Dolar 32,3373
%0.18
Euro 35,1065
%-0.22
Altın 2.235,760
%-0.35
Bist-100 8,73
%0.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Levent Piriştina 2 yılını anlattı!

Levent Piriştina 2 yılını anlattı!

Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı'ya başkanlıkta geride kalan 2 yılını anlattı. 'Bir kentin uyanışı'...2 yılda 54 proje...

  • Ege Postası
  • 19.04.2016 - 09:45

Buca Belediye Başkanı CHP'li Levent Piriştina...
İzmir'in 'Efsane' Başkanı rahmetli Ahmet Piriştina'nın oğlu...
Piriştina, geçmiş yıllarda hizmet almakta zorlanan Buca için geride kalan 2 yılı "Bir kentin uyanışı" olarak nitelendiriyor. 2 yıla 54 proje sığdıran Piriştina , Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı'nın sorularını yanıtladı.


S.AVCI-2 yılı geride bıraktınız. Buca da bir anket yapsak en önemli sorun trafik çıkardı herhalde...İnsanlar Buca'ya "Trafik var" deyip gelmiyor...Trafiğe 2 yılda nasıl bir neşter vurdunuz'

L.PİRİŞTİNA: Evet doğru bir tespit. Buca’nın öncelikli sorunlarının başında trafik  geliyor. Biz önce trafikten başladık tabi ki... Trafikte çok önemli iki adım attık. Buca trafiği iki etapla çözülebilirdi. Bir yeni açılacak yollar mevcut yolların genişletilmesi ile ikincisi ise otoparksızlıktan kaynaklanan trafik sorununu gidermek.  Biz Doğuş Caddesi'nde Büyükşehir Belediyesi'yle birlikte 17 metre olan yolu 35 metreye çıkardık. Bu Buca’ nın  en çok kullanılan ve dış bağlantısı olan hattıydı. Bir-iki aylık süreci kaldı çalışmalar da çok hızlı ilerliyor artık orada 35 metre genişliğinde bir ana arter olacak. Birinci işimiz buydu, yolun iki kat genişlemeseydi. Buca Koop girişinin temelleri başlıyor ölçümleri proje öncesi hazırlıkları yapılıyor bir de yeni bir giriş de açılacak hem mevcut genişleyecek hemde alternatif bir giriş olacak bu da trafikte radikal bir adım. Kent merkezinde otopark kısmına geldiğimizde ise  Kasaplar Meydanı projesi var. Uzun yıllardır var olan projede bir otopark artısı koyuldu. Şehir içinde  konum itibariyle orada trafiğe ciddi katkılar koyacak. Hem tarihi bir meydan üzerinde tarihi binalar, kafeteryası,restoranı mübadele evi ile güzel bir meydan olacak hem de  yeraltı  otoparkıyla da o bölge ciddi bir prestij kazanacak ve trafik açısından rahatlayacak. Hemen Şirinyer'e döndüğünüzde de şu an Şirinyer Projesi de tamamlanmak üzere o da yıllardır yılan hikayesine dönmüş projelerdendi.  Şimdi o da umuyorum bir iki aya tamamlanacak 75.000 metrekare bir alan bunun altına da 850 araçlık bir otopark projelendiriliyor. Kasaplar'da 150 araç Şirinyer de 850 araçlık otopark dediğimizde o Menderes Caddesi'ndeki bütün olumsuzluklar kalkacak. Buca ana arteri tamanlanmak üzere inşallah bittiğinde Buca’da trafik neşteri kendini gösterecek . Son olarak da toplu taşıma projemiz orda da müjdeyi aldık , en kötü ihtimalle Buca Koop’a kadar metroda müjdelendi. Bu 3 yıla biter. Şunu iddia ediyorum metropoller trafiksiz olmaz , bugün Türkiye 'de yurt dışında Tokyo’ da Miami’ de fark etmez bütün metropollerde trafik çilesi var ama biz trafik sorununu birinci sıradan sekize dokuza düşüreceğiz.  Tabi sabah 8-9 arası akşam  5-7 arası sıkışacak ama asla bugünlerde olduğu gibi Buca da trafik sorunu akıllara gelmeyecek. 

 

S.AVCI-Mahallelerin temel problemleri arasında da temizlik ve imar sorunu var. Bu konularda neler yapıldı'

L.PİRİŞTİNA: Temizlikte mahalle aralarına birtakım teknolojik  yöntemler uyguladık. Bidonların sağlamlaştırılması , yerlerinin sabitlenmesi , adetlerinin artırılması gibi önlemler alırken en radikal önlemimizi ana arterlerde bulunan trafiğin ,insan yoğunluğunun, yol boyunca ticaretin   fazla olduğu yerlerde çöpü yerin altına almaya başladık. 1 Mayıs’a kadar  Özmen, Menderes ve Doğuş caddelerini bitiriyoruz.  Bunu bitirirken o çöpün verdiği koku ve olumsuz hijyen ortamını  kaldırıyoruz. Menderes Caddesi'nde günde 8 defa  çöp kamyonumuz geçiyordu şimdi bu olay 1 Mayıs'tan sonra 1'e iniyor. Ana arterlerde trafik ve temizliğin birbirine ne kadar  entegre olduğunu da görüyoruz. İmarda Buca ’da 40 seneden beri meydana gelen hızlı gçö olmuş.  Göç sonunda plan yapılmadan bugünkü gibi 500.000 gayri resmi 600.000’e nufüsa ulaşmış . Burada ada bazlı planlama yapılmamış , biz iki-üç yer üzerinde çalışmamızı başlattık Ufuk Mahallesi'nde çalışıyoruz, koruma amaçlı imar planları yapıyoruz ve vatandaşla birlikte yapıyoruz. Buranın esnafını ,mimarını , mühendisler odasını topluyoruz nasıl bir koruma alanı imar planının olması gerektiği hakkında tartışıyoruz. Meclis salonunda toplantısı yaptık. Herkes fikrini söylüyor sonunda bir kent estetiği kitabı oluşturacağız. Tadilatlarda , imar durumlarında insanların binaları nasıl olsun , ticaret merkezleri nasıl olsun ne renkler olsun derdimiz. Aslında katılımcı,çağdaş hem teknolojik anlamda uygulamaları hem de tarihi dokuyu koruyan bir imar uygulaması yapıyoruz. Vatandaşlarımız çok mağdur . Mümkün oldukça ada bazlı olacak. Bu projenin sürecini de başlattık. Yerinde dönüşümü Seyhan’da başlatacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor.


S.AVCI – 5 yıl sonunda Buca cazibe merkezi olacak mı '

L.PİRİŞTİNA: Hizmet alamama sorunu 5-10 yıllık değil. 40 yıla dayanıyor.  Sahil şeridinde olmamaktan kaynaklanan ilgi ve yatırım eksikliğine düşmüş Buca... Çeşme ,Narlıdere, Urla, Konak , Karşıyaka, Çiğli böyle bir gerdanlık biçiminde yatırımlardan payını almış. Buca da tam tersini almış. Düğün salonları, cezaevi, balık hali, sebze hali ne kadar aslında kentin trafik artırıcı , olumsuzluk yükü varsa buraya verilmiş. 2.yıl kitabımızda "bir kentin uyanışı" dedik. Aslında bir iki tane olumsuzluğun yanında kentin geçmişinden taşıdığı birçok olumlu yön var. Bu kenti uyandırmalıydık.  'Bunlar nasıl ortaya çıkar'' diye sorduk. Kafa yorduk. Bereketli toprakları var iddiayla söylüyorum  metropolde baktığınızda böyle doğa harikası, böyle dağları, yeşili ,kirazı ,zeytini, kekiği , kavunu olan başka bir bölge bulamazsınız . Bunları avantaja çevirip tarımı turizm ile birleştirmek ,güzelliği doğa sporlarıyla birleştirmek , onlarca tarihi mekan korunmuş. Bırakın 81 ilden Kosova’ dan Bosna-Hersek’ten Yunanistan’dan her yerden alınmış bir göç tamamen birbiriyle entegre olmuş. Kültürel anlamda ortak paydada buluşmuş bir ilçe... 2 yıldır üzerimize düşeni yaptık . 8.5 milyonluk asfalt atarken çocuklara, yüzmeyi ve tenisi, tiyatroyu öğretmek zorundayız . Buca’yı geleceğe hazırlıyoruz yerleri, altyapısı, kanalizasyonu , yaşanabilir parkları , kültür sanat merkezleri, okumuş , kendisini yetiştirmiş, özgüveni olan çocuğu, kadını, yaşlısı ,genciyle bir kent ortaya çıkaracağız.
 
S.AVCI – Biz sizi 2 yıldır sokakta belediye başkanlığı yapan bir profilde görüyoruz. 2 yılda nasıl bir anlayış kattınız ilçeye ' Neyi değiştirdini?  Babanız 'efsane' sıfatını almış bir başkandı 2 yılda babanızın hangi özelliğini kullandınız '

L.PİRİŞTİNA: 2 yıl kentin geleceğini planlamak için az bir yıl . Ama buna olan inancımı artırmak için yeterli bir süre. 2 yılda bütün sorunları çözemeyiz ancak vatandaşla olan diyaloğumuz sorunlarla uğraşmamızla insanlara inandırdık çalışırsak ve siz de inanırsanız bu kentin 40 yıllık sorunlarının hepsi çözülebilir. İstemek , çalışmak doğru planlamak lazımdı. Ben 2 yılda bunu başardığımıza inanıyorum ve bunu babamın (Ahmet Piriştina) yöntemleri ve kentliyle kurduğu bağ ile şöyle birleştirebiliriz.  Her şey olumlu gitmeyebilir  bunu vatandaşa olduğu gibi anlatmak zorundasınız . Ahmet Piriştina bunu yapmıştı. Çalışkan, dürüsttü vatandaşını kandırmadı vatandaş da sahip çıktı.  İşte önemli olan her şeyi vatandaşla paylaşmak ve beraber yapmak ben 2 yılda bunu başardığımıza inanıyorum . Bugün öyle bir yöneticin oğlu olmak, üzerimde ki sorumluluğu artırıyor dinamizmimizi artıyor. Bize verilen güveni ve desteği de boşa çıkartmadık hissiyatındayım. Bunu nerden biliyorsunuz diye soracak olursunuz hem anket gibi sayısal verilerle hem de sokağa çıktığımda fark ediyorum sıktığım el baktığım yüz yalan söylemiyor. Orda ki sıcaklık ve hizmetin  memnuniyetini  bizim bu kentimize olan sevgimizi ve sevdamızı vatandaşın yüzünden anlıyorum. Önümüzde seçimler için 3 sene var vatandaşın yalan söyleyeceğine inanmıyorum, sokakta yürüyorum size sarılışları , sizi sahiplenişleri , şikayetini söylerken bile sevgiyle söyleyen bir vatandaş var.


S.AVCI – Projeleriniz genelde bir çok kesimi bir araya getiren ve çok amaçlı...

L.PİRİŞTİNA: Bizim için en kıymetli olan bu zaten.  Trafik,çöp gibi , pırlanta merkezi  gibi  projeler.  Bunu böyle yapmak zorundayız çünkü kamu kaynakları çok kısıtlı . Öyle bonkörce harcanacak boyutta değil paramız. Dolayısıyla attığınız her adım önemli. Bir de arayı kapatmamız gereken bir zamandan bahsediyoruz Buca için. 3-5-10 yere dokunan adımlar atmalıyız. Paramız kısıtlı , zamanımız yok vatandaşın beklentisi sınırsız bizde bu tip projeleri önem sırasına göre öne çekmeye çalışıyoruz.  Yapılan yatırımın  kaç yere dokunduğunun iyi hesaplanması lazım.  Bunun kısa ve orta vadede nasıl geri dönüşümlerini alacağınızı iyi hesaplamamız lazım. Biz bunu hesaplayan bir ekibiz  göreceksiniz bu projelerin İzmir adına ülke adına çok hızlı geri dönüşümleri olacak .

S.AVCI – Kısıtlı bütçe diyorsunuz...Nasıl başarıldı 2 yılda 54 proje'

L.PİRİŞTİNA: Biz kaynağımızın kısıtlı olduğunu bile bile bu göreve talip olduk. 'Kaynak artırıcı hatta içeriye gelir sokucu adımlar atmalıyız önceliği iyi tespit etmeliyiz.' dedik.  Zaman ve maddi imkanlar kısıtlı olduğu için ayıklıyoruz gerçekten ne yok Buca’ d?   Halka soruyoruz, işçiye ,öğrenciye , vatandaşa STK'lara herkese ama herkese soruyoruz . Büyükşehir'den yatırım alırken de aynısını yapıyoruz.  İhtiyacı doğru tespit ve maddi kaynakları doğru kullanarak yapıyoruz. Ana yatırımcıya da aynı şekilde profili çiziyoruz.

S.AVCI Sizin için 2 yıl sonunda yeri ayrı, en özel proje nedir'

L.PİRİŞTİNA: Pırlanta merkezleri...Çünkü içerisinde çocuk ve kadın olduğu için eğitim olduğu için biraz daha heyecanımızı artırdı . Bu biraz hangi çocuğunu daha çok seviyorsunuz gibi oluyor ama burada bu çok daha duygusal olduğu için ve tahmin edemeyeceğimizden çok çok ilgi gördüği için özel. 

 
S.AVCI – Cezaevi problemi var . Cezaevi kalkacak mı Bucadan '  Ne yapabilirsiniz bu konuda'

L.PİRİŞTİNA: Ben ne yapacağımı bilmiyorum ama kalkmazsa vatandaşın ne yapacağını biliyorum  . Cezaevinin Buca da yarattığı ekonomik siyasi iktisadi, hukuki, idari her türlü problem var. Cezaevi raporlarda var  bina yıkılmak üzere bu çok net. Bu bina birazcık şiddetli bir depremde 2bin 400 kişiye mezar olur.  Bir kere fiziki durumunu tamamlamış bir bina söz konusu ikincisi burası güvenlik açısından  sınavı geçemedi çok  ciddi uyarılar aldı. Üçüncüsü trafik sorunun temelini oluşturuyor. Kentin merkezinde sol tarafı kapatıyor. Son olarak sosyolojik bakımından şehrin merkezinde cezaevinin bulunması insanı olumsuz etkiliyor. Olmaması gereken bir  durum . Hala neyin beklendiği de belli değil.  Bunun AK Partisi CHP'si, MHP'si , HDP'si yok. Kalkacak bu cezaevi buradan  kalkmak zorunda Türkiye’de örneği kalmadı . O yüzden çağrıyı yapıyoruz. Randevu talep edeceğiz. Ben Binali Yıldırım’dan Adalet Bakanı’ndan cezaevinin kalkması için yardımcı olmalarını isteyeceğim. Buca adına isteyeceğim. Ben üzerlerine düşeni yapacaklarını ortak adım atacağımıza inanıyorum. Umuyorum  samimiyetle Buca’ya yardımcı olurlar. Cezaevi bir defa Buca’nın meselesi. Siyasi mesele değildir. İvedilikle de çözülmelidir ve çözüm bakanların iki dudağı arasındadır. Biz onların bu kararı vermesi içinde Belediye başkanı olarak ,kamuoyu olarak üzerimize düşeni yapacağız. En kısa zamanda da umarım çözeceğiz.


S.AVCI – Sizin adaylığınız döneminde Bucalı olmamanız, CHP'ye uzak oluşunuz gündeme getirildi. 2 yılda hızlı atlattınız  bu eleştirileri....Bu anlamda özel bir çabanız oldu mu'

L.PİRİŞTİNA: Özel bir çaba olmadı  o günde söylediğim gibi bu iddiayı savunanlar samimi değildi. Biz de her zaman şunu söyledik; Herkesten çok Bucalıyız, herkesten çok partiliyiz , CHP’ye bağlılığımızla , bu kente olan sevdamızla... 1939’da geldiğimiz Buca’da bizi Bucalı olmamakla suçladılar. Ben bunların hiçbirine kızmadım siyaset yani çok doğal. Siyaset rekabetinde suçlamalar o dönemlerde iyice artar. Ben sadece böyle düşünenlere kırılmadım , bu tavır sergileyenlere herhangi bir karşılık vermedim  normal rutin hizmet anlayışımızla devam ettik. Herhangi özel bir çaba göstermedik, olduğumuz gibi davrandık , o gün ne söylediysek bugün söz verdiğimizi yapıyoruz , o gün böyle düşünenler karşısında yorulmadık o dönem söylediklerimizi de tam gaz yerine getirdik. O gün söyleyenlerin de inanarak söylediğine inanmıyorum sadece hırs ve seçim yarışından kaynaklanan söylemler . Kırgın ve üzgün değilim çok doğal buluyorum.

S.AVCI – Herhalde bu işin sırrı kinci olmamanız, fazla kafaya takmamanız '

L.PİRİŞTİNA: Ara ara tabi ki gerginlik olur ama mümkün oldukça sevecen birbirine saygılı sevgili olunmalı birazcık rekabet dozunu ayarlamak lazım... Buca iç çekişmeden bundan çok çekti.  Biz kendi meclisimiz de bunu sağladık  barış geldi. Biz  barış ve huzuru önemsiyoruz , bazı sorunlar çıkabilir ama yeter ki birbirini seven sayan huzur ortamı yaratılsın ben bu yarattığımıza inanıyorum. 
 
S.AVCI – Bucaspor sizin döneminizde bir alt lige düştü ve başarısızlığı devam ediyo?  Belediye başkanları kulüple sık anılıyor. Kendinizi ne derece sorumlu görüyorsunuz Bucaspor'un başarısızlığında'

L.PİRİŞTİNA: Biz Nisan'da geldik zaten Mayıs'ta lig kapandı. Spor kulübü bizim en önemli dinamiğimiz moral kaynağımız. Maddi kaynaklarımızla belediyenin desteğiyle tüm Buca olarak bu kulübü yaşatacağız ama şöyle bir yanlış algı var sanki belediye başkanı Bucaspor’un yönetimindeymiş gibi karar verme organıymış gibi algılanıyor. Başarısı artı başarısızlığı eksi yazılıyor bu yanlış bir algı. Bu kulübün yöneticileri var , futbolcuları var ,teknik yönetimi var  biz takımın moral kaynağı ,destekçisi ve arkasındayız.  Gece 1’de beni arıyorlar 'şu adamı forvetten çek başkan' diye... Ben ne bilirim , eskiden öyle olmuş Cemil Bey takımın da başkanı olmuş ama bunlar geride kaldı. İnsanlar Bucaspor’un belediye güdümünde olduğunu zannediyorlar.  Böyle bir şey olur mu kardeşim sadece destek veririz. Bugün bu kenti yöneten adam Bucaspor’a sahip çıkar aksi düşünülemez ama ilk 11’i yapma, yönetimi yapma, alt yapıya kim atanacak, yönetim kurulu üyeleri kim olacak,  ben bunlara karışamam ben belediye başkanıyım.

S.AVCI – Aziz Kocaoğlu'nun veda mesajı vardı 2019 için...Siz de Büyükşehir'e yakıştırılanlardansınız. Babanızın da görev yaptığı koltuğa oturmak ister misiniz'


L.PİRİŞTİNA: Yola çıktığım zamanda kazandığım zamanda şunu söyledim  yola çıktığım ve oyu aldığım  hedef gerçekten basamak olmayacak kadar kıymetli benim için. 600.000 nufuslü dedenizin babaannenizin ata topraklarınız da bu kente belediye başkanı olmuşum bu görevi layıkıyla yapmak derdindeyim ve hedefler koyarak tabanımı şaşırtma derdim yok . Ben bu yetkiyi halktan aldım ve yapmak çok keyif alıyorum mutluluk duyuyorum . Tüm içtenliğimle söylüyorum şuraya geldim şuradan şuraya gelirim diye bir hedef koymuyorum.  Siyasi kariyer planlaması yapanları da yanlış buluyorum öncelikle size verilen görevi yapmak zorundasınız. Buca’yı basamak olarak görmek başta Bucalılara saygısızlık olur. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.