Dolar 32,5715
%0.3
Euro 34,7492
%0.05
Altın 2.493,560
%0.37
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Londra saldırısının acı bilançosu ortaya çıktı

Londra saldırısının acı bilançosu ortaya çıktı

İngiltere’nin başkenti Londra'da dün akşam korkunç dakikalar yaşandı... Westminster Köprüsü’nde bir kişi aracını yayaların üzerine sürerek saldırı düzenledi. Olayda 5 kişi hayatını kaybetti, 40 kişi yaralandı.

  • Ege Postası
  • 23.03.2017 - 09:46

Londra'daki saldırının ardından son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. İngiltere'nin başkenti Londra'da dün akşam meydana gelen olayda korkunç dakikalar yaşandı. Bir kişi otomobilini yayaların üzerine sürerek saldırı düzenledi. Parlemento binası önünde bir polisi bıçakladıktan sonra vurularak öldürüldü. Bir kadın saldırıdan kurtulmak için köprüden Thames nehrine atladı. Olayda saldırgan ve biri polis memuru olmak üzere beş kişi hayatını kaybetti. Olayda 40 kişi yaralandı.

İngiltere’nin başkenti Londra'da dün akşam korkunç dakikalar yaşandı... Westminster Köprüsü’nde bir kişi aracını yayaların üzerine sürerek saldırı düzenledi. Parlamentoya devam eden saldırgan burada bir polisi bıçakladıktan sonra vurularak öldürüldü. Olayda saldırgan ve biri polis memuru olmak üzere beş kişi hayatını kaybetti. Olayda 40 kişi yaralandı.

Saldırı, dün yerel saatle 14.40 sularında meydana geldi. Londra’nın turistik bölgesi Westminster Köprüsü’nde ilerleyen bir otomobil, aniden kaldırıma çıkıp buradaki yayaları ezerek yoluna devam etti. Nehre yakın parlamento binası önünde otomobilinden inen saldırgan içeri girmeye çalıştı, daha sonra bahçe girişinde kendine engel olmaya çalışan bir polisi bıçakladı.

Saldırgan, parlamentonun girişine doğru koşarken vurularak etkisiz hale getirildi. İngiltere Terörle Mücadele Birimi’nden yapılan açıklamada, saldırgan ve bir polis memuru dahil olayda beş kişinin hayatını kaybettiğini, 40 kişinin yaralandığını açıklandı. Saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor.

İngiliz The Daily Mail gazetesinin yayımladığı görüntülerde, saldırganın aracıyla yayaların arasına daldığı sırada bir kadın kurtulmak için kendini köprüden nehre atıyor. Üç kişinin feci şekilde can verdiği Westminster Köprüsü'nden atlayan kadın, Thames Nehri'nden çıkarılarak kurtarıldı. Ağır yaranan kadın, tedavi altına alındı. O anlar kameralara böyle yansıdı.

‘TERÖR EYLEMİ’ AÇIKLAMASI

Emniyet Müdürlüğü, ‘aksi yönde bir bilgi alınana dek’ olayı ‘bir terör saldırısı’ olarak değerlendirdiğini duyurdu. Olayının ardından, güvenlik önlemleri kapsamında Westminster metro istasyonu ulaşıma kapatıldı. Görgü tanıkları, Westminster Köprüsü üzerinde ilerleyen bir 4X4 cipin önce kalabalığın üzerine sürüldüğünü, daha sonra otomobilden rastgele ateş açıldığını bildirdi. İngiliz basını, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak saldırganın orta yaşlı Asyalı görünümlü biri olduğunu öne sürdü.

PARLAMENTONUN GÜNDEMİ ‘TERÖR’DÜ

Parlamento saldırının ardından çalışmalarını askıya aldı. Parlamento binası geçici olarak giriş çıkışlara kapatıldı. Büyük panik yaşayan milletvekillerinden bir süre binadan çıkmamaları istendi.

Saldırı anında parlamento binasında içinde toplantı halindeki vekiller böyle görüntülendi.

Saldırı sırasında parlamentoda bulunan Başbakan Theresa May, olaydan bir süre sonra resmi makam aracıyla binadan ayrılabildi. Parlamento önünde saldırı meydana geldiği sırada parlamentoda terör görüşülüyordu. Sabah saatlerinde başlayan görüşmeler, saldırının gerçekleştirildiği ana kadar devam etti.

BRÜKSEL’İN YIL DÖNÜMÜNDE GERÇEKLEŞTİ

 Metropolitan Polis Merkezi Scotland Yard, saldırının geçen yıl Brüksel’de meydana gelen terör saldırısıyla aynı gün gerçekleştiğine dikkat çekti. Brüksel’de 22 Mart 2016’da havalimanında ve metroda gerçekleştirilen saldırılarda 33 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı. Öte yandan Brexit ile gündemde olan İngiltere dün akşam saatlerinde de İstanbul’un da aralarında bulunduğu bazı ülkelerden direkt uçuşlarda elektronik cihazların kabine alınmasını yasakladığını duyurmuştu. Bir süredir İngiltere’de terör saldırısı olabileceği de ifade ediliyordu.

‘HASTA VE AHLAKSIZ BİR SALDIRI’

Başbakan Theresa May, saldırıyı ‘hasta ve ahlaksız’ olarak nitelendirdi. May, saldırının yerinin ‘tesadüf’ olmadığını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May’e saldırı sonrası taziye mesajı gönderdi. Erdoğan mesajında, “Türkiye, uluslararası barış ve güvenliğe en büyük tehditlerden birini oluşturan terörizmle mücadelede dost ve müttefik Birleşik Krallık ile her zaman dayanışma içerisindedir” ifadelerini kullandı. Saldırısı sonrası açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Terör herkesin başının belasıdır. Terörü sadece Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felakettir, insanlığın başının belasıdır” dedi.

Kentin simgesi olan Big Ben saat kulesi önünde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İLK MÜDAHALEYİ BAKAN YAPTI

Londra'daki terör saldırısında yaşamını yitiren polis memuruna ilk müdahaleyi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Afrika'dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood'un yaptığı ortaya çıktı.

Londra'da yaşanan terör saldırısında bıçaklanarak hayatını kaybeden polise ilk müdahaleyi olay yerinden geçen Ellwood yaptı. Eski bir asker olan Ellwood, parlamentonun bahçesinde kanlar içinde yatan polisin kanamasını durdurmaya çalışırken ve polisi hayata döndürmek için suni solunum yaparken çevredeki bir vatandaş tarafından görüntülendi. İngiliz bakanın polise yardım ederken kendi yüzünün de kanlar içinde kaldığını gösteren fotoğraflar, sosyal medyada paylaşıldı. Ellwood'un çabası, ülkedeki siyasetçilerin övgüsünü aldı. 

Saldırı, parlamentoda her hafta düzenlenen "Başbakana Sorular" oturumundan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Saldırı sırasında Başbakan Theresa May parlamentodaydı ve korumalarınca dışarı çıkarıldı. İngiltere'de terör tehdidi seviyesi uzun süredir en üst düzeyin bir altı olan "ciddi" basamağında tutuluyordu. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.