Dolar 32,3264
%0.23
Euro 35,0759
%-0.13
Altın 2.300,200
%1
Bist-100 9,00
%2.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Kültürpark'ta TMMOB'un dediği oldu

Kültürpark'ta TMMOB'un dediği oldu

İZMİR Büyükşehir Belediyesi ile meslek odaları arasında anlaşmazlığa ve tartışmalara neden olan Kültürpark Projesi krizinde meslek odalarının talebi gerçekleşti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü meslek odalarının savunduğu Koruma Amaçlı İmar Planı yapılması yönünde karar verdi. Büyükşehir Belediyesi ya yeni plan yapacak ya da projeden vazgeçecek. Ya yeni plan yapıalcak, ya da iptal edilecek

  • Ege Postası
  • 20.08.2017 - 10:08

Kültürpark krizi İzmir Büyükşehir Belediyesi, ihtisas fuarlarının Gaziemir'de yapılan Fuar İzmir'e aldıktan sonra  2. derece doğal sit ve arkeolojik sit olarak tescilli Kültürpark'ı yeniden tasarlamasıyla başladı. Kültürpark'ın yarışmayla 1991 yılında elde edilen projede vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklik için Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2016'da Koruma Bölge Kurulu'na başvuru yapıldı. Proje Mayıs ayında da kamuoyuna açıkladı. Projeye sosyal medyada "Kültürparkıma Dokunma" adıyla bir araya gelen İzmirliler, Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası tepki gösterdi. Tepki daha çok alanda yıkılacak tesislerin yerine yeni tesis yapılmaması, ticaretin öne çıkarılmaması, doğal yeşil alan örgüsünün bozulmaması gibi konulara yönelik oldu. Belediye ise  Pakistan Pavyonu'nda görsel materyallerin de yeraldığı sergiyle projeyi İzmirlilerin beğenisine sundu. Sosyal medyada projeyi anlatan sayfa açan belediye, bazı sivil toplum kuruluşlarına da brifing verdi. İzmirlilerin bir kısmı projeyi beğenirken bir kısmı da eleştirdi. Vaziyet planındaki en büyük değişiklik Fuar İzmir açılana kadar ihtisas fuarlarının düzenlendiği hangarların yıkılıp yerine kültür-sergi-kongre düzenlenecek bir tesis tasarlanması oldu.

 

KURUL TEREDDÜTE DÜŞMÜŞTÜ

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Eylül ayı gündemine Kültürpark projesini aldı. Kurul'da belediye projeyi, meslek odaları da eleştirilerini açıkladı. Kurul İzmir, bir karar vermeden önce Kültürpark'taki projeyi yerinde incelemeye karar verdi. Öte yandan Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kültüpark'la ilgili projenin değerlendirilmesi için önce koruma amaçlı imar planının hazırlanması gerektiği yönünde görüş bildirdi. Koruma Bölge Kurulu, Kültürpark'ta Aralık ayında yerinde inceleme yaptı. Kültürpark'ın kentin tümünü ilgilendiren ve İzmir kentinin simgelerinden biri olma özelliklerinin göz önünde bulundurulacağını belirten Kurul, konunun koruma mevzuatı, planlama, sosyo kültürel, ekonomik, peysaj başta olmak üzere  pek çok boyutta değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle kararı sonraki toplantıya bıraktı. Kurul, 2017 ilk toplantısını 22- 23 Mart tarihlerinde yaptı. Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin projeyi savunduğu, meslek odalarının ise eleştirilerini yinelediği toplantıda Kurul yine nihai kararı vermedi. Geçmişte vaziyet planı üzerinde yapılan değişikliklere onay veren (hangarlar) Kurul, "Alanın bütününde usul ve esaslara  uygun olarak hazırlanıp onaylanan bir koruma amaçlı imar planının bulunmadığı ancak 2005 yılında fuar alanının bir bölümüdeki yer altı otoparkı talebi aşamasında Kurul tarafından 1/5000 ve 1000 ölçekli koruma amaçlı imar planı değişikliğinin uygun bulunduğu, söz konusu alanla ilgili kurula sunulan 1/1000 ölçekli revize vaziyet planı önerisinin değerlendirlip değerlendirilmeyeceği hususunda  tereddüte düşüldüğünden Genel Müdürlüğümüz görüşünün alınmasına karar verilmiştir" kararı verdi.

 

TMMOB KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI GEREKTİĞİ BAŞVURUSU YAPTI

TMMOB, Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark projesi için vaziyet imar plan değişikliği, koruma amaçlı imar planı niteliği olmadığı gerekçesiyle, onaylanmasının 2863 sayılı Kanun'a ilgili  yönetmelik ve planlama ilke ve esaslarına aykırı olduğunu belirterek mutlaka koruma amaçlı imar planı yapılması gerektiği görüşüyle Bakanlık'a başvurdu. Bu başvuruda Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mühendisleri Odası İzmir Şubeleri'nin çalışmaları etkili oldu.

 

YENİ BİR KORUMA AMAÇLI PLANA GEREK OLMADIĞINI SAVUNDU

İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Kurul'un tereddüte düşmesiyle ilgili yaptığı değerlendirmede İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi onaylı 2004 ve 2005 yıllarından onaylanmış 1/5000 ve 1/1000 Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliğinin koruma amaçlı imar planı olarak değerlendirilmemesinin konuya ilişkin yargı kararlarını yok sayılması anlamına geleceği ve bu planlar doğrultusunda Kültürpark'ta yıllardır uygulanan projelerin onanmasına ilişkin önceki Kurul kararlarının yine Kurul tarafından inkar edilmesi sonucu doğuracağını savundu. Bu nedenle Kurul'un tereddüte düşmesinin geçmişteki yargı ve Kurul karaları ile çelişki oluşturacağını belirten Büyükşehir Belediyesi "Kültürpark'a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planları'nın yürürlükte olduğu, alanın nitelik ve fonksiyonel amaçlarında bir değişiklik olmaması sebebiyle yeni bir Koruma Amaçlı İmar Planına gerek olmadığı için Kurul'un revize projeyi mevcut planlara göre incelemesi" görüşünü savundu.

 

GENEL MÜDÜRLÜK KORUMA AMAÇLI PLAN İSTEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü 11 Ağustos'ta konuyla ilgili kararını verdi. Büykşehir Belediyesi'nin yargı karalarıyla ilgili görüşüne karşın Genel Müdürlük, "Mahkeme kararının hazırlanan plan değişikliklerinin koruma amaçlı imar planı olarak kabul edilip edilemeyeceğine ilişkin usul değerlendirmesine yönelik olmadığı, söz konusu alanda otopark yapımının uygunluğunun planlama ilke ve esasları açısından değerlendirildiğini belirtti. Buna göre halihazırda bütün sit alanına yönelik Koruma Amaçlı İmar planı olmadığı göz önünde bulundurulduğuna dikkat çeken Genel Müdürlük

 

Koruma Bölge Kurulu'nca, Kurul kararı ile uygun görülecek Koruma Amaçlı İmar Planı'nın yürürlüğe girmesi sonrasında söz konusu belediyesince iletilen Kültürpark'a ilişkin revize projelerin İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nda değerlendirilmesi gerekiyor"kararı verdi.  Bu kararla, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Kültürpark'a ilişkin Koruma Amaçlı İmar Planı yapması kararı çıktı.

 

BÜYÜKŞEHİR VE TMMOB AÇIKLAMA YAPACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Genel Müdürlük'ün kararından sonra henüz değerlendirme yapmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun kısa süre içinde basın toplantısı veya basın açıklaması yapması bekleniyor. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu da hafta içinde konuyla ilgili açıklama yapacak. Büyükşehir Belediyesi'nin koruma amaçlı imar planı hazırlığı mı yapacağı yoksa projeden vaz mı geçeceği merakla bekleniyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.