Dolar 32,3413
%0.28
Euro 35,0987
%-0.07
Altın 2.310,120
%1.43
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Körfezde söz sırası kurulda

Körfezde söz sırası kurulda

Hükümetin İzmir’deki en önemli yatırımları arasında yer alan ve kentin iki yakasını bağlayacak Körfez Geçiş Projesi’nde son viraja gelindi. Ulaştırma Bakanlığı’nın 3,5 milyar liralık yatırımla hayata geçireceği projenin ÇED dosyası önümüzdeki hafta değerlendirmeye alınacak. Körfezde söz sırası kurulda

  • Ege Postası
  • 08.01.2017 - 12:01

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son seçimlerden önce ÇED süreci start alan Körfez Geçiş Projesi ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenen duyuru geldi. Geçtiğimiz yıl halkın kantarına çıkan dev proje 17 Ocak tarihinde yapılacak olan kurul değerlendirme toplantısında masaya yatırılacak ve tüm detaylarıyla ele alınacak.

KRİTİK TARİH 17 OCAK

ÇED süreci devam eden “İzmir Körfez Geçişi (Otoyol ve Raylı Sistem) Projesi” ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan beklenen duyuru da geldi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan körfezin iki yakasını buluşturacak projenin ÇED dosyası 17 Ocak’ta yapılacak inceleme değerlendirme kurulu toplantısında kapsamlı olarak ele alınacak. Balçova, Çiğli, Narlıdere ve Karşıyaka ilçelerini yakından ilgilendiren dev yatırım için kritik öneme sahip ÇED sürecine yön verecek toplantının ardından projeye nihai onayın gelmesi bekleniyor.

SON SÖZ KURULDA

Toplam 3 milyar 520 milyon TL’lik yatırım maliyetine sahip Üçkuyular ve Karşıyaka arasında körfezin iki yakasını bağlayacak karayolu tüp geçidi ile denizde yapay ada inşa edilmesine yönelik proje ÇED raporuna gelecek nihai onayın ardından resmen start alacak. “İZKARAY” olarak da bilinen ve hükümetin 2011 yılında açıkladığı “35 Proje” ile 2014 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi için başkan adayı olan Başbakan Binali Yıldırım’ın seçim bildirgesine de giren kent içi ulaşımda kritik öneme sahip projeye böylece 6 yıl sonra başlanmış olacak.

KÖRFEZİN İKİ YAKASINI BİRBİRİNE BAĞLAYACAK

Çiğli'de 2'inci Ana Jet Üsttü Mevkii'nden start alacak yeni proje kapsamında Narlıdere Sahilevleri'ne karayolu bağlantısı sağlanacak. Projeye göre raylı sistem için de ayrıca güzergah belirlenirken, Karşıyaka Mavişehir'den başlayacak hat, yine İzmir Körfezi'nden Üçkuyular'a bağlanacak. Körfez altından yapılacak batırma tünel yöntemi ile kentin iki yakası Marmaray benzeri bir sistemle birbirine bağlanacak. Proje dahilinde 2693 metrelik denizaltı tünelinin (tüp geçit) yanı sıra, körfez içine ve körfez kıyısında iki adet yapay ada kurulacak.

3,5 MİLYAR LİRALIK MEGA YATIRIM

Çiğli'yi Balçova'ya bağlayacak projeye göre, körfezin iki yakası arasında ulaşım bütünlüğü sağlanması hedeflenirken, körfez özel bir köprü ile geçilecek ve köprü bitiminde oluşturulacak yapay bir ada ve batırma tünel ile buradan gemilerin geçişine olanak sağlanacak. İzmir Çevre Yolu'nu kısaltacak proje dahilinde güzergahta bir de Mavieşehir-Üçkuyular raylı sistem hattına yer verilmesi planlanıyor. Projeye göre, toplam 4,2 kilometre uzunluğunda körfez köprüsü, 880 metrelik yapay ada, bin 800 metrelik batırma tüp tünel ve 16 bin 400 metre de raylı sistem inşa edilecek. Ayrıca mega proje kapsamında toplam 6 şeritli otoyol ve 2 şeritli raylı sistem güzergahı bulunacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.