Dolar 32,5990
%0.38
Euro 34,7988
%0.19
Altın 2.495,790
%0.45
Bist-100 9.480,00
%-0.47

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
KOSGEB’den imalatçı KOBİ’ye 500 milyon liralık destek

KOSGEB’den imalatçı KOBİ’ye 500 milyon liralık destek

Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda (EBSO) imalat sanayinde faaliyet gösteren KOBİ’lere KOSGEB kapsamında verilecek 1 milyon liralık destek hakkında bilgi verildi. Bilgilendirme toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, verilen desteklerin sanayi 4.0 sürecine geçişte önemli olduğunu söyledi.

  • Ege Postası
  • 26.09.2017 - 17:22

EBSO'da yapılan toplantıda KOBİ Gelişim Destek Programı kapsamında işletmelere destek amacıyla ayrılan kaynağın toplam büyüklüğü 500 milyon lira son başvuru tarihi ise 20 Ekim 2017 olarak açıklandı. Bu kaynaktan yararlanacak KOBİ başına ise 1 milyon liraya kadar destek verilebileceği belirtildi. Toplantıya, EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, KOSGEB İzmir Kuzey Müdürü Levent Arslan, KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı, KOSGEB Uzmanları Cafer Gilik ve Dr. Enver Çakın katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan EBSO Başkan Yardımcısı İbrahim Gökçüoğlu, KOSGEB desteklerinin Sanayi 4.0 sürecinde önemli olduğunu belirterek, "Biz destekler konusunda oda olarak sürekli Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile görüşmelerimizi sürdürüyorduk. Bu çağrı bu görüşmelerin sonucu ortaya çıktı. Firmaların eksikliği duyulan boşluk KOSGEB öncülüğünde doldurulacaktır. Bu özellikle, 4’ncü sanayi devrimine hazırlık, nesnelerin interneti, yüksek katma değerli ürünlerin ihracatında payın artırılmasında ortaya çıkıyor" dedi.

KOSGEB’DE PERSONEL EKSİKLİĞİ ŞİKAYETİ

Gökçüoğlu, üyelerin KOSGEB ile ilgili şikayetlerine de değinerek şöyle konuştu:

"Üyelerimizden en çok gelen talep KOSGEB personelinin sayısının eksikliği. 15 Temmuz'dan sonra ciddi bir personel eksikliği yaşandı ve bu doldurulmadı. O eksikliklerin hızla giderilmesi gerekiyor, yoksa sanayici veya üyemiz istediği anda uzmanla görüşemediği takdirde süreç olumsuz etkileniyor. Bürokratik sürece bağlı olarak evrakların işleme girmesi uzun sürüyor. Öte yandan bürokratik uygulamalar çözüm odaklı ve pratik hale getirilmelidir. Başvuru evrakına imzalı kaşeli teslim tarihine ait belge verilmiyor, zamana bağlı teşvik evrakının takılması durumunda evrakın teslim edildiğine dair bir uygulama olmalı."

İMALATÇI KOBİ’YE 1 MİLYON LİRALIK DESTEK

İzmir KOSGEB Kuzey Müdürü Levent Arslan ise bugüne kadar imalat sanayinden çok hizmet ve ticaret sektörlerine destek verdiklerini belirterek, "Hizmet ve ticaret sektörlerinden desteğimizi çekmemekle birlikte imalat sanayine desteğimizi artıracağımızı bilmenizi isterim. Önümüzdeki yıllarda imalat sanayine yönelik 50-100 bin lira bandında değil, 1 milyon lirayı bulan yardımlarımız olacak. Yapılan yardımlar sırasında sahadan da aldığımız geri dönüşlerle sistemimizde değişiklikler yapıyoruz. Biz yardımı yapıyoruz ancak, yatırım yapılırken işletmeler finansman sağlama konusunda sıkıntı çektiklerini bildirdiler. Bu nedenle biz artık sonradan yapacağımız desteğin yüzde 30 kadarını avans ödemesi olarak yapacağız. Böyle yapılacak yatırımda finansman sağlama konusunda da biraz olsun işletmeyi rahatlatmış olacağız" dedi.

"EN BÜYÜK SIKINTI KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN ÜRETİLMEMESİ"

KOSGEB İzmir Güney Müdürü Mustafa Çanakçı ise ağırlıklı olarak imalat sanayisine destek vereceklerini kaydetti. Çanakçı, "Türkiye’nin en büyük sıkıntısı imalat sanayinde katma değeri yüksek ürün üretememesi ve marka ürünlerin olmamasıdır. Marka ürünleri ve katma değeri yüksek ürünleri ithal ediyoruz. Bu durumda cari açığı artırıyor. Bu yüzden KOSGEB olarak imalat sanayine daha fazla destek vereceğiz" diye konuştu.

KOSGEB veri tabanında 88 bin işletme bulunduğunu belirten Çanakçı, 15 bin projenin desteklendiğini, bu sayının yeterli olmadığını, imalat sanayinden KOSGEB’e başvuru geldiğinde desteklerin artırılabileceğini söyledi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.