Dolar 32,5057
%0.18
Euro 34,8316
%0.32
Altın 2.476,140
%0.56
Bist-100 9.530,00
%-0.18

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kozak Yaylası'nda 'zafer' iftarı

Kozak Yaylası'nda 'zafer' iftarı

Bergamalılar, yargının Ovacık ve Gelintepe’de maden işletmeciliği kurulması için iptal kararı verilmesini, Kozak Yaylası Yukarıbey’de kutladılar.

  • Ege Postası
  • 17.06.2017 - 16:32

İzmir 3.İdare Mahkemesi’nde Gelintepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmeciliği projesine ilişkin verilen 18.09.2009 tarihli ÇED olumlu kararına karşı Bergama Belediyesi ve sivil toplum örgütlerince açılan davada mahkeme iptal kararı verdi. Ayrıca yine İzmir 3.İdare Mahkemesi tarafından farklı bir dosyada verilen bir kararla Ovacık Altın Madenine ilişkin verilen 18.02.2009 tarihli ÇED olumlu kararı da iptal edildi. Gerekçe olarak Kozak yöresinin biyolojik özelliği, Ege Bölgesi’nde ki nadir doğa alanlarından biri olması, flora ve fauna çeşitliliği, fıstık çamı popülasyonu vurgulandı. Ayrıca bilirkişi raporlarına bölgedeki deprem riskini ve böyle bir risk karşısında yaşanabilecek toprak ve su kirliliğine dikkat çekildi. Bu karar Bergama Kozak Köylüleri arasında sevinç yarattı. Kozak Yaylası’nda etkinlik düzenlendi.

KOZAK YUKARIBEY’DE ETKİNLİK YAPILDI
Kozak Yaylası Yukarıbey Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan etkinliğe Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel, EGEÇEP adına Av.Arif Ali Cangı, Kozak Çevre Derneği, Bergamalı vatandaşlar ve Kozak Yaylası köylüleri katıldılar. Etkinlikte ilk önce kurulan iftar sofralarına katılan yüzlerce vatandaş oruç açtı. Ardından Hacivat-Karagöz gösterisi yapıldı. Çocuklara çeşitli hediyeler dağıtıldı. Bergama Belediyesi Şehir Tiyatrosu Ber-Ti tarafından geleneksel Türk tiyatrosundan örnekler verildi. 

Etkinliğe katılan Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel yaptığı konuşmada; “Bugün burada Kozak’ın hukuk zaferini kutlamak için bir araya geldik. Türkiye’de her şeye rağmen mahkemeler var. Kozak yaylasında adalet arayışımız nihayet Danıştay’ın vermiş olduğu kararla gerçekleşti. Bu Kozak halkının zaferidir. Kozak Yaylasını tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yoktur” dedi.

25 YILLIK HUKUK VE EKOLOJİ MÜCADELESİ
EGEÇEP adına söz alan İzmir Barosu çevre avukatlarından Av.Arif Ali Cangı ise; “Bergama’da 25 yıla ulaşan bir ekoloji hareketi ve hukuk mücadelesi mevcut. Aslında Bergama 1997 yılında Danıştay kararıyla haklı olduğunu kanıtlamıştı. Ancak ne yazık ki Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti sorunu nedeniyle mahkeme kararları uygulanmadı ve bugünlere geldik. Şimdi geldiğimiz aşamada Kozak Yaylası’nda Gelintepe’de kurulması düşünülen maden için mahkeme bir kez daha durdurma kararı verdi. Yine aynı şekilde Ovacık’ta ki altın madeni işletmesinin 2009 yılında verilen ÇED izni iptal edildi. Sizler suyunuza, toprağınıza, havanıza, geleceğinize sahip çıkarsanız hiç kimse burada sizin istemediğiniz bir faaliyete kalkışamaz” dedi. 

KOZAKLILARIN KARARLILIĞI SAYESİNDE BU SONUCU ALDIK
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ise; “Bu çevre mücadelesinde Kozaklıların rolü çok büyük. Burada yaşayan insanların Kozak Yaylası’nın doğasına, yeşiline, çam fıstığına karşı sahiplenmesi olmasa bu sonuçları almak çok mümkün olmaz.  Halkın gerçekten burada bir tepkisi varsa, halk sahip çıkıyorsa, atamdan dedemden aldığım bu doğayı, çam fıstığını, merayı bu şekilde koruyup kendi çocuklarıma emanet edeceğim diye kararlılığını ortaya koyuyorsa, o zaman işte hukukta bizim lehimize karar veriyor. Kozak’ta ki kadınlarımızın, ninelerimizin yağmur çamur demeden gösterdikleri direnç ve kararlılık sayesinde bu sonucu aldık” dedi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.