Dolar 32,3434
%0.29
Euro 35,1031
%-0.05
Altın 2.310,570
%1.45
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Meclis önünde polis müdahalesi!

Meclis önünde polis müdahalesi!

CHP'li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, STK üyeleri ve avukatlardan oluşan grup, Meclis Dikmen Kapısı önünde anayasa değişiklik teklifine ilişkin görüşmeleri protesto etmek üzere toplanmak isteyince çevik kuvvet ekipleri, gruba biber gazıyla müdahale etti. Anayasa teklifi görüşmeleri başladı

  • Ege Postası
  • 09.01.2017 - 13:44

Meclis Genel Kurulu'nda yeni anayasa görüşmeleri sürerken Meclis'in dışında da protestolar yaşandı. 

Meclis'in kapısı önünde açıklama yapmak isteyen CHP'li milletvekillerinin de aralarında bulunduğu, STK üyeleri ve avukatlardan oluşan gruba polis müdahale etti. CHP'li vekiller de yaşanan arbede de arada kaldı. 

Ankara Baro Başkanı Hakan Canduran ve beraberindekilere polis gaz sıkarak uzaklaştırmaya çalıştı. 

CHP'li vekiller Engin Özkoç, Mahmut Tanal, Nefi Kara, Atilla Sertel, İbrahim Özdiş, Murat Emir, Eren Erdem, Necati Yılmaz, Nihat Yeşil, Veli Ağbaba, Sezgin Tanrıkulu, Onursal Adıgüzel ve AliŞeker'in de aralarında bulunduğu birçok CHP'li vekil de polis müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. 

CHP’Lİ VEKİLLER YARALANDI

Müdahale sonucu, CHP Ankara milletvekili Necati Yılmaz’ın protez dişinin kırıldığı, diğer vekillerin de çeşitli yerlerinden yaralandıkları öğrenildi. CHP’li Yılmaz, Sözcü'ye yaptığı açıklamada “Polis bütün girişleri abluka altına almıştı. Kademeli barikatlar kurmuştu. Yaklaşık 50 STK’dan vatandaşlar açıklama için gelmişti ancak onları içeriye almadılar. Biz de basın açıklaması yapabilsinler diye dışarıya çıktık. Ancak polis, değil açıklamaya orada durmalarına bile izin vermiyordu. Biz yer açmaya çalıştık o süreçte göğüş göğüse mücadele oldu polisle” dedi. Yılmaz’ın dışında CHP’li vekiller; Orhan Sarıbal, Ali Şeker ve Şener Saruhan’ın da polis müdahalesinde yaralandıkları öğrenildi.

VE GÖRÜŞME BAŞLADI

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Anayasa değişikliği teklifi bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye başladı.

Teklif TBMM Anayasa Komisyonu'ndan 9 gün süren müzakereler sonucu geçmişti.Görüşme saat 14.00’da başladı. İlk gün görüşmelerinde teklifin tümü üzerinde konuşmalar gerçekleştirilecek.

KAÇ GÜN SÜRECEK'

Görüşmelerin yaklaşık 15 gün sürmesi bekleniyor. AK Parti’nin hedefi görüşmeleri 23 Ocak gününe dek bitirmek. Bu süreçte her madde tek tek görüşülüp oylanacak. 

Anayasa değişikliği önerileri TBMM Genel Kurulu'nda iki kez görüşülüyor ve oylama gizli yapılıyor. Maddelerin oylamasında ikinci tur görüşmeleri yapıldığı durumlarda iki tur arasında 48 saat geçmesi gerektiğine dair yönetmelik gereği meclis haftasonu görüşmelere ara verebilecek.

OYLAMA NASIL YAPILACAK'

Kabinlerde yapılacak oylama sırasında milletvekillerinin kendilerine dağıtılan "Evet", "Hayır" , "Çekimser" yazan beyaz, kırmızı ve yeşil pullardan birini zarfa koyup sandığa atarak, diğer pulları kabinde bırakacak.

SANDALYE DURUMU

AK Parti’nin 316 oyu var. Referandum için 14 oy daha bulması gerekiyor. MHP’nin Meclis’te 40 sandalyesi var. AK Parti'li Meclis Başkanvekili oturumu yönetecek. Durum böyle olunca, oturumu yöneten AKP'li de teklif için oy kullanamayacak. 316 sandalyeyle oylamaya katılacak AKP, İsmail Kahraman'ın oturum yönetemediği bir seçime 315 sandalyeyle katılmak zorunda kalacak. Bu durumda da AK Parti'de 1 oy eksilmiş olacak. Yani teklif konuşulmaya başlandığında yapılan hesap değişti; AK Parti’nin fazladan 15 oya ihtiyacı var.

MADDELERİN GEÇMESİ İÇİN KAÇ OY GEREKİYOR'

Kabinlerde gizli oy kullanılması yoluyla toplamda en az 330 oy çıkması gerekecek. Ancak, 330 oyun altında kalınması durumunda bile teklifin görüşmelerine devam edilebilecek. Teklifin ilk tur görüşmelerinde 330'un altında oy alan maddeler düşmüş sayılmayacak. İkinci tur oylama esas olacak. İlk tur ile ikinci tur arasında 48 saatlik ara verilecek. Meclis'ten onay çıkarsa paket Cumhurbaşkanı'nın onayına gönderilecek. Onaya göndermek için bir süre sınırlaması bulunmuyor. Cumhurbaşkanı'nın da 15 gün inceleme süresi bulunuyor. Cumhurbaşkanı değişiklik teklifini referanduma götürebiliyor.

REFERANDUM TARİHİ

Cumhurbaşkanı’nın inceleme süresi hesaba katıldığında referandum için olası tarihler 2 Nisan ile 23 Nisan arası gibi görünüyor.

REFERANDUMDAN HAYIR ÇIKARSA...

Anayasa değişikliği önerisi Genel Kurul'dan geçer ve referandumda yüzde 51 evet’i bulamazsa anayasa değişmeyecek. Ancak böyle bir durumda yeni bir erken seçim sürecinin başlaması olasılık dahilinde.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.