehir semtinde bulunan semt pazarını adres seçtiği proje çalışmasında devam eden hukuki süreç nedeniyle üç yıldır çivi dahi çakılamadı. Önceki yıl düzenlenen yarışmanın ardından projesi belirlenen yeni binada temel atmaya hazırlanan ilçe belediyesi Yargıtay’dan gelen haberle birlikte şoka uğradı.

YENİ BELEDİYE SARAYI YILAN HİKAYESİNE DÖNDÜ

Kriz yaratan ve mülkiyeti belediyeye ait olan semt pazarı önündeki akaryakıt istasyonun bulunduğu alan ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi, ardından da Konak Belediyesi tarafından imzalanan kira sözleşmeleri irtifa hakkı Petrol Ofisi A.Ş.’ye, oradan da Şoförler ve Otomobilciler Odası’na kiraya verilmişti. Hayata geçireceği yeni hizmet binası projesi düğmeye basan belediye, benzinlik tesisinin tahliyesine karar vermiş, talebini de resmen meslek odasına iletmişti. Ancak Ocak 2017 tarihine dek sözleşmesi bulunduğunu ve aynı sözleşmenin imzalanan ek protokolle birlikte 8 Eylül 2020’ye dek uzatıldığını öne süren Şoförler Odası tahliye işlemine karşı çıkarak itiraz etmişti. Yaşanan bu gelişmeler üzerine süreç bu kez mahkemeye taşınırken, yerel mahkeme benzinliğin tahliyesi yönünde karar almıştı. Bunun üzerine itirazda bulunarak kararı bir üst mahkemeye taşıyan meslek odasının talepleri Yargıtay tarafından haklı bulundu.

EN İYİ İHTİMALLE 2018’E ERTELENDİ!

Yargıtay nihai kararında tahliyenin durdurulmasına hükmederek, yerel mahkemenin tahliye taleplerini reddetti. Bu gelişmeyle birlikte belediyenin yeni hizmet binası için temel atma hayalleri suya düşerken, yerel idare karara itiraz ederek yeniden inceleme istedi. Yargıda kilitlenen sürecin nihai kararla birlikte kesin olarak çözülmesi beklenirken, Konak Belediyesi’nin ulusal yarışmayla belirlediği yeni hizmet binası projesinin başlangıcı en iyi ihtimalle bir sene daha ertelenmiş oldu.

ŞOFÖRLER ODASI: TAHLİYE ETMEYECEĞİZ

Gelişmeler üzerine soruları yanıtlayan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, ilerleyen günlerde kararı inceleyerek, hukuki değerlendirmenin ardından kapsamlı bir açıklama yapacaklarını söyledi. Oda Başkanı Anık, “Yargı süreci bitene kadar çıkmayacağız” diyerek akaryakıt istasyonunu sözleşme süresi dolana kadar tahliye etmeyeceklerinin mesajını verdi.

SAYIŞTAY RAPORLARINA “KAMU ZARARI” OLARAK GEÇMİŞTİ

Konak Belediyesi’nin mimari projesini ulusal yarışmayla belirlediği ve tüm hizmet birimlerini tek çatı altında toplayacak Yenişehir semtindeki yeni hizmet binası gündeme geldiği günden bu yana büyük tartışmalara yol açmıştı. Muhalefetin “Ölü yatırım” benzetmesinde bulunduğu yeni belediye sarayı çalışması için alınan tahliye kararına ret oyu veren AK Parti’li meclis üyeleri Ekim 2014’teki meclis toplantısında Şoförler Odası’nın işlettiği benzinliğin boşatılmasına yönelik girişimleri “hukuk katliamı” olarak nitelemişti. Projeyle ilgili gelişmeler bununla da sınırlı kalmazken, temelini 2007 yılında Konak Belediyesi Eski Başkanı Muzaffer Tunçağ’ın attığı ve 2008 yılında 3 milyar lira harcanarak hizmete açılan Yenişehir Kapalı Pazaryeri için Sayıştay belediyeden savunma istemişti. Uzun yıllardır atıl durumda bulunan ve kötü kaderinden bir türlü kurtulamayan tesiste bulunan belediye mülkiyetindeki 96 ayrı işyerinden kira geliri elde edilemediğine yönelik tespitler Sayıştay’ın 2013 yılında hazırladığı raporlara kamu zararı olarak geçmişti. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.