Dolar 32,3276
%0.24
Euro 35,0684
%-0.15
Altın 2.309,700
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Mahkemenin iptal ettiği projede bakanlıktan flaş hamle

Mahkemenin iptal ettiği projede bakanlıktan flaş hamle

Üçkuyular'da krize yol açan projeyle ilgili flaş bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mahkemenin iptal kararı sonrasında inşaatı devam eden İmam Hatip Lisesi, cami ile vergi dairesi için yeni plan hazırladı. Mahkemenin iptal ettiği projede bakanlıktan flaş hamle

  • Ege Postası
  • 27.02.2017 - 08:59

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Üçkuyular'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan inadı sonrasında yaşanan kriz bitmek bilmiyor. 2014 yılının yaz aylarında eski Maliye Meslek Lisesi'nin bulunduğu alan için hazırlanan ancak yargıdan gelen iptal kararı sonrasında çıkmaza giren proje için süreç sil-baştan işleyecek.

BAKANLIK YENİ PLAN YAPTI

Milli Eğitim Bakanlığı'nın Üçkuyular'daki eski Maliye Meslek Lisesi'ni İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürmeye yönelik girişimi sonrasında İzmir'de başlayan kriz yeni bir boyut kazandı. Bölge halkının karşı çıktığı, meslek odaları ve belediyelerin de itirazlarını yargıya taşıdığı tartışmalı sürecin ardından bakanlığın hazırladığı planlar doğrultusunda aynı alanda İmam Hatip Lisesi, yurt, vergi dairesi ve cami yapılması için yürütülen çalışmalar yargı tarafından veto edildi. 2014'te söz konusu alanda vergi dairesi, cami ve yurt yapılmasına olanak veren imar planlarını askıya çıkartan bakanlık, açılan davalar ve gelen onca itiraza karşın İmam Hatip ısrarından vazgeçmedi ve geçtiğimiz yılın sonlarında kat karşılığı ihaleye çıkarak tesislerin inşaatına başladı. Devam eden yargı sürecine karşın kapatılan eski Maliye Meslek Lisesi'nin yer aldığı toplam 10 bin 647 metrekarelik alanda cami, İmam Hatip Lisesi, yurt binaları ve vergi dairesi için inşaat çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, İzmir 1'inci İdare Mahkemesi TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Karabağlar Belediyesi'nin imar planlarının iptali için açtığı davada itirazları haklı gördü.

BELEDİYELERİN YETKİSİ YOK SAYILDI

Bakanlık tarafından hazırlanan imar planlarını kamu yararına, şehircilik ilkelerine ve planlama esaslarına aykırı gören mahkeme imar planlarını önceki iptal ederken, ortaya çıkan manzara ise hukuk komedisine dönüştü. İnşaatı büyük ölçüde tamamlanan ve açılışa gün sayan tesisler alanın plansız kalmasıyla kaçak inşaat durumuna düşerken, Ankara'dan gelen flaş çözüm hamlesi hukukun geldiği noktayı da bir kez daha gözler önüne serdi. Yerel idarenin yetkisini bir kez daha by-pass eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı inadından vazgeçmedi ve Üçkuyular'daki söz konusu alan için tekrar aynı planları hazırlayarak bir ay süreliğine asıya çıkardı.

HUKUK BİLE DURDURAMADI!

Bakanlığın bu hamlesi ile birlikte çıkmaza giren proje ve kaçak durumuna düşen tesislerin inşaatı da kurtarılmış oldu. Hazırlanan son planların ardından, yapılan tüm itirazlar ve mahkeme kararları havada kaldı, süreç ise sil-baştan işleyecek. Üçkuyular Mahallesi'ndeki ara sokakta inşa edilen vergi dairesi, İmam Hatip Lisesi ve Camii projesine karşı çıkan halk, meslek odaları ve belediyelerin bir ay askıda kalacak yeni imar planlarına da itiraz hakkı bulunuyor. Ancak proje için kritik önem teşkil eden imar değişikliğine dair itirazlar ve yeni davalar söz konusu olsa bile, süreç sonuçlanıncaya kadar tesislerin inşaatının tamamlanıp hizmete açılması bekleniyor. Son iptal kararına rağmen inşaatı gece gündüz süren projeye böylece yargı bile dur diyememiş oldu.

AVM'NİN ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Diğer yandan, son gelişmelerle birlikte Üçkuyular Meydanı'nda inşaatına başlanan Doğuş Holding'in dev AVM projesinin önü bir kez daha açılmış oldu. Üçkuyular'daki mevcut vergi dairesinin taşınması için hukuki bir engel kalmadı. Bakanlık tarafından otel ve rezidans alanı ilan edilerek kamu arazisi vasfından çıkartılan, ardından da satılan mevcut vergi dairesinin bulunduğu arazi ticarete açılacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.