Dolar 32,5598
%0.06
Euro 34,8742
%0.13
Altın 2.439,970
%0.69
Bist-100 9.723,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Manisa'daki arazilerde dolu zararı

Manisa'daki arazilerde dolu zararı

Manisa'nın Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinde akşam 15 dakika süreyle etkili olan dolu yağışı bağlarda, kiraz bahçelerinde ve bahçelerde yüzde 20 ila 70 oranında hasara yol açtı.

  • Ege Postası
  • 05.06.2017 - 16:31

Manisa'nın ilçelerinde dün akşam yaklaşık 15 dakika süren ceviz büyüklüğündeki dolu yağışı, bağlarda ve kiraz bahçelerinde yüzde 20-70 arasında hasara yol açtı. Park halindeki araçlar da zarar gördü. Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Tarım Komisyonu Başkanı olan sebze ve meyve ihracatçısı Ali Uçak, doludan zarar gören alanlarda inceleme yaptı. Dolu yağışına karşı tek çözümün örtü sisteminin yaygınlaştırılması olduğunu söyleyen Uçak, "Devletimiz, TARSİM olarak üreticimize destek veriyor. Ancak dolu sigortası yerine örtü sisteminin yaygınlaştırılmasının daha uygun olacağını düşünüyoruz. Devletimiz zaten doludan zarar gören üreticilerimize dolu zararı adı altında ödeme yapıyor. Bu para çöpe gidiyor. Bunun yerine üreticilerimize 5-10 yıllık kredi verilerek örtü sisteminin yaygınlaştırılmasını sağlamalı. Üreticilerimiz de TARSİM sigortası yaptırırken, sadece soğuğa karşı don sigortası yaptırtmak zorunda kalacaktır. Dönüm başı yaklaşık 3 bin TL olan örtü sistemine kredi desteği vermesinin daha uygun olacağını düşünüyoruz. Üreticiler 5- 10 yıla paylaştırılan borçlarını rahatlıkla ödeyebileceğine inanıyoruz" dedi.

"KREDİLER ERTELENMELİ"

Doludan zarar gören üreticilerin borçları ertelenmesi gerektiğini söyleyen Uçak, "Ancak kredi kullanan üreticilerimizin kredisi ertelenirken, kredi kullanımı da kapanmamalı. Çünkü zaten üreticimiz kredisini ödeyemiyor. Bir yıl sonraki üretim için bağının işçiliğini, budamasını, gübrelemesini, yaprak alımını nasıl yapacak. Borcunu ödeyemeyen üretici bu kez özel bankalardan kredi kullanmak zorunda kalıyor. Zaten borçlu olan üreticimiz daha da büyük borcun altına girmek zorunda kalıyor. Devletimiz güçlüdür. Devletimiz doğal afetlerden zarar gören üreticilerimizin borçlarını mümkünse faizsiz beş yıla yayarak, ertelemesini talep ediyoruz. Çünkü doludan zarar gören üreticimiz ürününü kaybettiği zaman, bir yıllık zararını ancak beş yılda telafi edebilir" dedi.

BAĞINI ÖRTTÜ, DOLUDAN KORUNDU

Sarıgöllü üzüm üreticisi Ahmet Bayer, 14 dönüm bağ alanını 'Monofilament Örtü Sistemi' ile örttü, doludan zarar görmedi. Ahmet Bayer, "Dönüm başı maliyeti yaklaşık 2 bin 500-3 bin TL olan örtü sistemi ile bağımı doludan koruyorum. Bir örtü sistemi yaklaşık 10 yıl kullanılabiliyor. Devletimiz üreticilerimize bu konuda kredi desteği verirse, daha da yaygınlaşabilir" dedi.

Sarıgöl Dindarlı Mahallesi'nde oturan Sinan Genceli ise bağında yaklaşık yüzde 70 dolu hasarı bulunduğunu ifade etti. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.