Dolar 32,6138
%0.43
Euro 34,7293
%-0.01
Altın 2.511,810
%1.1
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mağdur personel belediye kapısına dayandı

Mağdur personel belediye kapısına dayandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde geçtiğimiz aydan itibaren 51 personelin işten çıkartılmasıyla başlayan kriz belediye kapısına dayandı. DİSK (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) düzenlediği eylemde adalet isteyerek belediye yönetimine işten çıkartılan personelin geri alınması için çağrı yaptı. Başkan adalet yürüyüşünde, işçiler adalet peşinde

  • Ege Postası
  • 06.07.2017 - 15:59

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şirketlerde toplam 51 personelin işten atılmasıyla başlayan tasfiye krizi giderek büyüyor. Gelişmelerin ardından belediye üst yönetimiyle sürdürdükleri temaslardan sonuç alamayan sendika, karardan geri dönülmemesi üzerine belediye sarayı önünde eylem yaptı.

SENDİKADAN KOCAOĞLU’NA SERT TEPKİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanları bugün öğlen saatlerinde “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Adalet yoksa direniş var”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ve pankartları ve sloganlar eşliğinde Konak’ta bulunan belediye sarayı önünde toplanarak Başkan Aziz Kocaoğlu ve belediye yönetimini protesto etti. Son dönemde belediye şirketlerinde başlayan tasfiye operasyonu soncunda 51 çalışanın işten atılmasına tepki gösteren işçiler Başkan Aziz Kocaoğlu’nu ve şirket yöneticilerini kararından geri adım atmaya çağırdı. Belediyede örgütlü DİSK Genel-İş Sendikası da yaptıkları eylemin uyarı niteliğinde olduğunu belirterek, mağdur personel işlerine geri alınmadığı takdirde iş bırakacaklarını duyurdu.

“İŞTEN ÇIKARTMALAR HUKUKSUZLUK”

Düzenlenen eylemde İşçiler adına açıklama yapan DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız, ilave tediye ücretleri ve kadro davası açılan personelin işten atılmasına tepki gösterdi. Şube Başkanı Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “İşten çıkartmaların açılan davalarla ilgisi yok” sözünün gerçeği yansıtmadığını belirtti ve mağdur işçilerin tamamının belediyeden davacı olduğunu hatırlatarak, “AKP iktidarının uyguladığı ekonomik, sosyal ve siyasal politikalar bu ülkede başta işçi ve emekçiler olmak üzere hemen herkesin yaşamını giderek zorlaştıran bir hal alıyor. İşte böyle bir dönemde herkesin en önemli talebi haline gelen “Adalet” için ana muhalefet partisinin Genel Başkanının başlatmış olduğu yürüyüş toplumun hemen hemen her kesiminin sahiplendiği bir mücadele oldu. Biz işçiler de Konfederasyonumuz DİSK öncülüğünde “Adalet istiyoruz” dedik. Ancak ne yazık ki geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan işten çıkarmalar bu mücadele ve talebimizi geliştiren değil onu engelleyen, adalet mücadelesine zarar veren bir adımdır. Örgütlü olduğumuz İZENERJİ, İZELMAN ve İZULAŞ gibi belediye şirketlerinde çalışan 50’ye yakın işçi işten çıkarılmıştır. Bu işçilerin hemen hepsi “ilave tediye” başka bir adla “devlet ikramiyesi” davası açan işçilerdir. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Aziz Kocaoğlu işten çıkarma gerekçesi olarak “verimlilik” ve “performans” yetersizliği gibi sebepler ileri sürse de, gerçeğin böyle olmadığı herkes tarafından biliniyor. Kaldı ki bu işten çıkarmalar iş yerlerinde uygulanmakta olan toplu sözleşme hükümlerine de aykırıdır. Toplu sözleşmeye göre bir işçinin işten çıkarılmasının koşulları bellidir. Bunun en önemli şartı ise Disiplin Kurulu’nun toplanması ve karar alınması gereklidir. Oysa ki bu işten çıkarmalarla ilgili olarak disiplin kurulu toplanmamıştır. Bu durum çok açık olarak hukuksuz bir uygulamadır. Performans gerekçesi ileri sürülen işçilere bugüne kadar performansları ile ilgili tek bir uyarı ya da ceza verilmemiştir. Bu durum çok açık olarak adaletsiz bir uygulamadır” dedi.

YILDIZ: ADALET İSTİYORUZ

DİSK Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Yıldız, işçilerin davaları geri çektikleri takdirde işe geri alınacakları yönünde söz verilmesine karşın, davalarından vazgeçen personelin işe alınmamasına tepki gösterdi ve verilen sözlerin yerine getirilmediğini aktardı. Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve şirket yöneticilerine adalet çağrısı yapan Yıldız, sözlerine şöyle son verdi: “İşçilerin haklarını araması bir suç değildir. O yüzden sokakta hep birlikte haykırıyoruz. Hak, hukuk, adalet diyoruz. Adalet her şeyden önce işçinin alın teridir. Hakkını alması, haksız ve hukuksuz olarak işten çıkarılmamasıdır. Adalet, işçinin, halkın evine götürdüğü ekmeğidir. Ekmeğini büyütmeye çalışırken sofrasındaki ekmeğinden olmamasıdır. Tüm bu nedenlerle belediye ve şirket yönetimlerini, bu haksız, hukuksuz, adaletsiz uygulamadan bir an önce geri dönmeye çağırıyoruz. Genel İş Sendikası’na bağlı İzenerji ve İzelman üyelerimiz olmak üzere, tüm şirketlerdeki işçilerin işlerine geri dönmelerini istiyoruz. Hak arayışında olan işçilere baskı uygulamalarına son vermeye hukukun vereceği kararlara göre davranmaya davet ediyoruz. Toplu sözleşme ihlallerine son vermeye, iş yerindeki her türlü sorun ya da konuyu yetkili kurullarda görüşmeyle çözüme kavuşturmaya hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Sorunların çözülmediği, taleplerimizin karşılanmadığı durumda her türlü mücadeleyi vermeye hazır olduğumuzu ilan ediyoruz.”

“ADALET İSTEYENLER ÖNCE KENDİ İŞYERİNE BAKSIN!”

Eylemde işçilere seslenen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Sarı ise gelişmeler karşısında yeni bir direniş örgütlediklerini duyurdu ve “Barış diyoruz, kavgayı kendileri başlatıyor. Adalet diyoruz, adaletsizliği kendileri başlatıyor. Herkes istediği şeyi öne kendi evinin bahçesinde, kendi işyerinde uygulayacak. Adalet isteyenler öne kendileri adalet terazisini doğru çalıştıracak. Bu sadece bir uyarı eylemi. Görüşmelerimizin ardından bize tanınan süre doldu. Eğer işçiler haksız yere atılmalarına göz yumacaksak, o zaman emek kavgası, sınıf mücadelesi vermenin bir anlamı yok. Susma sustukça sıra sana gelecek diyoruz. Bugün işten atılanlara sessiz kalırsak, yarın yaşanacakların önüne geçemeyiz. Önümüzdeki hafta yeni bir eylem planı açıklayacağız. Taleplerimiz karşılanmadığı takdirde DİSK’in neler yapacağını herkes görecek, adalet isteyenler de bizi duyacak. Gerçek adaleti işçiler, emekçiler sağlayacak” şeklinde konuştu.

Sarı’nın konuşmasının ardından belediye önünde toplanan personel, ıslıklar ve sloganlar eşliğinde eyleme olaysız şekilde son verdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.